"AITO" LUONNONHUNAJA

Mikäli sinua, arvoisa lukijani, on joskus ihmetyttänyt se, miksi jotkut ulkomaiset hunajat ovat kaupassa niin paljon kotimaisia vastineitaan halvempia, niin nyt kuulet siihen syyn. Osa näistä ulkomaisista lajikkeista on KEINOTEKOISIA! Kyllä, luit aivan oikein, ne ovat keinotekoisia, eivätkä ole olleet sen läheisemmässä kosketuksissa mehiläisiin kuin teräsbetoni kermakakkuun. Ne maistuvat oikeilta, ne näyttävät oikeilta ja niitä on melkein mahdotonta erottaa oikeasta hunajasta tarkoillakaan tutkimuksilla. Joskus voi näissä prosesseissa käytetty "reagenssi" jättää kemiallisen jäljen (LÖYDETTÄVISSÄ MM. MASSASPEKTROMETRITUTKIMUKSISSA), mutta sekin riippuu käytetystä aineesta! Eli se siitä ja sen luonnollisuudesta.
 Valitettavasti, rakas lukijani, ainoa suhteellisen varma keino on ostaa kotimaista hunajaa (klikkaa lisätietoa), vaikkakin kalliimmalla. Alla olevaa kuvaketta klikkaamalla näet, mitä kertoo tietosanakirja tästä aiheesta.

Kuva: Pieni tietosanakirja, osa IV, San Remo - Öölanti, sivu 725

Mutta, mikäli kiinnostuksesi heräsi, voin julkimoida tutkimusteni tuloksena paljastuneista "hunajaresepteistä" pari helpoimmista. Voit toki tehdä hunajaa näin itsekin ja puhtaalla omalla tunnolla, kunhan et myy sitä kenellekään oikeana hunajana, vaikka se rakenteeltaan sellaista onkin. Saatu "hunaja" on hyvää, halpaa ja jopa terveellistä. Voit käyttää sitä vaikka leivonnassa, jäätelön päällä tai ihan vaikka teessä. Ainekset löytyvät tavallisen ruokakaupan hyllyiltä, joissakin tapauksissa (tekotavasta riippuen) apteekista.

Tavallinen, oikea mehiläisten tuottama hunaja sisältää 70-80 % inverttisokeria ja noin 20 % vettä sekä pieniä määriä mm. valkuaisaineita, hajuaineita, väriaineita, vahaa ja siitepölyhiukkasia. Seuraavien reseptiemme hunaja sisältää n. 75 % inverttisokeria, 25 % vettä ja sen ravintoarvo vastaa luonnonhunajaa. Innokkaimmat voivat lisätä siihen mukaan jonkun kukkalajin siitepölyä "hiukkasen" aitoutta parantamaan, samoin tipan mehiläisvahaa.

Hunajamme valmistetaan sokerista keittämällä sitä hapon kanssa. Happo toimii "reagenssina", jolloin sokeri hajoaa rypälesokeriksi ja hedelmäsokeriksi seossuhteessa, joka tunnetaan nimellä inverttisokeri. Reaktion päätyttyä happo neutraloidaan, mikäli se on tarpeen, natriumvetykarbonaatilla. Neutraloimista tarvitaan joskus, koska happona useat ulkomaiset yrittäjät käyttävät mm. suolahappoa (halpaa ja tehokasta, mutta voi jättää liikaa käytettäessä hunajaan pienen suolaisen vivahteen, jonka olen todennutkin monissa hunajalaaduissa).

Reseptejä on toki monia, tässä pari (eivät sisällä vaarallisia tai hankalasti saatavia ainesosia):

HUNAJA, resepti 1

Sokeria 1,0 kg

Vettä 2,0 kg

Maitohappoa 1,0 g

Sisältä pinnoitettuun kattilaan sekoitetaan kaikki yllä mainitut ainekset. Seosta kuumennetaan hitaasti puukauhalla sekoittaen, kunnes se kiehuu. Kiehumista ylläpidetään niin kauan, että seosta on jäljellä enää 1300 cm3 (1,3 l). Tällä reseptillä tehtyä hunajaa ei tarvitse neutraloida eikä värjätä.

HUNAJA, resepti 2

Sokeria 1,0 kg

Vettä 400 g

Viinihappoa 7,5 g

Sisältä pinnoitettuun kattilaan sekoitetaan kaikki yllä mainitut ainekset. Seosta kuumennetaan hitaasti puukauhalla sekoittaen, kunnes sen lämpötila on 80 astetta. Tätä lämpötilaa ylläpidetään noin kaksi tuntia. Tällä reseptillä tehtyä hunajaa ei tarvitse neutraloida, vaan se voidaan purkittaa sellaisenaan. 0,22 % viinihappoa riittää sokerin muuttamiseksi inverttisokeriksi. Tämän hunajan väri on vaaleaa, mutta sitä voi tummentaa elintarvikevärillä (keltainen) tai mieluummin fariinisokerilla.

Molemmat yllä olevat reseptit on laboratoriossamme testattu ja toimiviksi todettu. Niitä uskaltaa kokeilla, jos muuten innostusta riittää. Valitettavasti vain samaa tavaraa saa kaupasta monen ulkomaisen valmistajan aitona "hunajana"!

Tiedetoimittajanne ja erikoistutkijanne UJ

<= Paluu PAMAUS-pääsivulle