Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Ripeää lainsäädäntöä

 

Kataisen hallitus on kunnostautunut ripeänä lainsäätäjänä. Yksi ripeästi tehty uudistus oli pankkivero, jonka tarkoituksena oli kasvattaa verotulokertymää. Toisin kuitenkin kävi. Kun Nordea Pankki Suomen riskejä siirrettiin viime joulukuussa kymmenien miljardien eurojen arvosta Ruotsin Nordea Bank AB:lle, eivät ainoastaan Nordean pankkiverot vähentyneet, vaan samalla vähenivät myös Nordean yhteisöverot Suomessa. Näin valtiovallan suunnittelema verotulojen kasvattaminen vaihtui verotulojen pienenemiseksi. Tuota Nordean liikkua tuskin olisi tehty ilman pankkiveroamme.

Liikenneministeriö on sekin kunnostautunut ripeänä lainsäätäjänä. Ministeriö toteutti ajokorttiuudistuksen, jonka myötä opetusluvalla ajokorttia hankkivat ja samalla opetuslupaopettajat joutuivat autokoulun penkille. Uudistus paransi autokoulujen työllisyyttä ja Suomen autokoulut palkkasivat kymmenittäin lisää väkeä. Opetusluvalla hankitun ajokortin hinta nousi lähelle autokouluopetuksessa hankitun ajokortin hintaa.

Opetuslupamenettely ajokortin hankinnassa on usein hyväksikin todettu käytäntö. Parhaimmillaan opetusluvalla ajokortin hankkineet ovat kortin saadessaan paljon kokeneempia kuljettajia kuin autokoulun käyneet. Näin on kuitenkin vain siinä tapauksessa, että sekä opetuslupaopettaja että oppilas käyttävät hommaan runsaasti aikaansa ja paneutuvat huolellisesti rooleihinsa.

Liikenneministeri Merja Kyllönen on aivan ainutlaatuinen poliitikko. Hän on tarmokas ja voimakastahtoinen. Kaikkein poikkeuksellisinta kuitenkin on, että hän pystyy myöntämään virheensä. Ajokorttiuudistus uhkasi lopettaa opetuslupaopetuksen lähes kokonaan ja moni nuori oli jäämässä taloudellisista syistä ilman ajokorttia. Koska uudistus tallasi Vasemmiston vaaliman tasa-arvon varpaille, ajokorttiuudistus perutaan ja ensi vuoden alussa siirrytään suurin piirtein vanhaan käytäntöön. Uudistus ehti olla voimassa puolisen vuotta ja nyt autokoulut varmaan joutuvat irtisanomaan tai lomauttamaan väkeään.

Kataisen hallitus pystyy joissakin lainvalmisteluissaan myös hyvin harkittuun ja perusteltuun etenemiseen. Tällaisesta esimerkkinä on kuntauudistus, jonka tueksi Kunnallishallinnon rakenne –työryhmä laati pitkällisen työnsä tuloksena erinomaisen selvityksen. On hämmästyttävää, miten työryhmä onnistui tuottamaan selvitykseen kirjoitus- tai asiavirheitä lähes joka lauseeseen.

Raahen seutukunnan kuntien yhdistämiselle tuo kunnallishallinnon työryhmä löysi täysin vastaansanomattomat perusteet. Selvityksen mukaan tärkein peruste on, että kuntaliitos edellyttää kuntaliitosta. Tämähän on täysin kiistaton fakta. Kuntaliitosta ei todellakaan voida tehdä, jos kuntaliitosta ei tehdä. On todella merkillistä, että Pyhäjoen kunta hangoittelee vastaan näin päivänselvässä asiassa. Pyhäjoki on jostain syystä ilmoittanut, ettei se ole kiinnostunut kuntaliitoksista.

UAT

Kirjoittaja pyrkii noudattamaan lakeja, vaikka kokee tehtäväkseen lainlaatijoiden arvostelemisen.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE