Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Äänestämisestä eroon

 

Viime eduskuntavaaleissa suomalaiset äänestivät väärin ja puolueitten voimasuhteet häiriytyivät pahasti. Niinpä poliitikkomme hermostuivat ja käyttävät nyt kaikki mahdolliset keinot saadakseen suomalaiset pysymään poissa vaaliuurnilta.

Eduskuntavaalien jälkeen meni pari kuukautta jahkaillessa hallituksen muodostamisesta. Lopulta löytyi sellainen koalitio, jolla voidaan varmistaa se, ettei kukaan vastaisuudessa luule pystyvänsä vaikuttamaan valtakunnalliseen päätöksentekoon äänestämällä. Pystytettiin sellainen hallitus, jossa ovat edustettuina puoluekarttamme molemmat äärilaidat, Kokoomus ja Vasemmistoliitto ja muutama puolue siltä väliltä.

Joskus ennen suomalainen äänestäjä saattoi kuvitella, että hän pystyi äänestämällä vaikuttamaan siihen, harjoitetaanko maassamme tuloeroja ja eriarvoisuutta kasvattavaa oikeistolaista politiikkaa vai kaikille kohtuulliset elinmahdollisuudet turvaavaa vasemmistolaista tai alkiolaista politiikkaa. Nyt oikeistolaisin ja vasemmistolaisin puolueemme istuvat samassa hallituksessa poliittisen eliitin edunvalvojina.

Hallituspuolueitten edustajat suorastaan kehuskelevat sillä, ettei hallituspuolueilla ole ideologista liimaa ja siitä huolimatta hallitusyhteistyö sujuu hyvin. Toki päätöksenteko on tälläkin kokoonpanolla mahdollista, mutta ainoastaan siten, että hallituksen ainoana tavoitteena on koossapysyminen ja ministereillä lisäbonuksena ministerinpalkka. Päätösten sisällöllä ei tässä hallituskokoonpanossa ole mitään merkitystä kenellekään.

Päätöksien sijasta hallituksemme onkin keskittynyt aikomuksiin. Hallitus aikoo toteuttaa kuntauudistuksen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen. Kukaan ei vain ole kertonut, millaiseen tavoitteeseen näillä uudistuksilla pyritään ja miten voisi kertoakaan, kun hallituspuolueitten aatteitten pohjavirrat vetävät aivan eri suuntiin.

Surkeintahan tässä on, että vaikka hallitus todennäköisesti hajoaa kesken vaalikauden, mitään järkeä päätöksentekoon ei saada. Hallituksen hajottua päädytään luultavasti uusiin vaaleihin. Vaaleissa ei kuitenkaan ole tarjolla minkäänlaisia vaihtoehtoja. Yksikään puolue tai puolueryhmittymä ei ole viime vaalien jälkeen antanut pienintäkään vihjettä siitä, millaista politiikkaa puolue haluaa harjoittaa. Hallituspuolueet ovat suuren koalition vankeina tehneet epämääräisiä kompromisseja tai lykänneet asioiden ratkaisua ja oppositio siinä puoluekartan keskellä on yrittänyt vierestä haukkua kaikkea mikä liikkuu, jos hallitus joskus on edes jotain epämääräistä vihjettä tarkoitusperistään esille tuonut.

Olisi ihan toinen tilanne, jos Kataisen-Urpilaisen hallituksen hajottua pystytettäisiin sellainen hallitus, jonka puolueet olisivat ideologisesti lähellä toisiaan. Silloin kansalaiset kenties ehtisivät nähdä, mihin tuo koalitio pyrkii, ja voisivat ottaa kantaa sen puolesta tai sitä vastaan. Silloin olisi vaarana, että äänestysaktiivisuus kääntyisi nousuun.

UAT

Kirjoittaja on puoluekannaltaan einsteinilainen sosialisti.

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE