MIETINTÄMYSSY     

Arvoisat kansalaiset!

Min kär enfaldig stackare!

UTTI eli Urho-Klubin Tekniikan TutkimusInstituutti esittelee teille viikon virallisen palindromin, olkaapa hyvä:

Näillä sivuilla Sinulla, rakas lukija, on mahdollisuus tutkailla toimitsijoidemme mielen syvimpiä syövereitä, kokeilla omia hoksottimiasi ja kehittää kielellistä lahjakkuuttasi aivan uskomattomien kielellisten ilmausten avulla.

Viikon 4 virallinen palindromi (30.1.2011)

Puurtisen Sakari Kokkolasta oli joskus kesän 1870 loppupuolella päättänyt lähteä leveämpää leipää Ameriikasta asti hakemaan, kun ei raha riittänyt omalle Elli-kullalle kihlojen ostoon. Sakari lupasi rakkaalleen tulla heti takaisin, kun kihlarahat ja paluulipun hinta olisi tienattu. Hän oli kuullut, että Pohjois-Michiganissa sijaitseville Kuparisaaren kaivoksille otettaisiin ahkerina tunnettuja suomalaisia niin paljon töihin kuin vain tulokkaita riittäisi. Asuntokin oli jo Hancockista katsottuna parin muun pohjanmaalaisen kanssa.

Sitten eräänä maanantai-aamuna Sakari pakkasi reppunsa Ameerikkaan menoa varten, kestäisihän laivamatka kuukausitolkulla. Tulihan siihen reppuun siis jotain matkaa varten. Matka alkoi lyhyellä hyvästelyreissulla Ellin kotiin. Tupaan tullessaan Sakari laittoi reppunsa porstuan naulaan ja kävi sitten tuvan puolelle hyvästejä heittämään.

Kun itkut ja halaukset oli hoidettu, teki Sakari vihdoin lähtöä. Hän meni porstuaan reppuaan noutamaan, kun hän huomasi reppunsa olevan oudosti avoinna. Tutkaillessaan reppunsa sisältöä kaikki näytti olevan tallessa, mutta missäs se laivalippu oli? Vaikka kuinka etsi, lippua ei löytynyt! Lanttukukon päällä olevaan nahkaposaan hän oli varmasti kalliin pilettinsä laittanut. Siinä kadonnutta lippua etsiessään Sakari tuli katsahtaneeksi Ellinsä silmiin, joista hän näki tällä kertaa vain karttelevan vilkaisun. Olisiko Elli piilottanut Sakarin laivalipun estääkseen Sakaria kihlojen tienuureissulle lähtemästä?

Ellin äiti, Iita, huomasi tytön käyttäytyvän oudosti ja arvasi tämän pilettiä piilottelevan, joten hän topakkana ihmisenä tokaisi:

"Sakarille anna, Elli rakas!"

ja sama takaperin:

"Sakarille anna, Elli rakas!"

 

Hanimme harmitellessa, ettei päässyt vuonna 1912 Titanicin neitsytmatkalle mukaan,  palindromitteli historiansa tunteva UJ

Kihii, kihii, mä oon kyllä aika ujo!
Kuva:
Toimitsijatyttösemme Hani (Photo Juha Räty).

Jos sinulla, rakas lukijamme, on ehdotuksia viikon palindromiksi, mailaile Hanille osoitteeseen: hani [at] nei.to

<-Paluu MIETINTÄMYSSYN pääsivulle                                                                                                                           

Sivusto © Juha Räty