Kotitekoista kölninvettä:

Omatekoinen
Eau de Cologne

Kölninvettä (hän kutsui sitä nimellä Acqua Mirabilis; Miraculous water), joka siis kuuluu hajuvesiin, valmisti ensiksi italialainen Paolo Feminis vuonna 1695 Kölnissä uuttamalla hyväntuoksuisia kasveja (melissa,  rosmariini, pergamottiöljy, neroli, sitruuna ja lemon) alkoholilla ja tislaamalla saamansa uutteen. Tuo juuri kuvailtu tapa oli hyvin vaivalloinen ja kallis eikä sitä juuri enää käytetäkään joitakin pieniä valmistamoja lukuun ottamatta. Nykyisin liuotetaan valmiita hajusteainesosia alkoholiin, johon on sekoitettu pieni vesimäärä.

Melkein kaikissa kölninvesissä on bergamottiöljyä, neroliöljyä ja ruusuöljyä, joita kaikkia voidaan toki valmistaa myös keinotekoisesti.
Hyvässä kölninvedessä on yli 80% alkoholia; loput siitä on vettä ja hajuaineita. Suuren alkoholipitoisuuden vuoksi se vaikuttaa desinfioivasti mm. pieniin ihohaavoihin. Samasta syystä jotkut "metsien miehet" käyttävät halpoja kölninvesiä myös nautintoaineina; tosin kölninveden teollisen valmistuksen alkuaikoina sillä tuumailtiin olevan terapeuttisia vaikutuksia myös juotuna!

Tuore kölninvesi tuoksuu voimakkaasti spriille; vasta oltuaan kolmisen kuukautta viileässä varastossa se saa oikean tuoksunsa. Tätä oikeaoppista kypsymisaikaa monet valmistajat nopeuttavat lämmittämällä valmista kölninvettä palautusjäähdyttimellä varustetussa astiassa joidenkin tuntien ajan
(lämpötilassa 45 - 50 astetta).

 Hajuvesiä on erityyppisiä, kuten eau de toilette ja eau de parfum. Ne eroavat toisistaan lähinnä eteeristen yhdisteiden ja alkoholin prosenttisuhteissa - eau de parfum sisältää enemmän tuoksuvia ainesosia ja on siten kalliimpi. Eau de Cologne eli kölninvesi on hajuvesistä halvin tyyppi, siinä on eteerisiä öljyjä 2-5%. Eau de Toilettessa (EdT) aromiaineita on 5-20% ja parfyymissä (EdP) 10 - 30%. Eläinkunnan tuotteista saadut hajuyhdisteet ovat herättäneet paljon vastarintaa viime aikoina.

Seuraavassa Pamaus-tiimimme esittelee Teille yksinkertaisen kölninveden reseptin sota-aikaa seuranneilta vuosilta:

Alkoholia 1350 g
Vettä 150 g
Eau de Cologne -esanssia 30 g


Yllä olevassa "reseptissä" käytettyä Eau de Cologne -esanssia voitiin ennen vanhaan valmistaa myös kotikonstein:

Bergamottiöljyä 10 g
Petitgrainöljyä 5 g
Sitruunaöljyä 5 g
Portugaliöljyä 4 g
Rosmariiniöljyä 3 g
Laventeliöljyä 2 g
Neroliöljyä 2 g
Ruusuöljyä, portugalilaista 0,05 g

Maailman kuuluisin kölninvesilaatu 4711:
 

 

Alkoholia 900 g
Vettä 100 g
Bergamottiöljyä 5,5 g
Petitgrainöljyä 3,0 g
Geraniumöljyä 1,0 g
Sitruunaöljyä 4,5 g
Laventeliöljyä 1,0 g
Neroliöljyä 2,5 g
Ruusuöljyä, bulgarialaista 0,1 g
Jasmiiniuutetta 0,02 g

Kiinnitteeksi soveltuu 5g bentsoetinktuuraa tai 1 g myski- tai ambratinktuuraa litraa kohden.

 

Vuonna 1709 perustettu Farina on maailman vanhin parfyymitehdas. Firman perustaja Johann Maria Farina antoi parfyymilleen kotikaupunkinsa Kölnin mukaan nimen Eau de Cologne.

Tiedetoimittajanne ja erikoistutkijanne UJ

<= Paluu PAMAUS-pääsivulle