Omatekoinen entisöintiverstas:
Metallin sinkitys kotikonstein

Kaikilla meistä on aika ajoin tilanteita, joissa tarvitsisimme metalliosien suojausta korroosiolta muuten kuin maalaamalla. Esimerkiksi auton vanteet, pyörien pinnat, ruuvit, mutterit, koristehelat, lukot, avaimet ja kaikki metallipinnalle entisöitävät metallitavarat. Näitä tulee vastaan esimerkiksi museointiprojekteissa.

Tätä prosessia varten tarvitaan seuraavia tarvikkeita:

- Pala sinkkilevyä (esim. romuttamolta tai veneliikkeestä tai vaikka vanhasta, isosta pyöreästä sinkkiparistosta )
- Sinkkikloridia ZnCl 40 grammaa (esim. apteekista 100g maksaa noin 20€)
- Ammoniumkloridia NH4Cl 240 grammaa ( apteekista 500g  n. 5 €)
-Trikloorietyleeniä tai lipeää (puhdistukseen)
-Sitruunahappoa (peittaukseen)(suolahappo on "tujakampaa", fosforihappo parasta)
- Säädettävä jännitelähde (aina parempi, jos virtarajoituskin on säädettävissä)

Nyt pääsemme liuotusprosessiin:

- sinkkikloridia 40 g liuotetaan 500 ml lämmintä hanavettä
- ammoniumkloridia 240 g liuotetaan 1500 g hanavettä

Lopuksi liuokset sekoitetaan varovasti yhteen. Tässä vaiheessa täytyy käyttää henkilökohtaisia suojaimia, kuten kumihanskoja ja suojalaseja!

Sinkitettävien osien puhdistus:

Sinkitettävät metalliesineet puhdistetaan rasvasta liuottimella, jona voi käyttää trikloorietyleeniä (muista HYVÄ tuuletus, haitallista hengittää huuruja, koska aivosolut kuolevat) tai vaikkapa lipeällä (eli natriumhydroksidilla)

Sinkitettävien osien peittaus:

Nyt osat peitataan sitruunahapolla, josta on tehty 30 %:n vesiliuos. Annetaan kylpeytyä noin 5 - 15 minuuttia, kunnes ruoste ja muu kuona poistuu. Jos käytät suolahappoa, sopiva vahvuus on noin 15 - 20%, liuoksen lämpötila n. 20 C ja peittausaika 0,5 - 5 minuuttia. Tehokkain peittausaine on kuitenkin fosforihappo (15 - 30%, 15 minuuttia).

Tämän jälkeen osat puhdistetaan pihdeillä tai pyykkipojalla pidellen juoksevassa vedessä, eikä sinkitystä vailla oleviin osiin saa enää koskea sormin, tai homma epäonnistuu varmasti!

Sinkitysprosessi:

Kytke akun tai virtalähteen plusnapa sinkkilevyyn ja miinusnapa sinkittävään esineeseen, pienillä virroilla (eli pienet virrat saadaan aikaan pienillä jännitteillä, kuten 2 V) tulee sileämpi pinta. Huomaa, että upotat sinkitettävän osan ja sinkkilevyn alussa valmistettuun liuokseen siten, etteivät ne koske toisiaan ja kytke virta. Tee sinkitys hyvin tuuletetussa tilassa!
Kun pinta on valmis (menee tunteja), pese sinkitty osa juoksevassa vedessä ja anna kuivua. Lopuksi valmiin osan voi kiillottaa tai hangata karkealla mattapintaiseksi.


Tiedetoimittajanne ja erikoistutkijanne UJ

<= Paluu PAMAUS-pääsivulle