Arvoisat kansalaiset!

Bestå kärkkärit!

HDTV - OPASTAVA LEHTIARTIKKELI SOTKEE LOPUTKIN...

Tässä klubimme Urhon, Urho Juhan löytö kotomaamme mediasta sydäntalvella 2013:

Seuraavassa leike (13.1.2013) sanomalehti KALEVAsta. Tavallisuudesta poiketen laitamme tähän HUPSISTA-juttuun vain yhden leikkeen, oli se sen verran täynnä toisiaan pahempia asiavirheitä. Ja jos terminologia ennen artikkelin lukemista oli joillekin outoa, ei tilanne tekstin luvullakaan kyllä parane. Laitamme siis yhä tavoistamme poiketen OIKEAT selitykset mukaan kansaa sivistämään.

Seuraavassa kuvassa Kalevasta napattu lehtileike. Koska tekstiä on paljon, klikatkaa hiirellä kuva suuremmaksi, niin jutuista saa selvääkin (siis tekstin osalta, ei sisällön...)

Televisiotekniikan salat julki - tai entistä sekaisemmaksi

Kuva: Alkuperäinen leike TV-tekniikan lyhenteistä (kuva suurenee klikkaamalla).

Aloitetaan siis ensimmäisestä kämmistä.

1.  HD Ready kuva on parempi kuin standardi ns. PAL-kuva. HD Ready -television näyttö sisältää vähintään 720 x 1280 pikseliä, joskus hieman enemmänkin (esim. 768 x 1366), kun taas PAL-kuvassa resoluutio on vain 576 x 768 kuvapistettä eli pikseliä. Lisäksi HD Ready televisioissa täytyy olla sellainen liitin, jonka kautta HD-televisiokuvaa voidaan tuoda laitteelle ja se tuotu HD-kuva täytyy pystyä näyttämään skaalattuna.

2. 3D-kuvatekniikoita on todellakin kaksi eri päätyyppiä nykyisissä televisioissa. Ns. aktiivilasitekniikassa, joka olikin esitetty artikkelissa oikein, käytetään  ns. nestekidelaseja ja tätä tekniikkaa käyttävät mm. Sony ja Samsung. Tässä tekniikassa lasit näyttävät kuvan vuorotellen vasemmalle ja oikealle silmälle. Mutta mitä passiivitekniikkaan tulee, siinä EI TODELLAKAAN käytetä puna-vihreä -laseja. Tätä välkkymätöntä tekniikkaa käyttää mm. LG ja siinä molemmat lasien linssit ovat pyöröpolarisoituja ja samanvärisiä. Kuva ei siis välky missään olosuhteissa ja se on aktiivitekniikkaa kirkkaampi.

3. USB-liitännällä voidaan kyllä televisioon liittää esim. USB-muistitikku tai ulkoinen kiintolevy. Mutta sen avulla televisiosta EI SAADA PC:n näyttöä (ei siis toimi PC:n näyttönä). Siihen tarvitaan joko HDMI- tai DVI-liitäntä.

4. LCD on nestekidenäyttö, joka tulee sanoista Liquid Chrystal Display.  Siinä EI SIIS OLE mitään nestediodeja...

5. PLASMA-televisiot olivat ennen sähkösyöppöjä. Ja ovat yhä, joskin niidenkin suurinta tehonälkää on saatu jonkin verran hillittyä. Mutta tällä tekniikalla toteutetut televisiot syövät yhä huomattavasti enemmän energiaa kuin kilpailijansa (jotka ovat myös pieniruokaistuneet).

6. LED. LED-näyttötyyppi EI OLE kehitetty LCD:stä eikä se ole sille edes mitään sukua. Oikeaoppinen LED-näyttö tosin toimii pienillä valoa muodostavilla puolijohdediodeilla ja on energiaystävällinen ja kestävä, katselukulma on laaja ja musta on mustaa. Mutta TÄTÄ TEKNIIKKAA EI VIELÄ KÄYTETÄ NORMAALIKOKOISISSA TAI ISOISSA TELEVISIOISSA. Nykyisin myytävät LED-televisiot ovat tavallisia LCD-televisioita, joiden taustavalona toimivat loisteputket on korvattu erilaisilla LED-virityksillä. Edullisemmat LED-televisiot ovat ns. EDGE-LED -malleja, joissa valo tuodaan LCD-paneelien sivuilta. Kalliimmat LED-televisiot ovat ns. BACK-LED -malleja, joissa ledit ovat LCD-pikselien takana. Tässä mallissa ledejä on enemmän ja mustat alueet kuvassa saadaan mustemmiksi.  

Huhhuijaa....

 

Toimitsijanne UJ

<< Edellinen Hupsista      Seuraava Hupsista>>

<-PALUU HUPSISTA-PÄÄSIVULLE