Trust no one! Truth is not out there!

PSI-X-Files

 

Huijaavatko
Telia-Sonera & DNA
 verottajaa vai
asiakkaitaan
???

Mikä onkaan lopullinen totuus noiden otsikossa vihjattujen asioiden takana? Onhan se toki yleisesti tunnettua, että laskun, vaikkapa pienenkin, maksaminen on epämieluisampaa kuin sellaisen lähettäminen. Nyt MacGyvermäisiin saavutuksiin tutkimuksissaan yltävät huippututkijamme PSI Urho-klubissa ovat saaneet puolisen vuotta kestäneet kenttätutkimuksensa lopultakin päätökseen ja paljastavat teille armottoman totuuden sitä yhtään kaunistelematta. 

Mutta mikä voisi olla motiivi moisen veropihistelyn takana? Onhan kysymyksessä lopulta kuitenkin vain sangen pieni osuus kyseessä olevien firmojen liikevaihtoon verraten? Onko syynä näyttämishalu, isoisten itsemääräämisoikeus, laskutaitoisten kamreerien puute, insinöörien YT-neuvottelut,  halvat kiinalaiset paristot taskulaskimissa, auringon aktiviteetti, otsonikato vai vain se perisynti ahneus? Onhan se nimittäin niinkin, että jos miljoonalta ihmiseltä perii joka kuukausi kaksi senttiä ylimääräistä (kun ei tilitä koko ALV-summaa verottajalle), niin perijän omassa taskussa tuo mitätön sentti onkin paisunut vuoden aikana 240.000 euroksi. Kyllä sillä aina yhden saunamakkaran ostaa, vai mitä luulette? 

Luepa seuraava artikkeli loppuun saakka, niin huomaat, että kyllä sen vanhan Vennamon Veikon puheissa silloin joskus historian alkuhämärissä oli jotain tosi osuvaakin, nimittäin tuo legendaarinen: "Rötösherrat kiikkiin!"...

PSI-tutkijamme UH, joka vaivojaan säästämättä ja sukkiaan vaihtamatta keskittyi jutun ratkaisemiseen, kertoo seuraavaa:

"Oikean ALV:n laskeminen on äärettömän helppoa. kerrotaan vain veroton summa 0.22:lla ja lisätään sitten verottomaan summaan. Voin vielä vääntää sen hidasälyisempiä varten vaikkapa rautalangasta:
                   Veroton summa on 100 euroa.
                   Vero on 22 euroa.
                   Verollinen loppusumma on 122 euroa.

Usein meillä tosin on summa, joka halutaan asiakkaalta periä. Vero säilyy samana eli 22%, mutta alv saadaan selville ko. perittävästä summasta kertomalla se luvulla 0.18032786885245901639344262295082. Tämä antaa toki vain likiarvon, eli lopulliseksi veroprosentiksi tulee 21.9999 %...
Kuten siis sanottua, tämä yllä oleva on vain likiarvo.
(Itse asiassa 122*0.1803=21.9966 ~ 22.00 pyöristettynä lähimpään senttiin)."

Kuinka TeliaSonera sitten toimii tässä asiassa ja mikä on se "virhe", jonka he tekevät?

Katsokaamme hiukan tutkijoidemme löytämää keskustelupalstajuttua. Ryhmässä keskustelu.laki oli kommentoitu TeliaSoneran laskutusta siten, että siellä keskustelevien henkilöiden laskuista laskettu ALV-osuus oli järjestelmällisesti pari senttiä liian pieni. Yksi keskusteluun osallistuneista kertoi ottaneensa yhteyttä TeliaSoneran asiakaspalveluun. TeliaSoneralta takaisin soittanut neito oli selittänyt että "heidän laskutusjärjestelmänsä on kunnossa ja heitot tulevat pyöristyksistä, kun laskenta tapahtuu kuudella desimaalilla ja on lakiosastolta tarkistettu, että menee oikein noin ja sitä paitsi tähän laskutusjärjestelmään on lähiaikoina tulossa korjaus, jonka jälkeen veroerittely tulee laskulle oikein."


Siis tuota höh? Jos siis jo nyt maksetaan kaikki oikein, miksi siis korjausta yleensä tarvitaan ja miksi lasku vasta tarpeettoman korjauksen jälkeen on oikein? Tutkijoidemme käyttäessä likiarvoa 0.18032786885245901639344262295082 pääsimme lähelle todellista ALV-osuutta. Yleensä maksuja laskettaessa käytetään likiarvoa 0.1803, jolla silläkin pitäisi tulla huomattavasti parempi tulos kuin mihin TeliaSonera pystyi. Tutkimuksemme käynnistyivät tuon keskusteluryhmän ko. keskustelun päivämääränä eli 28 joulukuuta 2006. Pyysimme tuolloin sukulaisiltamme ja tuttaviltamme, jotka ovat TeliaSoneran ja/tai muiden teleoperaattoreiden  asiakkaita, vanhoja laskuja tutkittavaksemme. Saimmekin niitä läjittäin, tosin osa oli jopa vuoden 2007 puolelta. Suurin osa saamistamme virheellisistä laskuista oli TeliaSoneran ja osa DNA:n. Jokaisessa TeliaSoneran laskussa oli saman suuntainen heitto! Noin sentin heitto/ lasku olisi vielä ymmärrettävissä, jos kertoimena käytetään 0.1803, mutta jos käytetään neidon hehkuttamaa kuutta desimaalia, heiton pitäisi olla kohtuullisen pieni, reilusti alle sentin (voisi tieten pyöristyä lähimpään senttiin).  Saunalahden laskuissa ei virhettä esiintynyt, suurimmassa osassa DNA:n laskuja kylläkin (osassa DNA:n laskuista virhe oli eri suuntaan, osassa virhettä ei ollut).

Millaisia virheitä tutkijamme laskuista löysivätkään? Tässä kolme satunnaista esimerkkiä (muissa heitot olivat samaa luokkaa/maksettava summa).

Lasku 1: TeliaSonera.  Maksettava summa 32,82 € , josta ALV:n (22,00 %) osuus 5,89 €, veroton hinta 26,93 €. Todellinen ALV-osuus olisi 5,918360656 € laskettuna yhdeksällä desimaalilla, 5,918361 € kuudella desimaalilla (TeliaSoneran ilmoittama tarkkuus) ja 5,92 € kahdella desimaalilla (joka on yleinen tarkkuus valuutan käytössä). Joka tapauksessa TeliaSonera ilmoittaa maksavansa 3 senttiä liian vähän veroa tuosta laskusta. Kuva laskusta on tässä alla, asiakkaan identiteetin salaamisen takia tunnistetiedot on sumennettu!

No, kaikkihan me maksamme laskumme!

Kuva: TeliaSoneran lasku mielenkiintoisin laskutuloksin (Photo©JR)

Lasku 2: TeliaSonera. Maksettava summa 31,39 €, josta ALV:n (22,00 %) osuus 5,65 €, veroton hinta 25,74 €. Todellinen ALV-osuus olisi 5,6604918036 € laskettuna yhdeksällä desimaalilla, 5,6604918 € kuudella desimaalilla (TeliaSoneran ilmoittama tarkkuus) ja 5,66 € kahdella desimaalilla (joka on yleinen tarkkuus valuutan käytössä). Joka tapauksessa TeliaSonera ilmoittaa maksavansa 1 sentin liian vähän veroa tuosta laskusta.

Lasku 3: DNA Finland. Maksettava summa 29,14 €, josta ALV:n (22,00 %) osuus 5,23 €, veroton hinta 23,91 €. Todellinen ALV-osuus olisi 5,254754098 € laskettuna yhdeksällä desimaalilla, 5,254754  € kuudella desimaalilla  ja 5,25 € kahdella desimaalilla (joka on yleinen tarkkuus valuutan käytössä). Joka tapauksessa DNA Finland ilmoittaa maksavansa 2 senttiä liian vähän veroa tuosta laskusta.

Korostamme tässä vielä, ettei yhdessäkään tutkimistamme TeliaSoneran laskussa verovirhe ollut toiseen suuntaan! Eli kaikissa tutkituissa tapauksissa ko. yhtiö maksoi liian vähän arvonlisäveroa. Virhe oli keskimäärin 2 senttiä (1-6 senttiä yleisesti) jokaista laskutettua 30 euroa kohden. Sehän tarkoittaa esim. miljardin liikevaihdolla tuollaista 666.666,66 €:n (hui, tuohan oli kolminkertainen pedonluku!!) eli lähes 700.000 € "laskuvirhettä".

Palatkaamme erikoistutkija UH:n kommentteihin:
"Tästä takauma historian hämärään ja kunniakkaaseen Suomen markka-aikaan:
Eräällä yrityksellä oli vero-erimielisyys verottajan kanssa. Parin markan heiton takia verottaja vaati (ja suoritti) korotetun ALV:n parilta kuukaudelta, yhteensä luokkaa 3000 mk. Lopulta verottaja myönsi, ettei ALV:tä ollut maksettu väärin mutta
"rahat maksetaan takaisin vain oikeuden päätöksellä" (Urhoklubin toimittajat pyysivät lupaa saada julkaista läänistä tullut kirje, mutta yrityksen edustajat halusivat mieluummin unohtaa koko jupakan). Yrityksen lakimies oli sanonut, ettei kannata viedä asiaa oikeuteen, koska yritys joutuisi maksamaan itse oikeuskulunsa - jotka nousisivat suuremmiksi kuin väärin perustein maksettu vero.

Paluu tälle vuosituhannelle.
Jos kaikkia yrityksiä kohdellaan samalla tavalla, pitäisi jokaisesta Teleoperaattorin toistuvasti laskuttamasta virheellisestä laskusta tulla 3000 kertaa 1 - 6 senttiä." 

TeliaSonera (ja ehkä myös DNA Finland) siis tekee joka kuukausi ALV-veropetoksen, ellei sitten tulkinta isoilla ja pienillä yrityksillä ole Suomen lain mukaan erilainen. Mikäli yhtiö(t) kuitenkin maksavat oikeat summat veroa, voidaan kysyä, millä oikeudella he ilmoittavat asiakkailleen väärän ja liian pienen verosumman. Mikäli taas maksettu vero olisikin oikea, sehän tarkoittaa silloin sitä, että yritysten asiakkailtaan perimä kokonaissumma olisi ollut liian suuri! Esimerkiksi laskun 3 loppusumma olisi ollut peräti 14 senttiä liian suuri! JA SIINÄ TAPAUKSESSA VIRHEELLISIN PERUSTEIN PERITTÄISIIN PERÄTI  4,67  M€ YLIMÄÄRÄISTÄ ASIAKKAILTA YHDESSÄ VUODESSA YHDEN MILJARDIN LIIKEVAIHDOLLA!

Olipa tilanne mikä tahansa, vääryys on korjattava ja rötösherrat on saatettava jatketusta ALV-"virheestään" edesvastuuseen!  Myös arvon yritysten selittelyjen kuunteleminen lähitulevaisuudessa ko. asiasta lienee mielenkiintoista.

Että silleen, truth is out there, believe or not!

PSI-erikoistutkijat

<-PALUU PSI-PÄÄSIVULLE