Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 Jäsenet ulkoistettu

Demarikansanedustaja, ministerinäkin toiminut, Johannes Koskinen teki eilisiltana suuren luokan paljastuksen. Kun hän ei tullut ajatelleeksi, mitä sanoa, hän sanoi vahingossa, mitä ajatteli.

Eilisiltaisessa YLE:n A-studiossa  haastateltiin mainittua kansanedustaja Koskista sekä Kokoomuksen kansanedustajaa, Kimmo Sasia. Aiheena oli, mikäpäs muu -  puolueitten rahoitus. Näiden kahden suuren puolueen väki on toistaiseksi päässyt kovin vähällä vaalirahoituskeskustelussa, joka on keskittynyt Keskustan rahoituksen tonkimiseen.

Taisi olla A-studion toimittajan kysymyksistä viimeinen, jossa pyydettiin kertomaan kolme oman puolueen suurinta ulkopuolista rahoittajaa. Johannes Koskinen kertoi sen yleisesti tiedossa olevan asian, että ammattiyhdistysliike on demarien suurin rahoittaja. Varsinainen pommi tuli siinä, että Johannes Koskinen mainitsi toisena suurena puolueensa ulkopuolisena rahoituksena jäsenmaksut.

On aika yleinen käsitys, että puolueitten eliitti, puoluejohto, kansanedustajat ja muut puolueen keskeiset vaikuttajat eivät juuri piittaa puolueen jäsenten ja kannattajien näkemyksistä. Jäsenten edustajat tosin vanhan perinteen vuoksi  kootaan parin vuoden välein puoluekokouksiin kehumaan puolueen johdon saavutuksia, mutta muuhun jäseniä ei tarvita.

Suomen sosialidemokraattinen puolue on aateperinnöltään työväenpuolue, jonka arvoihin kuuluu tasa-arvo, oikeudenmukainen tulonjako, rauha ja muut hienot asiat sosialismi mukaan lukien. Kun näitä arvoja verrataan esim. poikkeuksellisen oikeistolaista politiikkaan harjoittaneitten demarijohtoisten Lipposen hallitusten tekemisiin, ei niistä löydy mitään yhteistä. Lipposen hallitukset tekivät kaiken voitavansa tuloerojen ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvattamiseksi.

Jäsenten ja kannattajien näkemykset on toki jo ajat sitten unohdettu, mutta Johannes Koskinen on ensimmäinen puolue-eliitin jäsen, joka julkisesti totesi puolueensa jäsenten olevan puolueen ulkopuolkinen taho. Puolueen muodostaa siis harvalukuinen puolue-eliitti ja muut ovat sen ulkopuolella. Jos jäsenillä olisi merkitystä, jäsenmaksuista puhuttaisiin puolueen sisäisenä rahoituslähteenä.

Johannes Koskisen lipsahdus oli sangen lohdullinen.  Vaikka puolueet, siis puolue-eliitit, eivät haluakaan tietää jäsentensä ajatuksista, jäsenmaksut ovat kuitenkin puolueille tärkeitä. Vaikka demarienkin jäsenmäärä on vähenemään päin, jäsenmaksut ovat edelleen erittäin tärkeä puoluerahoituksen muoto. On hienoa, että jäsenet saavat kokea olevansa tärkeitä puolueelleen maksamiensa jäsenmaksujen ansiosta.

UAT

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE