Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 Suomen Berlusconit

Italian pääministeriä, Silvio Berlusconia, on moitittu yksinvaltaisista pyrkimyksistä. Yhtenä Berlusconin vallankäytön välineenä ovat Italian tiedotusvälineet, joista suuri osa on Berlusconin omistuksessa. Näin Berlusconi pystyy suurelta osin kontrolloimaan, miten, missä ja milloin hänestä tiedotusvälineissä kerrotaan. Onneksi Suomessakin aletaan oppia samanlaista, vahvaa vallankäyttöä.

Suomessa nousi haloo vaalirahoituksesta viime vuonna. Silloin temppelinharjalle nostettiin erityisesti Keskustan saama vaalirahoitus Kehittyvien maakuntien Suomi –yhdistyksen välittämänä. Tuon yhdistyksen rahoituksesta suuri osa tuli Nova Groupilta. Viime viikolla tuotiin julkisuuteen Keskustan saaneen samaiselta Nova Groupilta toistasadantuhannen euron potin vaalirahoitusta myös Menestyvä Suomi –yhdistyksen nimissä. Muitakin ennen tuntemattomia vaalirahoittajia ja rahan reittejä tuli ilmi.

Uusien vaalirahoitustietojen tulo julkisuuteen on kiusallista pääministeripuolue Keskustalle; varsinkin, kun vuosi sitten annettiin mielikuva, että puolueen vaalirahoituspyykki on pesty ja tiedot tuotu avoimesti julkisuuteen. Pääministeripuolue ei onnistunut pimittämään tietoja loputtomiin, mutta näyttää siltä, että se pystyi kuitenkin vaikuttamaan julkitulon ajoitukseen. On aika erikoinen sattuma, että uudet vaalirahoitustiedot tulivat julki heti europarlamenttivaalien jälkeen.

Pääministeri Vanhanen kertoi viime vuonna jopa eduskunnassa, ettei hän muista neuvotelleensa vaalirahoituksesta Nova Groupin edustajien kanssa. Nyt hän sitten yhtäkkiä koki ihmeparantumisen, sai muistinsa takaisin ja kertoi neuvotelleensa asiasta etukäteen. Pääministerimme ilmeisesti luotti puoluesihteerinsä lojaalisuuteen siinä määrin, että  puoluesihteeri Korhonen ottaa yksin vastuulleen koko sopan ja uhrautuu pääministerin mainetta varjellessaan. Nykyiselle pääministerille ei tuota ongelmia, että hän vuosi sitten valehteli eduskunnassa, vaikka taannoin pelkkä epäily pääministerin epärehellisyydestä eduskunnan edessä johti pääministerin eroon. Tuolloin kyseessä oli kuitenkin naispuolinen pääministeri, joten tapahtumat eivät ole vertailukelpoisia.

Jos uudet vaalirahoituspaljastukset olisi tehty juuri ennen europarlamenttivaalien loppuhuipennusta ja puoluejohtajien televisiokeskusteluja, niillä olisi ollut vaikutus vaalitulokseen. Keskustan ohella Kokoomukselle kiusallisia tietoja nousi esille. Myös demareille uudet tiedot ovat jossain määrin ikäviä siinä mielessä, että puolue kieltäytyy edelleen julkistamasta yksityiskohtaisesti omia tukijoitaan.  Jos julkisuus olisi tullut ennen vaaleja, demaristrategit olisivat luultavasti omalta osaltaan päätyneet tietojen julkaisemiseen ja onnistuneet kääntämään tilannetta edukseen vaalitaistelussa. Perussuomalaisten Timo Soini olisi saanut lisää virtaa puhegeneraattoriinsa ja olisi onnistunut viemään puolueensa vieläkin suurempaan vaalivoittoon kuin nyt toteutui.

Voisi luulla, että tiedotusvälineemme syövät poliitikkojen kädestä ja uutisoivat asioista johtavien puolueitten määräämän ajoituksen pohjalta. Syntyy mielikuva, että Suomi on berluscoitumassa. Tässä nimenomaisessa tapauksessa kyse on kuitenkin hieman  yksinkertaisemmasta asiasta: pääministeri Vanhaselle viime hetken vaalikeskusteluissa odotettavissa olevat ongelmat vuotivat minun tietooni ja kirjoitin pääministerin tulevasta epäonnistumisesta keskusteluissa jo ennen vaaleja näillä nettisivuilla julkaistussa vaalitulosanalyysissäni.

Olisi ollut aivan liian kiusallista, jos varsin yllättävä vaalitulosanalyysini olisi toteutunut. Niinpä Alma Media päätti lykätä vaalirahoitussopan uudelleenlämmitystä europarlamenttivaalien jälkeiseen aikaan. Aikakoneen sivistynyt käyttö edellyttää vastuullisuutta eikä aikakoneen käyttäjän sovi mennä muuttamaan menneisyyttä, koska tällöin historia saastuisi. Sen sijaan on täysin sallittua, että ilman aikakonetta toimiva ennustuksen tekijä muuttaa tulevaisuutta eli vielä myöhemmän tulevaisuuden menneisyyttä.

UAT

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE