Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 Demarien viikko

Kulunut viikko oli demarien viikko. Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin valtiovierailua Suomessa isännöi presidentti Tarja Halonen. Samanaikaisesti pääministeri Matti Vanhanen vieraili jostain syystä Kiinassa eikä tavannut itänaapurin päämiestä lainkaan. Vanhanenkin tosin pääsi uutisiin ja puhui englantia niin hämmästyttävän taitavasti, ettei paraskaan asiatuntija erottanut sitä suomenkielestä.

Tavallaan Suomen pääministerin kollega on Venäjällä pääministeri Vladimir Putin. Venäjällä kuitenkin presidentin toimivalta käytännön politiikan teossa on vahvempi kuin pääministerin ja Suomessa tilanne on päinvaston, pääministeri on käytännössä tärkein poliitikko. Niinpä olisi Vanhasellekin ollut sopivinta tavata Medvedev. Saattoi tietysti olla niin, että Vanhanen tietää, että venäläisvaikuttajista on aina tärkein se, jonka nimi on Putin, ihan riippumatta siitä, mikä tämän Putinin muodollinen asema on. Olen vakuuttunut siitä, että pääministeri Putinin vieraillessa Suomessa myös presidentti Halonen haluaa tavata hänet.

Presidentti Halonen keräsi viikolla suurimman mediahuomion. Se ei kuitenkaan ole varsinainen syy siihen, että kulunut viikko oli demarien viikko. Demarien puheenjohtaja Jutta Urpilainen keräsi pisteet kotiin YLE:n MOT-ohjelman käynnistämässä ammattiyhdistysliikkeen jakamaa puoluerahoitusta koskevassa keskustelussa. Urpilainen laittoi puoluesihteeri Ari Korhosen median eteen ja Korhonen pärjäsi hyvin.

Kun Urpilaista vaadittiin kommentoimaan tilannetta, hän totesi, että puolueen varainhankinta on puoluesihteerin tehtäviä eikä hänellä ole lisättävää Korhosen lausuntoihin. Näin Urpilainen osoitti hyvää johtajuutta, delegointikykyä ja luottamusta alaiseensa. Itse asia, ammattiyhdistysliikkeen rahoitus demareille on sellainen, että on vaikea sanoa, riittääkö rahoitus korvaamaan mukanaan tuomat imagohaitat.

Urpilaisen johtajuus yllätti, kun sitä vertaa esim. presidentti Halosen toilailuun viime presidentinvaalien toisen kierroksen alkaessa. Halonen pyrki todistelemaan television vaalikeskustelussa Niinistön kanssa, että hän on kelvoton johtajaksi. Halonen sanoutui irti vaalipäällikkönsä Markku Jääskeläisen puheista ja osoitti, ettei hän pysty viisaasti valitsemaan tai kunnolla kontrolloimaan edes yhtä alaistaan.

Demarit ja Keskusta kaipaisivat enemmänkin onnistumisia. Puoluekarttamme on käymistilassa. Jos nykyinen trendi jatkuu, pian Suomen kolme suurinta puoluetta ovat Kokoomus, Perussuomalaiset ja Vihreät. Nämä kaikki ovat omalla tavallaan yhden asian liikkeitä. Kokoomus on rahan asialla. Perussuomalaiset ovat pienen ihmisen asialla tai oikeastaan perussuomalaiset ovat murto-osa-asian liike. Puolue on pienen ihmisen asialla vain siinä tapauksessa, ettei tämä pieni ihminen ole maahanmuuttaja. Vihreät taas ovat maapallon asialla oleva yhden asian liike.

 UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE