Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 
Grannar

Presidentti Mauno Koivisto on taas ahertanut eläkepäivinään ja kirjoittanut kirjan. Tällä kertaa kirja on peräti ruotsinkielinen, "Grannar", ja käsittelee Suomen ja Ruotsin naapuruussuhteita. Ottaen huomioon presidentti Koiviston iän ja kunnon, voinee olettaa, että presidentillä on ollut kirjan teossa avustajia, vaikka kirja oikeastikin vaikuttaa huonomuistisen ihmisen muisteluilta.

Koivisto kertoo kirjassaan, miten suunnattomasti häntä ärsytti 1980-luvulla ruotsalaisten vaatimukset siitä, että Suomen pitäisi tuomita Neuvostoliiton sukellusveneiden operointi Ruotsin aluevesillä. Noista sukellusveneiden liikkeistä kun ei Koiviston mukaan ollut varmaa tietoa. Muistan minäkin joskus noina vuosina tapahtuneen, että jokunen ”sukellusvenehavainto” uutisoitiin villiminkin liikkeistä aiheutuneeksi.

Ruotsin entinen pääministeri, Ingvar Carlsson, antaa tukea Koivistolle ja kehuu kirjaa niin hyväksi, että kaikkien ruotsalaisparlamentaarikkojen pitäisi se lukea. Carlsson kertoo, ettei hänkään ole suinkaan varma siitä, että neuvostosukellusveneet loukkasivat Ruotsin aluevesirajaa 1980-luvulla.

Koivisto kertoo myös välittäneensä Ruotsin pääministeri Olof Palmelle Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerin, Juri Andropovin terveiset, että Ruotsi saa upottaa jokaisen aluevesiään loukkaavan sukellusveneen. Koivisto välitti viestin ja kertoo, ettei Palme ilahtunut kuulemastaan. Päinvastoin, Palme oli näyttänyt kiukkuiselta eikä ollut puhunut mitään.  Koivisto kuvitteli Andropovin viestin sisällöksi, ettei neuvostosukellusveneitä liiku Ruotsin aluevesillä ja Palme taas tiesi Andropovin tarkoittavan uhmakkaasti, että neuvostojohtaja luotti siihen, etteivät Ruotsin puolustusvoimat pysty paikantamaan sukellusveneitä riittävän tarkasti tuhotakseen niitä.

Tämä kuullun ymmärtämisen erilaisuus selittää paitsi Koiviston ja Palmen erilaista suhtautumista Andropovin viestiin, mahdollisesti myös Palmen kohtaloa vuonna 1986. Liika tieto ja omilla aivoilla ajattelu on huippupoliitikolle epäterveellinen yhdistelmä. Herrojen Koivisto ja Carlsson muistia ja ajatuksenjuoksua sopii kummastella nyt ihan samoin kuin silloin 1980-luvullakin.

Neuvostoliiton sukellusvene ajoi karille syvällä Ruotsin aluevesillä 27.10.1981, vain päivä sen jälkeen, kun klubimme ensimmäinen jäsen oli vetäytynyt eläkkeelle sairauteensa vedoten. Joko Koivisto ja Carlsson eivät lainkaan havainneet tapausta massiivisesta uutisoinnista huolimatta tai sitten he eivät vain ymmärtäneet neuvostosukellusveneen tehneen alueloukkausta. Olisi varmaan vaadittu, että tuo sukellusvene olisi laukaissut kuljettamansa ydinkärkiohjukset Ruotsin suurkaupunkeihin, ennen kuin nuo oman aikakautensa vangit olisivat havainneet venäläisten tehneen jotain sopimatonta.

 UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE