Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 
Holmlund voitti kilpailun epäloogisimmasta kommentista

Muutama viikko sitten tuli julkisuuteen Helsingin hallinto-oikeuden päätös siitä, että ns. Tiitisen listan kopio on annettava sitä pyytäneelle Nelosen uutisten toimittajalle, Susanna Reinbothille. Tämä oli sen mittaluokan uutinen, että se sai klubimme valppaan uutistoimituksenkin reagoimaan ja mainitsemaan asiasta toisaalla näillä nettisivuilla.

Hallinto-oikeuden päätökseen vaikutti ilmeisesti, että aikanaan vuonna 1990 listan salaamisesta päättäneet silloiset Suojelupoliisin päällikkö Seppo Tiitinen ja tasavallan presidentti Mauno Koivisto ovat nyttemmin tulleet sille kannalle, että listan voisi jo vallan hyvin julkaista. Kyse on yhteydenpidosta DDR:n (kansanomaisesti Itä-Saksan) salaisen poliisin edustajiin ja tuo valtio on lakannut olemasta jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten.

Erään arvion mukaan listaa ei voinut julkaista v. 1990 sen takia, että julkaiseminen olisi saattanut vaikeuttaa Kalevi Sorsan nousua seuraavaksi presidentiksi. Nyt tiedämme, ettei jo edesmennyt Sorsa päässyt edes presidenttiehdokkaaksi, vaikka Tiitisen listaa ei julkaistukaan. Näin ollen salaamispäätös oli alun alkaenkin väärä.

Mainittu hallinto-oikeuden päätös on saanut arvoisat ministerimme ja muutkin poliitikkomme aukaisemaan sanaisen arkkunsa mitä luovimmalla tavalla. Pääministeri Matti Vanhanen totesi, että listan julkaiseminen on puhtaasti Suojelupoliisin asia. Viestittikö pääministeri tällä, ettei Suojelupoliisin tarvitse välittää oikeusistuimen päätöksistä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, Kimmo Sasi, on kiitellyt nettiblogissaan ja muutenkin hallinto-oikeuden ratkaisua. Sasi periaatteessa vaatii koko DDR-aineiston julkaisemista, mutta toisaalta vihjaa toivovansa, että Suojelupoliisi vie asian Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden ratkaisun myötä Suojelupoliisilla olisi oikeusistuimen antama selkänoja listan julkaisemiselle. Näennäisestä avoimuuden vaatimuksestaan huolimatta Sasi haluaa pitkittää ratkaisua ja kenties toivoo, että Tiitisen listan julkistaminen sittenkin vielä kielletään. Sasi on susi ja vieläpä häntä kainalossaan.

Kaikkein erikoisimman kommentin antoi sisäministeri Anne Holmlund. Hän, kuten pääministerikin, arvioi, että asia on nyt täysin Suojelupoliisin käsissä. Samalla Holmlund ihmettelee, miksi Tiitisen lista edelleen kiinnostaa ihmisiä. Muistaakseni samainen sisäministeri on joskus kertonut, ettei hän ole nähnyt listaa. Hän kuitenkin tietää, ettei listalla ole mitään kiinnostavaa.

Sisäministeri Holmlund ei myöskään ihmettele sitä, että Suojelupoliisi on kynsin hampain yrittänyt salata Tiitisen listan ja on vähin äänin salannut myös vakoilukortteja sisältävän Rozenholz-aineiston. Jos Holmlund ei olisi täydellisesti loogisesta ajattelusta vapaa, hän ihmettelisi myös, miksi Suojelupoliisi salaa aineistoa, jossa ei ole mitään kiinnostavaa.

 UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE