Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 
Rikostutkinnan uusi läpimurto: motiivia ei tarvita

Kaikessa rikostutkinnassa, murhatutkimuksissa erityisesti, rikoksen selvittäminen alkaa usein siitä, että mietitään, keillä on ollut motiivi tehdä kyseinen rikos. Murhatutkimuksessa tyypillinen motiivi saattaa löytyä uhrille hyvin läheiseltä ihmiseltä, esimerkiksi suuren perinnön saamisen aikaistaminen. Jos rikokselle ei löydy mitään motiivia, rikostutkinta ajautuu helposti umpikujaan.

Venäläiset rikostutkijat ovat nyt ylittäneet tämänkin kynnyksen. On todettu, että Venäjän poliisi pystyy selvittämään rikoksia, vaikka niiden tekijöillä ei olisi minkäänlaista motiivia teolleen. Jopa siinä tapauksessa, että rikoksesta on koitunut ja siitä on odotettukin koituvaksi rikoksentekijälle pelkästään haittaa, venäläiset rikostutkijat ovat onnistuneet selvittämään rikoksen.

Rikolliselta onkin äärimmäisen ovelaa tehdä rikos, josta koituu rikoksentekijälle itselleen vain vahinkoa. Tällöin on luultavaa, etteivät rikoksentutkijat hoksaa edes epäillä tekijää tai hänen taustayhteisöjään. Venäjällä on kuitenkin äskettäin selvitetty näin kierosti suunniteltu ja toteutettu rikos, vieläpä murha.

Venäläisen viikkolehden, Novaja gazetan, toimittaja Anna Politkovskaja (venäjäksi Анна Степановна Политковская) murhattiin vuoden 2006 lokakuussa. Novaja gazetan toimituksellinen linja on yhteiskuntakriittinen ja useita lehden toimittajia on viime vuosina murhattu. Politkovskaja tuli tunnetuksi presidentti Putinin hallintoa arvostelevista kirjoituksistaan. Aivan erityisesti Politkovskaja arvosteli Venäjän toimia Tšetšenian sodassa. Politkovskajan toiminta hyödytti kaikkein eniten tšetšeenikapinallisia.

Tavallinen kaduntallaaja ei olisi osannut epäillä tšetšeenikapinallisia Politkovskajan murhasta. Venäjän poliisin tutkijat eivät kuitenkaan sulkeneet tätä mahdollisuutta pois, vaan jokseenkin tuoreeltaan heti murhan tapahduttua osasivat kohdistaa epäilyksensä juuri tšetšeeneihin. Ylipäätään murha, jolla vaiennettiin silloisen presidentti Vladimir Putinin arvostelija, osoittautui alusta loppuun asti Putinin vihollisten toteuttamaksi. Tämä osoittaa murhaajilta suurta oveluutta ja murhan selvittäminen sen tutkijoilta vielä suurempaa taitavuutta..

Venäjän syyttäjänvirasto on asettanut kolme miestä syytteeseen Politkovskajan murhasta. Kaikki syytetyt ovat Putinin vihollisia. Yksi ulkomailla, ilmeisesti Belgiassa, majaileva murhaan osallinen on vielä vapaalla jalalla. Kyseessä lienee yksi murhakäskyn antaneista, sillä syyttäjänviraston mukaan murhakäskyn olivat antaneet ulkomailla asuneet silloisen presidentti Putinin viholliset. Kun rikostutkinta on tähän asti onnistunut noin erinomaisesti, se varmaankin päätyy siihen onnelliseen lopputulokseen, että viimeisimmätkin murhaan osallistuneet saadaan kiinni.

Venäläiset rikostutkijat ovat saavuttaneet uuden ja tärkeän aluevaltauksen rikostutkinnassa. Nyt olisi aika muuallakin ottaa selvittämättömät rikokset uudelleen tutkinnan alle ja ryhtyä hakemaan syyllisiä niiltä tahoilta, joille rikoksesta on koitunut pelkkää vahinkoa. Jatkossakin hankalimmin ratkaistavien rikosten tutkinta kannattaa keskittää niihin tahoihin, joille rikoksesta on ollut haittaa.

 UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE