Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 
Tulossa erinomaiset kesäsäät

Luomuviljelijäystäväni  on jo useina vuosina hyvällä menestyksellä ennustanut tulevan kesän säät vuoden kompostointituloksen perusteella. Tällä kertaa hän haluaa saattaa ennusteensa yleiseen tietoon globaalissa mediassa. Lupauduin huolehtimaan tiedotuksesta, mutta vain pakinamuodossa, koska se on ainoa viestintätapa, jonka edes jossain määrin hallitsen.

Ystäväni on harrastanut keittiöjätteidensä kompostointia jo parikymmentä vuotta ja havainnut, että kompostointituloksella (hän käyttää valmiin kompostin pihan kevätlannoitukseen) on yksiselitteinen korrelaatio seuraavan kesän säähän. Kompostista ennustaminen on todettu sataprosenttisen luotettavaksi. Menetelmä on erittäin erinomainen myös siksi, että huolehtimalla kompostista hyvin voidaan vaikuttaa seuraavan kesän säähän. Peruslähtökohta ennustamiselle näet on, että mitä paremmin kompostointi onnistuu, sitä parempi on seuraavan kesän sää.

Ystäväni kerää kompostointidatan; kompostin määrän, laadun, koostumustiedot, värin, tuoksun, naapurinrouvien lausunnot ym. vastaavat tiedot ja syöttää ne tietokoneelleen, jossa on komposti-sää-ennustus-ohjelmisto. Valitettavasti tuo ohjelmisto on saatavissa maksuttomana, avoimen lähdekoodin sovelluksena, ainoastaan Linux-versiona ja ohjelma maksaa Windows-ympäristöön yli satatuhatta euroa. Ystäväni käyttää sääennustukseen toistakymmentä vuotta vanhaa tietokonetta, jossa hänellä on Linux-käyttöjärjestelmä, koska hänellä ei ole varaa maksaa sääennustusohjelmasta. Tuon iäkkään tietokoneen suorituskyky on varsin vaatimaton ja sääennusteen datankäsittely kestää useita päiviä.

Tänä vuonna kompostointidata oli varsin poikkeuksellinen. Komposti oli laadultaan parempaa kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka ystäväni laittaa kompostiinsa ainoastaan kasvisperäistä jätettä, kompostiin oli tällä kertaa ilmestynyt yksi luu, ilmeisesti kananluu. Ilmiö on harvinainen, mutta ei mahdoton. Ns. kompostievoluutio tuottaa toisinaan kompostiin tavaraa, jota sinne ei ole laitettu. Tuo kananluu on kompostievoluution tuloksena kehittynyt kompostiin laitetuista kasvisjätteistä, esim. perunankuorista. Ystäväni odotti poikkeuksellisen kiihtyneenä tietokoneen sääennustetta ja tuon kompostievoluution vaikutusta tulevan kesän säähän.

Kompostievoluution takia sääennusteen tietokonelaskenta kesti tänä vuonna kauemmin kuin koskaan aikaisemmin, toista viikkoa. Nyt tulos on valmiina ja kerron sen tässä: Sääennustus koskee Raahen kesäsäätä kesäkuun alusta elokuun loppuun. Kesä tulee olemaan huomattavasti keskimääräistä lämpimämpi, keskilämpötila on jopa 2,8 astetta korkeampi kuin edellisten sadan kesän keskiarvo.  Kesän yhteenlaskettu sademäärä on hyvin lähellä sadan edellisvuoden keskisademäärää ja on vain 3,4 % keskimääräistä suurempi. Kesä on siis lämmin ja tavallisen kostea eli hyvä kesä luonnolle ja sellaiselle ihmiselle, jota lämmin sää ei haittaa.

Kompostievoluutio viittasi ystäväni ennakkoarvionkin mukaan poikkeukselliseen sääilmiöön ja sellainen Raahen tulevaan kesään mahtuu myös tietokonelaskennan perusteella. Raahessa on ainakin kerran poikkeuksellinen raesade tai –kuuro, joka ylittää uutiskynnyksen. Valtakunnallinen uutiskynnys ylittyy Raahen tapahtumien takia ainakin 10. elokuuta, mahdollisesti useamminkin. Rakeita sataa alkavana kesänä Raahessa jollain erityisen poikkeuksellisella tavalla, joko poikkeuksellisen paljon tai poikkeuksellisen isokokoisia rakeita.

 UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE