Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 
Häkämies teki Holstit

Eilispäivän uutisia kuunnellessa ja katsellessa tuli väistämättä jälleen mieleen Kahvila-Cajanderin hallitus ja nimenomaan sen ulkoministeri Eino Rudolf Woldemar Holsti. Pahoittelen sitä, että nyt pakinoitteni julkaisuväli jäi tämän sattumuksen takia kiusallisen lyhyeksi. Koettakaa kestää, arvoisat palstani säännölliset lukijat.

Puolustusministeri Jyri Jukka Häkämiehen eilinen puhe Atlanttiseurassa herätti kummastusta. Häkämiehen puhe kilvoittelee kunniasta Suomen eriskummallisimpana ministerin puheena tuon mainitsemani ulkoministeri Rudolf Holstin pitämän puheen kanssa. Cajanderin hallituksen ulkoministeri Holsti piti kuuluisan puheensa tai pikemminkin esitti spontaanin lausahduksensa muistaakseni diplomaattipäivällisillä Genevessä syksyllä 1938. Olin tuolloin vielä niin nuori, etten varmuudella muista lausahduksen paikkaa enkä tarkkaa päivämäärää.

Rudolf Holsti oli varsin kokenut ulkoministeri. Hän toimi ulkoministerinä kaikkiaan kuudessa eri hallituksessa yhteensä reilun viiden vuoden ajan.  Noilla diplomaattipäivällisillä v. 1938 hän hihkaisi ruokapöydässä: ”Kyllä se Hitler on hullu ja hänet pitäisi tappaa.” Ulkoministeri Holstin analyysi Saksan johtajasta ei ollut erityisen huono, pikemminkin se oli hyvin analyyttinen ja osuva, mutta ehkäpä esim. paikalla ollut Saksan suurlähettiläs ei osannut sitä tarpeeksi arvostaa.

Jyri Häkämies on Holstiin verrattuna ministerinä keltanokka ja on ehtinyt olla puolustusministerinä vasta reilun vuoden. Siitä huolimatta hän pystyy analyyttisesti pohtimaan Pohjolan turvallisuutta ja esittämään omaperäisiä ajatuksia. Häkämies ehdotti eilen Ruotsille Natoon liittymistä ja Norjalle ja Islannille Euroopan unioniin liittymistä.

Yleensä ministerit hoitavat oman maansa asioita ja antavat toisten hoitaa omat asiansa. Häkämies meni kuitenkin neuvomaan julkisessa puheessaan meihin ystävällisesti suhtautuvia naapurimaita. Häkämiehen puheet eivät sinällään olleet poikkeuksellisen typeriä, mutta ne esitettiin väärässä paikassa. Tuollaiset puheet kuuluvat ministeritapaamisten neuvotteluihin pienissä piireissä. Ministerin julkinen pesservisseröinti (savonnettua saksaa, vrt. besserwisser) ei ole sopivaa. Pesservisseröinti on pakinoitsijoiden yksinoikeus. Häkämies tuli siten minun tontilleni ja olen siitä erittäin loukkaantunut.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on jo ehättänyt moittimaan Häkämiehen puheita niiden virallisesta ulkopolitiikastamme poikkeavasta Nato-linjauksesta. Korhonen on suotta huolissaan. Häkämiehen puheet eivät edistä Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyyttä, vaan vaikeuttavat niitä. Varsinkaan Ruotsissa ei voida nyt ottaa askeltakaan Nato-jäsenyyden suuntaan, koska siitä tulisi vaikutelma, että Häkämies on pystynyt vaikuttamaan ruotsalaisiin. Ruotsalaispoliitikot eivät suurin surminkaan halua antaa tilaa tuollaiselle mielikuvalle. Näin Häkämies estää tehokkaasti omia tavoitteitaan toteutumasta.

Lyhyesti sanottuna puolustusministeri Jyri Häkämiehen eilinen puhe oli sopimatonta puuttumista naapurivaltioiden asioihin. Rudolf Holstin terävä analyysi ja lausahdus Adolf Hitleristä lopettivat hänen pitkän ministerinuransa kuin veitsellä leikaten pian tuon lausahduksen jälkeen, 16.11.1938. Jos oikeus ja kohtuus tapahtuisivat, myös puolustusministeri Häkämiehen ministerinura olisi lopussa

 UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE