Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


 
Kullaan metsäkoulun juristi

Tänään (kirjoitettu keskiviikkona 19.3.) tuli julkisuuteen tieto, että Kemijärven kaupunki aikoo pakkolunastaa Stora Enson sellutehtaan maat ja mannut koneineen ja laitteineen. Täytyy ihmetellä tämän palstan vierailevan pakinoitsijan, Australian suomalaisen UO:n kaukonäköisyyttä. Hän nimittäin paginoi tammikuussa, että Kemijärven kaupunginjohtaja, Timo E. Korva on niin kova jätkä, että hän löytää keinot sellutehtaan säilyttämiseksi.

Pakkolunastus on järeä keino, jota kunnat käyttävät harvoin, vaikka niillä kaavoitusmonopoli onkin. Tiedotusvälineistä olen saanut sellaisen käsityksen, että pakkolunastusta on aiemmin käytetty vain hankittaessa kunnan käyttöön rakentamatonta maata. Niinpä tämä Kemijärven menettely, jossa harkitaan paitsi maapohjan ja rakennusten, myös koneiden ja laitteiden pakkolunastusta on asia, jollaisesta ei ole aiempaa kokemusta, koska edes hakemusta vastaavasta menettelystä ei ole koskaan tehty. Juristien kielellä kyseessä on ennakkotapaus.

Monet juristit ovatkin olleet pikkuisen varovaisia lausunnoissaan. He ovat epäilleet pakkolunastuksen laillisuutta, mutta varmaa vastausta he eivät ole halunneet antaa. Poikkeuksen tekee Kullaan metsäkoulun käynyt juristi, maanviljelijä ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli, joka oitis lausui Taloussanomien verkkolehdessä, että hänen mielestään laki ei anna mahdollisuutta tällaiseen pakkolunastukseen.

Kemijärven kaupunginjohtaja Korva ja Kemijärven massaliikkeen puheenjohtaja, Kemijärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala, perustelevat pakkolunastusta mm. aluetaloudellisilla näkökohdilla. Urhoklubin hallituksen edustajana ja klubimme ensimmäisen jäsenen, Urhojen Urhon, Kekkosten Kekkosen, perinnön vaalijana näihin kemijärveläisten näkemyksiin on helppo yhtyä.

Yön yli nukuttuani tein kiirastorstaina toisen mielenkiintoisen havainnon. YLE:n rahoituksen perustumista lupamaksuihin on perusteltu sillä, että suora valtion budjettirahoitus tekisi YLE:stä hallituksen tiedotusvälineen. Hain tänään vielä YLE:n nettisivuilta tietoja asiasta. Löysin uutisia aiheesta vain Lapin maakuntaosiosta ja sieltäkin vain Stora Enson juristin haastattelun ja mainitsemani Kullaan juristin, Timo Kallin, näkemyksen asiaan. Vielä eilisiltana YLE:n nettisivuilta oli kuunneltavissa myös Korvan ja Nivalan haastattelut.

Helsingin Sanomien Julkisen sanan neuvostolta saamien tuoreitten nuhteitten perusteella on ymmärrettävää, että YLE on varovainen viestinnässään. Voihan se hyvinkin olla niin, että Korvan ja Nivalan haastattelujen julkaisu ja jakelu nettisivuilla tulkitaan Vanhasen hallitukseen kohdistuvaksi seksuaaliseksi häirinnäksi. Lupamaksumenettelyhän nimittäin takaa sen, ettei YLE:n tarvitse mielistellä istuvaa hallitusta, joten sellaisesta ei mitenkään voi olla kysymys.

Jos Kemijärven kaupungin luottamushenkilöpäättäjät päätyvät hakemaan sellutehtaan pakkolunastusoikeutta, niin päätöksen asiasta tekee ympäristöministeri oman virkakuntansa valmistelutyön perusteella. Vaikka Paula Lehtomäki on ansainnut äitiyslomansa, niin jotenkin minä silti toivon hänen pikaista paluutaan ministeriönsä johtoon. Kuhmo alkaa koolla niin kuin Kemijärvi ja Kekkonenkin.

 UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE