Arvoisat Suomen kansalaiset siellä kaukana kotimaassa!

How do you do?


  
Kaukaa ihmetellen 

Olen seurannut koko ikäni tiiviisti syntymämaani tapahtumia, vaikka asunkin Australiassa. Joskus luen Suomen asioista jopa muualtakin kuin näiltä Urhoklubin nettisivuilta. Viime aikoina olen kaukaa ihmetellen seurannut suomalaisia työmarkkinakäytäntöjä ja talouspolitiikkaa muutenkin.

Suomalaiset terveidenhoidon ammattilaiset (Tehy) hakivat korjausta jälkeenjääneisiin palkkoihinsa. He aikoivat käyttää suomalaisen yhteiskunnan laillista työtaistelukeinoa, joukkoirtisanoutumista. Maatanne johtavan Vanhasmatin hallitus hätääntyi tilanteesta ja vei eduskuntaan pakkolain, jolla olisi voitu pakottaa työtaistelua käyvät terveidenhoitajat töihin. Kummallisinta oli, että eduskuntanne hyväksyi lain pikavauhtia.

Täältä katsoen on jotensakin mahdotonta ymmärtää, että laillinen työtaistelutoimi voidaan estää toisella lailla. Tehdään lain päälle laki, joka kumoaa lakiin perustuvan laillisen menettelyn. Tämähän vie pohjan koko yhteiskunnan lainkunnioitukselta, kun lainsäätäjät etunenässä suhtautuvat aikaisempiin lakeihinsa halveksuvasti. Kysymys oli sentään vain rahasta eikä mistään sotaan tai kapinaan verrattavasta poikkeustilasta.

Nyt sitten StoraEnso, jonka suurin omistaja on Suomen valtio, on päättänyt lopettaa sellunteon Kemijärvellä. Tehdas on ollut ja olisi tulevaisuudessakin mitä ilmeisemmin ihan hyvin kannattava. Asiantuntijat ovat vakuuttaneet, ettei myöskään yhtiön johdon lakkautuspäätöksen perusteeksi kertomalla puupulalla ole mitään todellisuuspohjaa. Puunhakkuita voitaisiin lisätä erityisesti Pohjois-Suomessa, josta Kemijärven tehdas hankkii puunsa.

Eduskunnassa käsiteltiin uutta valtionyhtiölakia, jolla annetaan hallitukselle vapaat kädet luopua kokonaan valtion omistuksesta monissa valtionyhtiössä. Pohjois-Suomen järjestöväki maan suurimmassa puolueessa on syksyn mittaan yksituumaisesti tuonut esille kantansa, että valtionomistus on säilytettävä. Keskustan eduskuntaryhmä ei piitannut vähääkään puolueensa jäsenten ja äänestäjien kannanotoista.

Täällä Australiassa poliitikot lentävät pihalle vähemmästäkin piittaamattomuudesta äänestäjien näkemyksille. Ei tulisi kuuloonkaan, että joku puolue voi ohittaa äänestäjiensä yksituumaiset kannanotot pelkällä vaikenemisella. Jäsen Henrin kolumnien perusteella esimerkiksi raahelainen keskustaväki aikoo erota puolueestaan. Kemijärven kaupunginjohtajana toimii Keskustan entinen kansanedustaja, joka on kertonut käyttävänsä kaikki keinot sellutehtaan puolesta. Timo E. Korva on niin kova jätkä, että tarpeelliset keinot varmasti löytyvät.

Näyttää siltä, että Suomen hallitusta johtavat pikkupojat vailla vähäisintäkään ymmärrystä maailmanmenosta. Ei tarvita kuin muutaman tunnetun keskustavaikuttajan ero puolueestaan, kun saadaan liikkeelle sellainen lumivyöry, että Vanhasmatinkin puoluejohtajuus on muisto vain. Ainoa selviytymismahdollisuus hallituksella on teettää laki, jolla Tehy-lain tapaisesti säädetään, että puolueen jäsenyys, ainakin Keskustan jäsenyys, on elinikäinen eikä puolueesta voi erota. Eihän siinä kävellä kuin yhdistymisvapautta koskevan lain ylitse. Onnistuihan entisten lakien ylikävely tehyläistenkin tapauksessa.

UO ja Australian osasto

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE