Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Edustuksellinen demokratia toimii

Meillä Suomessa on esimerkillisen hyvin toimiva edustuksellinen demokratia. Valitsemme itsellemme edustajat eduskuntaan ja kunnallisvaltuustoihin ja nämä edustajamme tekevät toiveittemme mukaisia päätöksiä. Edustuksellisuus horjahtelee silloin tällöin, koska meitä äänestäjiä on monenlaisia, joten myös edustajillamme on erilaisia tavoitteita, joiden yhteensovittaminen ei aina ole kovin yksinkertaista.

Valitsemamme kansanedustajat ovat viime aikoina käsitelleet mm. uutta valtionyhtiölakia. Laki näytti välillä juuttuvan eduskunnan talousvaliokuntaan, jonka varapuheenjohtaja Antti Rantakangas on äänestäjiensä tapaan sen verran aluepoliittisesti orientoitunut, ettei hyväksy valtion omistuksen pudottamista nollaan Rautaruukissa, Kemirassa ja Outokummussa, mihin lakiesityksen hyväksyminen antaisi mahdollisuudet.

Pari viikkoa sitten, 29.11.2007, lakiesitystä käsiteltiin keskustan eduskuntaryhmässä. Ryhmän puheenjohtaja Timo Kalli esitti, että ryhmä tukisi hallituksen esitystä sellaisenaan. Antti Rantakangas asettui jälleen vastahankaan, mutta ei saanut koko eduskuntaryhmästä ainoatakaan tukijaa. Näin esitys raukesi ja Rantakangas jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, raahelaiskansanedustaja Inkeri Kerola, on Rautaruukin hallintoneuvoston jäsen. Raahelaiset keskustajärjestöt ovat syksyn aikana pidetyissä kokouksissaan ottaneet kantaa ja tuoneet julkisuuteen vaatimuksiaan valtion omistuksen säilyttämisestä Rautaruukissa. Raahen kaupunki on täysin riippuvainen Rautaruukin terästehtaasta. Ilman klubimme ensimmäisen jäsenen aikaansaamaa valtionyhtiövetoista aluepolitiikkaa puoli Suomea olisi tänä päivänä todennäköisesti jokseenkin asumatonta erämaata.

Inkeri Kerolalla ei ole voinut olla pienintäkään epäselvyyttä siitä, mitä hänen äänestäjänsä ajattelevat valtionyhtiöistä. Siitä huolimatta hänkin oli hiljaa mainitussa eduskuntaryhmän kokouksessa ja toimi siten täysin vastoin äänestäjiensä tahtoa.

Vanhan sanonnan mukaan Kepu pettää aina. Sanonnalla tarkoitettiin iltalypsytaktiikkaa, jolloin yhteistyökumppanit eivät voineet luottaa Keskustan edustajien antamiin lupauksiin. Nykyisin Kepu on parantanut tapansa ja se on luotettava kumppani. Tässäkin valtionyhtiölaissa keskustalaiset ovat lojaaleja hallituskumppanilleen Kokoomukselle. Kokoomuksen edustajat valtion omistajaohjauksesta vastaavan Jyri Häkämiehen johdolla tosin vakuuttavat, ettei mitään aikomuksia myydä valtion omistuksia ole olemassa. Jos myyntiaikeita ei olisi, ei myyntivaltuuksiakaan tarvittaisi, joten Keskusta antaa Kokoomuksen pettää itseään. Keskustapoliitikot taas antavat vahingon kiertää siten, että pettävät äänestäjiään.

Onhan toisaalta niinkin, että kansanedustajat joutuvat priorisoimaan tekemisiään ja asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Juuri mainitsemani valtionyhtiölakia käsitelleen Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen edellä tuli julkisuuteen Keskustan kansanedustajan, Tanja Saarelan, avioero. Inkeri Kerola kommentoi tuota avioeroa seikkaperäisesti ja hienotunteisesti Iltalehden haastattelussaan. Ehkäpä hän oli tilapäisesti kuluttanut kannanottamiskapasiteettinsa loppuun tämän valtionyhtiölakia verrattomasti tärkeämmän asian käsittelyssä.

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE