Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Kehnosti toteutettu vaalilupaus

Terveys- ja sosiaalialan koulutetun henkilöstön ammattijärjestö eli Tehy hylkäsi kuntatyönantajien palkkatarjouksen viime lauantaina. Muut kunta-alan työmarkkinaosapuolet ovat sopimuksen hyväksyneet. Työehtosopimukseen liittyminen olisi tuonut parin vuoden aikana n. 12 prosentin lisän terveydenhuoltoalan palkkoihin. Tehyn jääminen sopimuksen ulkopuolelle voi osoittautua vaikeasti ratkaistavaksi ongelmaksi. Tällä hetkellä tilanne näyttää umpikujalta, koska kuntatyönantajien edustajat ovat ilmoittaneet, ettei uutta palkkatarjousta tule ja valtiovallan edustajat ovat kertoneet, ettei valtiolta tule sopimuksen piiriin lisää rahaa.

Tehyn päätöksen taustalla kummittelee viime eduskuntavaaleissa annettu vaalilupaus. Kokoomus lupaili huonosti palkatulle ja naisvaltaiselle hoitoalalle viidensadan euron palkankorotusta ns. tasa-arvotupon nimissä. Ehkä kokoomuksessa ei osattu aavistaa, että puolue joutuu vastaamaan huutoonsa valtiovarainministeripuolueena. Joka tapauksessa vaalien jälkeen lupauksen täyttämisestä huolehdittiin taitamattomasti. Lupaus sinänsä oli ilmeisen erinomainen ja on kenties yksi syy kokoomuksen hyvään vaalimenestykseen, joten vaalilupaus saavutti varsinaisen tavoitteensa.

Esimerkkinä paremmin hoidetusta vaalilupauksesta kerron sosiaalidemokraattien v. 1987 eduskuntavaaleissa antamasta vaalilupauksesta ja sen jälkihoidosta. Kahdenkymmenen vuoden takaisessa eduskuntavaalitaistelussa syntyi eräänlainen lapsilisähuutokauppa. Vuoron perään varsinkin suuret puolueet lupasivat korottaa lapsilisiä tuntuvasti, lapsiperheiden vanhemmat kun ovat suuri äänestäjäryhmä. Suurista puolueista parhaan lupauksen antoivat sosiaalidemokraatit, jotka lupasivat kolminkertaistaa lapsilisät vaalikauden aikana.

Demarit eivät saavuttaneet varsinaista vaalivoittoa v. 1987 vaaleissa, mutta torjuntavoiton kuitenkin ja säilyttivät asemansa maamme suurimpana puolueena. Yhtenä hyvän vaalimenestyksen avaimena oli varmaan silloinkin onnistunut vaalilupaus, joka henkilöityi silloiseen demarien puoluesihteeriin, Erkki Liikaseen. Liikanen vakuutteli monissa vaalikeskusteluissa ja –puheissa, miten lapsilisät kolminkertaistuvat seuraavan vaalikauden aikana.

Kuinka ollakaan, demarit pääsivät mukaan seuraavaan hallitukseen ja puoluesihteeri Erkki Liikasesta tehtiin valtiovarainministeri. Liikanen ryhtyikin toteuttamaan pontevasti vaalilupauksiaan. Niinpä lapsilisiä korotettiin harkitusti ja tarkasti tasan kolmellatoista prosentilla. Mitään mutinoita vaalilupauksen pettämisestä ei tullut, sillä kuulostihan lupaus varsin hyvin toteutetulta. Lapsilisiä korotettiin ihan niin kuin oli luvattukin ja kolmetoista prosenttia kuulostaa, varsinkin nopeasti sanottuna, melkein samalta kuin kolminkertaistaminen.

Valtiovarainministeri Liikanen todettiin pian niin erinomaisen kyvykkääksi talousneroksi, että hänet nimitettiin huippuvirkaan Suomen EU-suurlähettilääksi Brysseliin v. 1990, Suomen ensimmäiseksi EU-komissaariksi v. 1995 ja Suomen pankin johtokunnan puheenjohtajaksi v. 2004. Menestys puoluesihteerinä ja valtiovarainministerinä takasivat hänelle vihreän oksan koko loppuelämäksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja, nykyinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen, on näköjään kovin nuori ja kokematon, kun hän ei osaa lunastaa vaalilupauksiaan. Tasa-arvoerä näet saatiin kunta-alan työehtosopimuksiin nimenomaan valtion mukaantulon seurauksena, joten vaalilupaus on itse asiassa toteutettu. Valtion tasa-arvo-osuutta ei ole kuitenkaan osattu ilmaista riittävän täsmällisesti. Puhutaan epämääräisesti neljän – viidenkympin tasa-arvoerästä. Jotta vaalilupaus olisi tullut riittävän hyvin, ainakin foneettisessa eli ääntämyksellisessä mielessä, toteutetuksi, olisi tasa-arvoerän suuruudeksi pitänyt määrittää täsmällisesti tasan viisisataa senttiä, jolloin se olisi kuulostanut hyvin samanlaiselta kuin huolimattomasti annettu viidensadan euron vaalilupaus. Tasan viisikymppiäkin olisi paremman puutteessa jotenkin kelvannut, mutta epämääräinen neljän – viidenkympin tienoilla oleva tasa-arvoerä kuulostaa selvästi vaalilupauksen pettämiseltä.

 

UAT

 

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE