Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Vaarallinen sovinto

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti viime viikolla johtavien teollisuusmaiden, G8-maiden, kokouksen yhteydessä, että Yhdysvallat luopuisi Tshekkiin ja Puolaan kaavaillun ohjuskilven rakentamisesta. Tilalle Putin ehdotti, että Venäjä ja Yhdysvallat ottaisivat yhteiskäyttöön Kaukasiassa Azerbaidzhanissa sijaitsevan Qabalan tutka-aseman.

Yhdysvaltain presidentti George Bush luonnehti Putinin ehdotusta mielenkiintoiseksi. Yhdysvaltain suunnittelema ohjuspuolustusjärjestelmä on tulehduttanut Venäjän ja Yhdysvaltain suhteita. Venäjällä ohjukset koetaan uhkaksi Venäjää kohtaan ja presidentti Putin on vihjaissut, että Venäjän on vastavuoroisesti suunnattava omia ohjuksiaan Eurooppaan. Putinin uusi avaus paransi näitä suurvaltasuhteita ja Bush kutsuikin Putinin jo heinäkuun alussa vierailemaan sukutilalleen Maineen.

Kylmän sodan aikaan silloisen Neuvostoliiton suhteet Yhdysvaltoihin olivat sangen kireät. Mitään pelkoa näiden supervaltojen välisestä suursodasta ei kuitenkaan tuolloin ollut. Supervallat olivat sen verran tasavahvoja, että kumman tahansa hyökkäys toisen kimppuun olisi johtanut molempien ja siinä sivussa koko muun maapallon tuhoutumiseen. Niinpä kummallakaan ei ollut mitään mahdollisuutta hyökätä toista vastaan. Kumpikin joutui myös varomaan toistaan muualla maapallolla tekemissään operaatioissa eikä ehdotonta yliherruutta maailmassa ollut kenelläkään.

Neuvostoliiton hajottua Yhdysvaltain asema vahvistui. Yhdysvallat on pystynyt toteuttamaan melko huolettomasti sotilaallisiakin operaatioita, jopa vastoin Yhdistyneitten kansakuntien tahtoa. Venäjä on nyt presidentti Putinin kaudella vahvistunut siinä määrin, että Yhdysvaltain yliherruus ei ole enää niin kiistaton kuin se välillä ehti olla.

Olen hyvin huolissani siitä, että Yhdysvallat ja Venäjä saattavat päätyä sovintoon. Tällöin ne muodostavat yhdessä niin vahvan poliittisen ja sotilaallisen voiman, ettei maapallolla löydy sille vertaista. Yhdessä nämä kaksi suurvaltaa voivat kontrolloida ja halutessaan orjuuttaa koko muuta ihmiskuntaa mielin määrin. Suurvaltojen sovinto on hyvin pelottava tulevaisuuden uhkakuva.

Al Qaida-verkoston johtajaa, Osama bin Ladenia, on pidetty maapallon vaarallisimpana terroristina. Terrorismilla tarkoitetaan hirmuvaltaa, väkivaltaa ja julmuutta. Tällaista toteuttaa tälläkin hetkellä suuressa mitassa juuri Yhdysvallat esimerkiksi Irakissa. Maapallon vaarallisin terroristi ei siten suinkaan ole Osama bin Laden vaan Yhdysvaltain presidentti George Bush. Jos Yhdysvallat ja Venäjä päätyvät sovintoon, ne muodostavat yhdessä ennennäkemättömän vahvan terroristiorganisaation.

Tässä tilanteessa ei voi muuta kuin toivoa, etteivät Yhdysvallat ja Venäjä pääse sovintoon vaan jatkavat riitelyään. Näiden supervaltojen sovinto olisi näet pahin uhka maailmanrauhalle.

UAT

 

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE