Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Patsaskiistan syy selvisi

Olen kummastuneena seurannut Viron ja Venäjän kiistaa Pronssisoturi-patsaan sijoittamisesta Tallinnassa. Viro päätti siirtää patsaan entistä parempaan paikkaan hautausmaalle. Viron venäläiset hermostuivat asiasta ja Venäjä lähetti Viroon parlamenttivaltuuskunnan, joka suositteli Viron hallitukselle eroa ja esitti suvereenille valtiolle muitakin vaatimuksia, jotka olivat kohtuuttomia ja loukkaavia.

Venäjän ulkoministeri lähetti EU-maiden ulkoministereille kirjeen, jossa se paheksui Viron toimia ja vaati Euroopan unionia rankaisemaan Viroa. Näin Venäjä halusi tehdä mitättömästä patsaan siirrosta laajan kansainvälisen kiistan. Minun oli vaikea ymmärtää suurvallan ylimitoitettua puuttumista pikkuasiaan. Olen iloinen, että lopulta ymmärsin asian ja havaitsin Venäjän toiminnan täysin järkeväksi ja loogiseksi. Selitys saatiin viime viikonloppuna.

Venäjä on saavuttanut Eurovision-laulukilpailuissa muutaman kerran hyviä sijoituksia, mutta Euroviisuvoitto siltä edelleen puuttuu. Jälleen tänä vuonna Venäjän kappaletta veikkailtiin etukäteen kärkipaikoille. Venäjä näkee Euroviisuilla hyvin suuren propaganda-arvon ja niinpä se pyrki kaikin keinoin edistämään kappaleensa voittoa.

Monet virolaiset kokivat suurvalta Venäjän toimet patsaskiistassa uhkaavina. Niinpä virolaisilla oli valmiutta myötätunnon ja sovinnon eleeseen venäläisiä kohtaan. Eurovision-laulukilpailun puhelinäänestyksessä viime lauantaina tuhannet ja taas tuhannet virolaiset äänestivät Venäjän kappaletta viisujen parhaaksi. Venäjä saikin Virolta täydet kaksitoista pistettä. Ainoastaan Valko-Venäjä ja Armenia arvioivat Viron ohella Venäjän kappaleen kisojen parhaaksi. Valkovenäläiset ovat melkein venäläisiä ja armenialaiset ovat Venäjälle ikuisesti kiitollisia tsetseenejä paremmasta asemastaan ja haluavat säilyttää sen.

Patsaskiista tuotti toivotun tuloksen eli virolaisten äänet Venäjän euroviisulle. Nyt on sitten odotettavissa, että kiista on lauennut eikä se enää juuri nouse uutisotsikoihin. Virolaisten äänet eivät valitettavasti riittäneet tuomaan Venäjälle viisuvoittoa, mutta 200 pisteen haamurajan yli, kisojen kolmanneksi, virolaisten äänet Venäjän kantoivat.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva noudatti perisuomettunutta tapaa ja yritti pitää Venäjän ulkoministeriltä saamansa patsaskiistaa koskevan kirjeen omana tietonaan, vaikka tuollainen ulkopoliittinen asia uuden perustuslakimme mukaan ilman mukaan kuuluu presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminnan piiriin. Kanerva ei kuitenkaan ole entisensä. 1970-luvun Ilkka Kanerva olisi tuollaisen kirjeen saatuaan ilman muuta vaatinut, että Suomen tulee hävitä välieräottelunsa Venäjää vastaan Moskovassa pelatuissa jääkiekon MM-kisoissa. Kolmekymmentä vuotta sitten Kanerva ei olisi kaihtanut keinoja venäläisten mielistelemisessä.

UAT

 

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE