Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Vaalitulosanalyysi jälkikäteen

Julkaisin tällä palstalla eduskuntavaalien tulosanalyysin hyvissä ajoin ennen vaaleja. Jotkut ovat nyt vaalien jälkeen arvelleet klubimme aikakoneen toimivan huonosti, koska analyysini Vasemmistoliiton vaalituloksen osalta meni pieleen. Totta onkin, että aikakoneessamme on ollut hitusen ongelmia, mutta varsinainen ongelma on koneen käyttäjässä. Kun matkustin viikon päähän tulevaisuuteen, se edellytti aika pitkän matkan avaruudessa, sillä viikossa maapallo siirtyy kohtalaisen monta peninkulmaa maailmankaikkeudessa. Niinpä aikakoneen tuulilasi toisinaan huurtuu kovassa vauhdissa ja se haittaa näkyvyyttä.

Aikamatkallani näin tosiaan Vasemmistoliiton puheenjohtajan miettivän vaalivoiton syitä. Muistiinpanoihini jäänyt merkintä siitä, että tuo puheenjohtaja Korhosen mietiskely koski pelkästään Oulun vaalipiirin tulosta, oli jäänyt minulta unohduksiin tulosanalyysipaginaa kirjoittaessani. Vasta jälkikäteen ristiriitaa ihmetellessäni huomasin tuon merkinnän. Syy väärään analyysiin oli huolimattomuuteni eikä aikakoneemme tuulilasin huurtuminen.

En tohtinut mennä aikakoneella tutkimaan hallitusratkaisua etukäteen, koska pelkäsin, että se tulkitaan yritykseksi muuttaa tulevaisuutta. Vaalien jälkeen varsinaisen vaalitulosanalyysin teki edellisen ja nykyisen hallituksen pääministeri Matti Vanhanen, joka totesi, että vaalitulos ratkaisi hallituspohjan. Hallitustunnustelut, joissa kyseltiin eduskuntaryhmien hallitusohjelmanäkemyksiä, olivat pelkkää teatteria.

Nimenomaan Keskustan eduskuntaryhmän vastaukset paljastavat, ettei hallitusohjelmaa koskevilla kysymyksillä ja niiden vastauksilla ollut mitään merkitystä. Keskustan eduskuntaryhmä käsitteli energiantuotantoa koskevassa vastauksessaan uusiutuvia energialähteitä aluksi ihan asialliseen tapaan. Bioenergian tarkastelun jälkeen vastauksessa sitten yhdessä lauseessa todetaan, ettei tuon bioenergian primäärilähteellä, aurinkoenergialla, voi olla mitään oleellista merkitystä Suomen energiahuollossa. Luonnon varsin huonolla hyötysuhteella talteenottama aurinkoenergia nähtiin lupaavaksi, mutta itse aurinkoenergia kokonaisuudessaan todettiin merkityksettömäksi.

On herännyt epäilyjä, ettei Keskustan eduskuntaryhmässä ole yhtään niin älykästä kansanedustajaa, joka olisi pystynyt keksimään noin älyttömän vastauksen energiantuotantoa käsittelevään kysymykseen. Myös Keskustan eduskuntaryhmällä saattaa siten olla käytössään tietokonepohjainen tekstintuotto-ohjelma, joka alkuaan suunniteltiin Raahessa EU-projektihakemuksia ja –raportteja varten. Noissa EU-dokumenteissa näet tarvitaan kieliopillisesti kelvollisia tekstejä, joiden sisällössä ei kuitenkaan tarvitse olla järjen hiventäkään.

Missään vaalitulosanalyysissä ei ole kuitenkaan kerrottu demarien vaalitappion tärkeintä syytä: Demarien puheenjohtaja, Eero Heinäluoma, ei uskaltanut voittaa eduskuntavaaleja. Niinpä hän käyttäytyi vaalikeskusteluissa ja väittelyissä hermostuneesti ja tahallisen typerästi. Paljastavin esimerkki tästä oli eräs MTV3:n vaalikeskustelu, jossa Heinäluoma puhkesi puhumaan Fortumin optioista ja kertoi optioiden perusteista päätetyn alkuaan jo Esko Ahon hallituksen aikana, jolloin Matti Vanhanen oli Fortumin hallintoneuvostossa. Vanhanen lohkaisi tuohon, että muuten ihan mukava selitys, mutta Fortum perustettiin vasta Lipposen hallituksen aikana ja koko yleisö remahti nauramaan. Näin Heinäluoma nolasi tahallaan itsensä äänestäjien silmissä, jotta hänen puolueensa ei saisi liikaa ääniä. Kukaan ei voi tosissaan uskoa, että suuren puolueen pääministeriehdokas ei muista mitään lähihistoriasta.

Heinäluoma ei uskaltanut voittaa eduskuntavaaleja. Hän pelkäsi, että jos hänestä tulee pääministeri, media tekee hänelle ns. Jäätteenmäet tai paremminkin Luhtaset. Kun YLE kysyi taannoin silloisilta ministereiltä, ovatko televisioluvat kunnossa ja onko käytetty pimeää työvoimaa, niin Heinäluoma paheksui kysymyksiä ja kieltäytyi vastaamasta niihin. Kun oikeusministeri Leena Luhtanen jäi kiinni pimeän työvoiman käytöstä kunnallisvaalimainosten teettämisessä, Heinäluoma ei uskaltanut sanoa asiasta yhtään mitään selväkielistä. Miksihän näin?

UAT

 

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE