Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Sensuurin huippu

Raahelaiset ammattikorkeakouluopiskelijat julkaisivat osoitteessa www.amk-opiskelu.fi nettisivuston suunnilleen viikko sitten. Paljoa etusivulla kerrottua aikomusta - kertoa ammattikorkeakouluopiskelusta opiskelijoitten kielellä - enempää sivuilla ei ehditty julkaista. Yksi muutamalta päivältä jaaritteluja sisältävä opiskelijan blogi ehti ilmestyä. Sivuilla kehotettiin opiskelijoita osallistumaan sivujen tekoon, joten odotuksia ehti herätä.

Jostain syystä nuo sivut katosivat Internetistä muutaman päivän kuluttua sivuston julkaisemisesta. Olen kuullut arveluja, että joku taho olisi painostanut opiskelijoita sivuston sulkemiseen. Jos näin on, kyseessä on ehdoton sensuroinnin huippu ja sillä kannattaisi pyrkiä ennätysten kirjaan.

Mainituilla sivuilla kyllä vihjattiin, ettei sivuille kirjoittamista sensuroida, joten kärkeviäkin juttuja olisi voinut tulla julki ja lukijoita kehotettiin vastuunkantoon. Tapauksessa toimi kuitenkin ennakkosensuuri, sillä sivut suljettiin ennen kuin mitään arveluttavaa oli niillä julkaistu. Kuten tunnettua, ennakkosensuuria ei sallita missään sivistysvaltiossa, jollaiseksi Urholandiammekin haluaa itsensä luokitella.

Jos opiskelijoita painostettiin, niin painostaja teki tietoisesti törkeän rikoksen. Sananvapaus koskee myös nettiä ja on perustuslaista lähtien valtion erityisessä suojeluksessa. Arvelut siitä, että sivuilla voidaan joskus julkaista loukkaavia juttuja, ei oikeuta sensuroimaan ennakoivasti täysin harmittomia sivuja. Rikoksen ohella painostaja osoitti samalla ennätyksellistä suhteellisuuden tajun puutetta, jolla silläkin voisi ennätysten kirjaan päästä. Jos sivuston ylläpitäjä oli jotenkin painostajan kontrollin alla, niin epäilemättä sivut julkaistaan kohta jonkun toisen tahon ylläpitämillä sivuilla. Sen verran hyvää mainosta sensuroinnilta näyttävä tapahtumaketju sivuston tekijälle on, ettei halukkaista nettijulkaisijoista voi tulla puutetta.

Painostaja loukkasi sananvapautta niin rankasti, että painostajan ennuste on kovin huono. Jos jutusta nostetaan haloo, niin häkki saattaa heilahtaa tai painostaja ainakin menettää työpaikkansa. Ainakaan julkiselta sektorilta tuollaiseen toimeen syyllistynyt ei voi koskaan enää töitä saada.

Sensuurilta näyttävä tapahtumaketju voi olla pelkkä mainostemppukin, jolla opiskelijat hakevat huomiota itselleen ja sivustolleen. Odotan mielenkiinnolla noita sivuja uudelleen johonkin hyperavaruuteen ja luultavasti löydän sitten niiltä jonkin selityksen tapahtumille. Jos kyseessä ei ole mainostemppu, vaan painostus sivujen sulkemiseen on todellakin tapahtunut, niin ainoaksi mahdolliseksi selitykseksi jää, että painostaja on yrittänyt jo pitkään päästä eläkkeelle. Nyt painostaja on sitten keksinyt pöllövarman keinon päästä eroon työnteosta. Hän on saattanut vielä jättää painostuksesta todisteeksi sähköposti- tai tekstiviestin varmistaakseen sen, että painostus on helposti todistettavissa.

UAT

 

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE