Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Mainio vaalikirja

Keskustan vaalikampanja pääministeri Matti Vanhasen johdolla on ollut erittäin onnistunutta. Keskusta on mm. onnistunut hankkimaan eduskuntavaaliehdokkaikseen hyviä julkkisehdokkaita. Pääministeri Vanhanen on esimerkillisellä tavalla laittanut itsensä likoon ja koko persoonallisuutensa peliin puolueensa vaalivoiton turvaamiseksi.

Tietysti Vanhanen on hoitanut pääministerin hommia ihan valtion asioiden hoitamiseksikin. Hän on kuitenkin tarjonnut myös henkilökohtaiset ominaisuutensa ja yksityiselämänsä puolueensa vaalikampanjan käyttöön. Pääministeriksi tullessaan Vanhanen oli harmaa ja väritön, ei kiinnostava. Nyt Matti Vanhanen kiinnostaa koko kansaa, eikä ainoastaan pääministerinä vaan myös ihmisenä.

Susan Kurosen vaalikirja, Pääministerin morsian, tuo esiin tarmokkaan ja moneen ehtivän pääministerin. Kansanomainenkin pääministeri kirjasta paljastuu. Vanhanen nauttii saunomisesta ja uuniperunoista eli ihan tavallisen ihmisen nautinnoista. Kirja on mennyt hyvin kaupaksi, kun otetaan huomioon, että se on Kurosen ensimmäinen kirja.

Monet paheksuvat Susan Kurosen kirjaa, joka paljastaa seurustelleiden yksityiselämää. Ihmiset näkevät, että tuollainen loukkaa pääministerin oikeutta yksityisyytensä suojaan. Pääministeri on kuitenkin asiassa voimaton, sillä eihän hän voi lähteä käymään oikeutta yksityisessä asiassa ilman, että hänen valtiollisten tehtäviensä hoitaminen siitä kärsii. Niinpä Vanhanen saa monelta äänestäjältä sympatiaa julkisuuden vainoamana ja väärin kohtelemana.

Toisaalta Matti Vanhanen saa osakseen ihailua. Suomen pääministerin tehtävä on jo sinänsä erittäin vaativa. Hän joutuu sovittelemaan maamme perinteisesti riitaisten ja omaan pussiinsa pelaavien puolueitten ja ministerien kiistoja. Suomen EU-puheenjohtajuus teki pääministeristämme supervallan johtajan puoleksi vuodeksi ja siihen valmistautuminen oli sekin kovin työlästä. Kuitenkin Matillamme riitti samaan aikaan aikaa ja voimia uuteen seurustelusuhteeseen, mikä on todiste tarmokkuudesta ja erinomaisesta organisointikyvystä.

Susan Kurosen kanssa seurustelunsa ansiosta pääministerimme on saanut huomiota mediassa lähes yhtä paljon kuin kaikista toimistaan pääministerinä. Julkisuuden varassa elävät toteavat toisinaan, ettei ole kovin suurta merkitystä, mitä heistä kirjoitetaan, kunhan vain jotain kirjoitetaan. Susan Kurosen kirja tuo Vanhaselle ja hänen puolueelleen sekä sympatiaääniä että ihailijoitten ääniä. Tuskin mikään toinen vaalikirja pystyy samaan.

Kun Ahti Karjalainen oli yksi Urholandiamme huippupoliitikoista, häntäkin pidettiin harmaana älykkönä, joka ei ketään kiinnostanut. Ahti Karjalaisen pelastukseksi koituivat ns. tankero-vitsit, joissa pilkattiin hänen kehnoa kielitaitoaan. Vaalikarjaa saattoi toisinaan kummastuttaa, miten paljon toinen toistaan huonompia tankero-vitsejä keksittiin ja kerrottiin. Jälkikäteen sitten paljastui, että tankero-vitsejä mietittiin ja keksittiin täyspäivätyönä silloisen Keskustapuolueen puoluetoimistossa. Vaikka vitseissä tehtiin pilkkaa Ahti Karjalaisesta, ne koettiin Karjalaisen ja Keskustapuolueen mainoksiksi. Tärkeintä ei ollut, mitä puhuttiin ja kirjoitettiin, kunhan vain puhuttiin ja kirjoitettiin.

Vanhat konstit ovat siten käytössä Keskustan vaalikampanjassa. Tällä kertaa tosin kampanjaa käydään keinoilla, jotka ovat vastoin puoluejohdon tahtoa. On hyvin mahdollista, että Keskustan kilpailijat ovat kannustaneet Susan Kurosta julkisuuden hankintaan ja kirjan kirjoittamiseen. Vain Keskusta pystyy tällaiseen kierouteen, että se kääntää itseensä kohdistuvat vihamieliset toimet edukseen. Lopputulos on, että Keskustan kampanja toimii erittäin hyvin. Ilman Susan Kurosta Keskusta olisi epäilemättä menettänyt suurimman eduskuntapuolueen aseman, mutta nyt sillä on edelleen mahdollisuutensa.

UAT

 

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE