Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Loistavaa ehdokasasettelua

Maamme hallitus on osoittanut aivan erikoista yksituumaisuutta ja loistavaa pelisilmää eduskuntavaalien ehdokasasettelussa. Erityisesti keskusta on onnistunut hankkimaan ehdokkaikseen liudan julkkiksia, joista muutamilla on ihan hyvä maine. Tämä nyt ei ole vielä kovin poikkeuksellista ehdokasasettelussa, mutta tavanomaisen hyvää toimintaa osoittaa sekin.

Keskusta ja demarit ovat tällä kertaa onnistuneet myös kilpailevan puolueen ehdokasasettelun järjestämisessä. Lapin vaalipiirin osalta päähallituspuolueet ovat järjestäneet asiat siten, ettei suurin oppositiopuolue, Kokoomus, saa listoilleen vetovoimaisinta ehdokastaan, Jari Viléniä. Tämä on poikkeuksellisen loistavaa ehdokasasettelua.

Kansanedustaja Jari Vilén tunnetaan siitä harvinaisena poliitikkona, ettei hän tuijota yksisilmäisesti vain oman puolueensa etua. Hänet tunnetaan mm. kopiokonemaisterina, joten hän on osoittanut konkreettisesti, ettei hän ajattele ahtaasti vain puolueensa etua vaan kykenee asettamaan omat henkilökohtaiset etunsa puolueen tai minkä tahansa muun tahon etujen yläpuolelle.

Päähallituspuolueet ovat hankkineet kansanedustaja Vilénille kansainvälisen huippuviran. Vilén nimitetään OECD:n apulaispääsihteeriksi tai jos siinä ei onnistuta, niin sitten Suomen Unkarin suurlähettilääksi. Kerrotaan, että nimityssuunnitelman ovat hyväksyneet niin pääministeri, ulkoministeri kuin presidenttikin eli päähallituspuolueiden ulkopoliittinen johtotroikka. Ulkoministeriön virkamiehet sentään kummastelevat poliitikon nimittämistä diplomaatin virkaan, vaikka diplomaattiuralla pätevöityneitäkin kandidaatteja olisi tarjolla.

Lapin vaalipiiristä valitaan vain seitsemän kansanedustajaa. Kokoomuksella on vain yksi kansanedustaja Lapista ja sekin vaarantuu tulevissa vaaleissa, kun Vilén ei ole ehdokkaana keräämässä ääniä. Pohjois-Suomen valtapuolueella, Keskustalla, on Lapista kolme kansanedustajaa ja puolue kärkkyy neljättä paikkaa. Demareilla on yksi kansanedustaja ja mahdollisuuksia toiseen, jos kokoomus ei saa omaa ehdokastaan läpi.

Niinpä päähallituspuolueet ovat tehneet Jari Vilénille virkanimitystarjouksen, josta tämä ei osaa kieltäytyä. Nämä puolueet ovat tehneet tarjouksen sulassa sovussa ja tarjoavat oppositiopuolueen kansanedustajalle huippuluokan poliittista virkanimitystä. Tämä osoittaa poikkeuksellista avarakatseisuutta. Siihen asti sopua riittääkin. Lopulta päähallituspuolueet kilpailevat rajusti keskenään viedäkseen Kokoomuksen Lapin kansanedustajapaikan itselleen.

Joskus nuoruudessani kouluneuvostovaaleihin kaavailtiin ristiinäänestysperiaatetta, jonka mukaan oppilaat olisivat voineet paitsi äänestää parasta oppilasehdokasta, myös samalla kannattaa heikointa henkilökunnan ehdokasta. Keskusta ja demarit ovat vieneet tämän periaatteen vielä pitemmälle siten, että nämä puolueet pyrkivät karsimaan kilpailevan puolueen ehdokaslistaa jo ehdokkaitten asetteluvaiheessa.

Hallituspuolueiden keskinäinen sopuilu hyvän vaalimenestyksen turvaamiseksi on harvinaista herkkua Suomessa. Itse asiassa se on niin harvinaista, että näyttää ilmeiseltä, että Keskusta ja Demarit ovat jo nyt sopineet nykyisen hallituspohjan jatkamisesta myös vaalien jälkeen.

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE