Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Suksi luistaa liian hyvin

Mielestäni monenlaisten kulutustavaroiden tuotekehittely on jäänyt ajastaan jälkeen. Yksi tällainen tavararyhmä ovat elintarvikkeet. Ruuan makuun kiinnitetään nykyisin paljon huomiota. Vaikka usein toki epäonnistutaan, niin kuitenkin yleensä pyritään valmistamaan hyvältä maistuvia elintarvikkeita ja ruokia.

Nykyään ainakin Suomessa ylipaino on paljon yleisempi ongelma kuin aliravitsemus. Ylipaino-ongelmien vähentämiseksi pitäisi siten pyrkiä valmistamaan nimenomaan pahalta maistuvia ruokia ja elintarvikkeita. Ruuan pitäisi maistua niin pahalta, ettei sisukkainkaan ruokailija pystyisi syömään liikaa. 

Tänä vuonna hiihtokelit tulivat varhain, vaikka nyt sää näyttää siltä, että kelit saattavat taas loppua. Olen käynyt hiihtämässä näille lumille jo muutamia kertoja. Minulla on tavalliset muovisukset. Sukset luistavat kohtalaisen hyvin ja melkeinpä voitelematta. Saatan hiihdellä kilometrikaupalla sellaista vauhtia, että myötämäissä pelottaa. Kuitenkaan en kunnolla hengästy enkä hikoile, mikä olisi kuulemma kunnon kohottamisen kannalta välttämätöntä. Muillakin hiihtäjillä on luistavat sukset, sillä moni ohittaa minut hiihtoladulla.

On ymmärrettävää, että kilpahiihtäjille, jotka pyrkivät hiihtämään nopeammin kuin toiset, valmistetaan ja voidellaan hyvin luistavia suksia. Meitä kuntohiihtäjiä on kuitenkin paljon enemmän kuin kilpahiihtäjiä ja meidän tavoitteemme on kohottaa tai ainakin ylläpitää fyysistä kuntoamme. Liian hyvin luistavat sukset pelkästään haittaavat kuntoiluamme.

Jos suksemme luistaisivat huonosti, hiihtäminen olisi paljon raskaampaa ja kuntomme paranisi paljon nykyistä vähemmillä hiihtokilometreillä ja vieläpä lyhyemmässä ajassa. Oikein huonoilla suksilla hiihtäessämme olisimme jo ensimmäisellä kilometrillä hiestä märkiä ja puuskuttaisimme. Hiihtämällä kuntoileminen olisi paljon nykyistä tehokkaampaa.

Huonoista suksista saataisiin paljon muutakin yhteiskunnallista hyötyä. Kuntohiihtolatuja tarvittaisiin paljon nykyistä vähemmän, koska hiihtoretket olisivat nykyistä lyhyempiä. Tässä säästettäisiin jatkuvaa rahapulaa valittavien kuntien rahoja. Itse asiassa latujen ja latupohjien olisi myös syytä olla nykyistä huonompia, jolloin niillä hiihtäminen olisi vieläkin tehokkaampaa kuntoilua. Latujen ylläpito kilometriä kohti tulisi sekin nykyistä halvemmaksi.

Ihmettelen, miten Suomen perinteikäs ja maineikas suksiteollisuus ei ole oivaltanut tämän päivän kuluttajien tarpeita. Odotan kovasti, että joku suksivalmistaja alkaa valmistaa ja mainostaa suksia, jotka eivät luista juuri mihinkään.

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE