Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Julkisuuden kirot

Poliittisten päättäjien on mahdotonta välttää julkisuutta.  Media on raakaa ja säälimätöntä eikä kunnioita poliitikon yksityiselämää. Mitä vähemmän poliitikko saa työssään aikaan, sitä perusteellisemmin ja häikäilemättömämmin hänen yksityiselämäänsä käsitellään tiedotusvälineissämme.

Havainnollistan asiaa parilla konkreettisella esimerkillä. Nykyisen ulkoministerimme, Erkki Tuomiojan, yksityiselämä on median jatkuvassa pyörityksessä. Hän joutui kokemaan yksityiselämänsä riepottelun julkisuudessa jo nuoruudessaan, kun hänen isänsä kuoli Kyproksen kriisiä sovitellessaan Erkki Tuomiojan ollessa vielä nuorukainen. Tiedotusvälineissämme puhuttiin ja kirjoitettiin vuosikausia, miten nykyinen ulkoministerimme koki isänsä ennenaikaisen poismenon. Julkisesti pohdittiin isän kuolinsyytä, työpaineita ja kiireistä elämänrytmiä.

Ulkoministerimme meni naimisiin Marja Helena Rajalan kanssa vuonna 1978. Häistä julkaistiin kuvia ja lehtijuttuja kymmenittäin, joissa selostettiin häistä kaikki mahdollinen aina häävieraitten pukeutumista ja juhlatarjoilua myöten. Häiden jälkeen ei ehtinyt kulua kuin vuosi, kun mediassa alettiin vatvoa pariskunnan lapsettomuutta ja pohtia sen mahdollisia syitä. Tätä aihetta käsitellään edelleenkin tämän tästä lehdistössämme. Jokavuotisissa presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlissa tämän pariskunnan pukeutumista arvaillaan etukäteen ja arvostellaan jälkikäteen.

Aivan toisenlainen tilanne on kulttuuriministeri Tanja Saarelan kohdalla. Tanja Saarelaa on toki käsitelty tiedotusvälineissämme, mutta vain hänen työnsä osalta. On käsitelty hänen upeaa uraansa missinä, valokuvamallina ja poliitikkona. Hänen miehestäänkin, elokuvaohjaaja Olli Saarelasta, on toki kirjoitettu lehdistössä, mutta ainoastaan miehen monipuolisesta työstä kulttuurin saralla.  Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, miten kulttuuriministerimme haluaa kehittää maamme kulttuurielämää, niin kristallinkirkkaasti ovat hänen kulttuuripoliittiset näkemyksensä tiedotusvälineittemme kautta välittyneet.

Erot poliitikkojen kohtelussa tiedotusvälineissämme ovat hyvin ymmärrettäviä. Jos poliitikko saa vain vähän tuloksia aikaan poliittisessa toiminnassaan, tiedotusvälineitten on pakko käsitellä poliitikon yksityiselämää, jotta hänestä olisi edes jotain kerrottavaa. Tämä selittää erot myös ulkoministeri Tuomiojan ja kulttuuriministeri Saarelan käsittelylle mediassa.

Ulkoministeri Tuomiojan poliittinen ura on kyllä ajallisesti pitkä, mutta hänen aikaansaannoksensa ovat hyvin vähäisiä. Pikkupojasta lähtien hän on johdonmukaisesti ja jääräpäisesti pyrkinyt vain yhteen, vaatimattomaan tavoitteeseen, maailmanrauhaan. Vieläkään Tuomioja ei ole saanut tuota pikkuhommaa valmiiksi, vaikka hänellä on ikää jo kuusikymmentä vuotta.

Kulttuuriministeri Saarelalla on monia kunnianhimoisia poliittisia tavoitteita, jotka hän on tuonut hyvin selkeästi esille. Hän on myös saavuttanut upeita tuloksia poliitikkona. Yhtenä esimerkkinä hänen loistavista saavutuksistaan on ensi vuoden valtion budjetissa toteutumassa oleva kansainvälisten ystävyysseurojen rahoituksen romahduttaminen.

UAT

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE