Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

SAABISMI ON SAIRAUS (6.10.2008)

Ensimmäisen suappini aikoihin kuulin usein lausetta "saabismi on sairaus". Ajatuksena oli, että kaikki Saabilla ajavat ovat vauhtisokeita hurjastelijoita. Kuten kaikessa, tässäkin on totta toinen puoli.

 Ensinnäkin, Saab 96 etuvetoisella saavutettiin joitakin hyviä tuloksia ralleissa, kun etuveto pesi tehokkaampia takavetoisia. Siitä johtuen jotkut 96 omistajat todellakin kaahailivat liikenteessä kuin rallipoluilla. Tosin hyvin pieni osa, mutta yksikin hurjastelija pilaa tuhannen lainkuuliaisen autoilijan maineen.

 Toiseksi - ja tämä on tärkeämpi tekijä - aikoinaan lähes kaikkien autojen nopeusmittarit oli säädetty näyttämään todellista suurempaa nopeutta. Poikkeuksen teki Saab (ja yllättävää kyllä Wartburg). Saabin nopeusmittari oli säädetty tasan oikeaan nopeuteen. Ja jälleen saapistien maine hurjastelijoina kasvoi. 

Mainitsin Wartburgin; kerran 80 luvun alussa ajoin vartti purkilla keltaista maalia (keltainen Wartburg) Kustaa Vaasan tietä Lahden suuntaan. Ja ihmettelin miksi poliisiauton perään kertyi jonoa vaikka viereinen kaista oli tyhjä. No minä siirryin vasemmalle kaistalle ja katse tiukasti nopeusmittarissa hivuttauduin jonon ohi (50 alue). Myöhemmin satuin tarkkuuttamaan mittarini, 80 alueella todellinen nopeus oli 82 km/tunnissa. Onneksi en saanut sakkoja .-)

Nykyään on toisin - ainakin päätellen siitä, että lähes kaikki muut autot ohittavat minun tehottoman 2,3 litraisen Saabini. Esim. 30 alueella vain kerran ihmettelin, kun takana tulijat eivät ottaneet minua kiinni, vaan jopa jäivät hieman. Kun katsoin peruutuspeiliin, huomasin, että jonossa toisena oli poliisiauto (poliisin pelko on viisauden alku .-) eli se jostakin syystä hidasti myös edelläolevaa - joka ilmeisesti sääti nopeutensa oman mittarinsa mukaan tasan 30:iin. Kun 30 alue päättyi ja 60 merkki oli noin 100 metrin päässä, se poliisiauto oli muuten ensimmäinen, joka minut ohitti. Eli jopa poliisimiehen pitää keskittyä, ettei lähtisi olettamuksesta, että vauhdin on oltava 60 km/h kyseisen merkin kohdalla.

 Rupesin tekemään kevyttä tilastoa siitä, mitkä autot minua ohittelevat 80/100 alueella (80 alueella lähes kaikki rekat eli niitä ei tarvitse erikseen mainita). 100 alueella vain 2 Saabia ohitti minut, muut olivat ooppeleita, mersuja, volvoja, relluja jne. Eli ilmeisesti joko Saabismi "sairaus" on parantunut taikka suappien suhteellinen osuus on jyrkästi laskenut (ei ole laskenut tilastojen mukaan, vaan päinvastoin, toim. huom.). Ainakaan en muista nähneeni, että Saab etenisi huomattavasti muuta liikennettä nopeammin.

Satuin kesken työpäivän käväisemään kotona. Ensimmäistä kertaa näin muuttuvan nopeusrajoituksen näyttävän 60 km/h moottoritielle. No - minähän siinä köröttelin - takana tuli Mitsubisi katumaasturi, jolla tuntui olevan hakusessa mennäkö minusta ohi oikealta vai vasemmalta - päätti sitten jäädä taakse. Ja pysyi takana kunnes nopeusrajoitus vaihtui 100 km/h. Olen vitsaillut että "Voi kun minulla olisi varaa vaihtaa tämä tehoton Saab tuohon Nisaniin/mersuun/Toyotaan/relluun/Volvoon kun sillä pääsee yli 30/40/50/60/80 km/h. Älkää missään nimessä ostako Mitsubishi katumaasturia, kun sen tehot eivät riitä ohittamaan 60 km/h kulkevaa Saabia (60 alueella)!

 


 

 

 

Kunnioittavasti,
Horinoitsijanne UH

I speak with the confidence granted by total ignorance ;-)

Sivusto © Juha Räty

<-PALUU PUDUAARIN PÄÄSIVULLE