Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

ADOPTOI OMA SAIRAANHOITAJA (16.10.2007)

 

En toki voi väittää, että kaikki ystäväni olisivat sairaanhoitajien palkankorotusvaatimusten tukena. Olenhan kuullut ja lukenutkin mielipideosastoja, joissa sanotaan jotenkin seuraavasti:

 "Hoitajat vievät ruoan vanhusten eteen ja sitten parin tunnin kuluttua hakevat sen pois todeten: kun ei tuo maistunut. Miksei joku heistä viitsisi syöttää vanhusta joka ei itse siihen kykene? Sitten vielä ihmetellään miten vanhus kuihtui kuoliaaksi! Omaiset joutuvat tulemaan joka päivä jopa satojen kilometrien päästä syöttämään kun henkilökunnalla ei muka ole aikaa. Silti kun siellä käy, kaikki vain pulisevat akvaariossa eikä kiireestä ole tietoakaan. Jos nuo hoitajat saisivat korkeampaa palkkaa, tekisivätkö he silloin töitäkin palkkansa eteen?"

Mutta asiaan. Ensiksi tuosta ”akvaariossa” istumisesta: alalla työskentelevä selitti, että niin todellakin voi näyttää; nykyisen ”lain” mukaan jokainen hoitotoimenpide täytyy kirjata tarkasti ylös ja siihen menee helposti lähes sama aika kuin itse toimenpiteeseen, pienissä asioissa jopa pitempi aika.

Lähes kaikki ystäväni (ok ok, yhtä lukuun ottamatta kaikki joiden kanssa olen asiasta keskustellut) ovat täysin hoitajien työtaistelun takana. Kokoomusta on osin syyttä ja suotta soimattu liian korkeiden toiveiden herättämisestä, mutta kyllä hoitajien mitta alkoi olla täysi jo ennen vaalilupauksia. Eikä kokoomus ollut ainoa puolue joka sanoi, että hoitajien palkkoja pitäisi tarkastaa; kaikki puolueet olivat siinä kohden yksimielisiä ennen vaaleja, myös me sosiaalidemokraatit. Jos hoitajien palkkoja nostetaan, se ei tarkoita että hoitajat yht'äkkiä alkaisivat tehdä kahden hoitajan työn (jatkuvien vähennysten johdosta he tekevät jo). Mutta jos hoitajat saisivat parempaa palkkaa, he saattavat hakea avoinna olevia virkoja ja jopa tulla takaisin Suomeen jos ovat jo muuttaneet poies maasta.

Valtiovarainministeri Katainen tuntuu puheissaan ymmärtävän tilanteen; hän sanoi yhdessä niistä, että elleivät hoitajien palkat ole vertailukelpoiset, ei kohta ole hoitajia. Puheet ovat puheita, teot jäivät puuttumaan. Kun kokoomuksen väitettiin luvanneen, että koko yleisen tason ylimenevä osa palkankorotuksista maksetaan valtion varoista, hän kiisti moisen. Olen aina ihaillut kokoomuksen Ben Zyskowicz'ia (ainoa kokoomuspoliitikko, jota varauksettomasti ihailen). Mutta ensimmäisen kerran minua säälitti, kun hänen piti selittää, ettei puolueen puheenjohtaja valehdellut. Ja muuten, hän sai Heinäluomasta sen verran yliotteen, että koko asia meni sivuraiteille. Kukaan muu kokoomuksen kansanedustaja ei olisi pystynyt hoitamaan tilannetta paremmin

Nyt minulla on ehdotus. ]okainen, joka tuntee itsensä kohtuullisesti toimeentulevaksi, adoptoi yhden sairaanhoitajan. Tämän hoitajan syömiset ”kummi” kustantaa, jos hoitajien irtisanoutuminen toteutuu. Itse olen jo luvannut sen yhdelle Tehyläiselle ja Urho Juha lupasi huolehtia toisesta...

 


 

 

 

Kunnioittavasti,
Horinoitsijanne UH

I speak with the confidence granted by total ignorance ;-)

Sivusto © Juha Räty

<-PALUU PUDUAARIN PÄÄSIVULLE