Artikkeli
Keskustelu   Lue Muokkaa Historia  
Hae

Soylent Green
_______________________________________________________________

Soylent Green on vuonna 1973 julkaistun dystopinen science fiction -elokuvan pohjalta Yhdysvaltoihin perustetun elintarvikealan suuryrityksen, Soylent, päätuote. Sen esikuva pohjautuu Harry Harrisonin romaaniin, joskin yrityksen toiminta poikkeaa monessa kohdassa romaanin varsin pelottavasta juonesta.

Soylent Green on tarkoitettu helpottamaan maailman elintarvikepulaa, sille se on eläinpohjaisia lihatuotteita korvaamaan tarkoitettu, ekologisesti tuotettu soijan ja linssipapujen seos. Sitkeiden huhujen, joita varmistamattomat laboratoriokokeet (2012, Joensuun yliopisto) tukevat, Soylent Greenissä on kuitenkin mukana suurehko prosentti eläinperäisiä proteiineja. Ilkeimmät huhut väittävät, että kokeissa on proteiinien todettu olevan peräisin ihmiskudoksesta.

 

   Sisällysluettelo

1. Soylent
2. Huhujen taustalla olevan elokuvan juoni

Soylent
________________________________________________________________

Soylent on monikansallinen vuonna 1992 perustettu yritys, jonka omistajatausta on sangen epäselvä. Yrityksellä on tehtaita ainakin Bostonissa, Chicagossa, Norjassa ja Suomessa. Pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. Suomessa olevan tehtaan sijainti on yhtiön mukaan salaisuus, mutta sen veikataan löytyvän jostakin pienestä kunnasta Itä-Suomessa läheltä Lieksaa ja Nurmesta.

Yrityksen yhteistyökumppanivalinta on myös herättänyt kummastusta. Yhteistyökumppaneina yrityksellä on monia eri tahoja yhteiskunnan eri osa-alueilta; kuntia, seurakuntia ja jopa sairaaloita.

Yhtiö tuottaa Soylent Green -proteiinia noin 1.200.000.000  500 g:n säilykepurkkia ja yli 84.000.000.000 Digestive-tyylistä 400 g:n välipalakeksipakettia  vuodessa (vuosi 2011). Tuotteitaan yhtiö myy yli 120 maahan, pääasiassa kehitysmaihin ja Venäjälle ja se on tullut tunnetuksi edullisista hinnoistaan. Tuotteita ei tiettävästi ole vielä toistaiseksi saatavilla Suomessa.

Uusinpana tuotteena (huhtikuu 2013) markkinoille on ilmestynyt Soylent-proteiinijuoma. Sille haetaan koekäyttäjiä parhaillaan. Lisää tästä juomasta ja sen sisällöstä täällä.

Yhtiön entisiä työntekijöitä ei ole saatu haastatteluun eikä heitä ole edes tavoitettu lukuisista yrityksistä huolimatta. Suomessa poliisi on aloittanut yhdessä tiedustelupalvelun kanssa tutkinnat yhtiön toiminnasta (11/2012).

Soylent Green -huhujen taustalla olevan elokuvan juoni                             
________________________________________________________________

Alkuperäinen elokuva sijoittuu New Yorkiin vuonna 2022. Maailma kärsii valtavasta ylikansoituksesta, ilmaston lämpenemisestä ja ympäristötuhoista. Elokuvan päähenkilö on poliisietsivä Robert Thorn (Charlton Heston) joka asuu yhdessä vanhan poliisivoimien tutkijan Sol Rothin (Edward G. Robinson) kanssa. Thorn alkaa tutkia rikkaan William R. Simonsonin (Joseph Cotten) murhaa, joka näyttää tapahtuneen epäonnistuneen ryöstön päätteeksi. Kun Thorn ja Roth alkavat tutkia tapausta, he saavat selville, että se onkin monimutkaisempi kuin miltä näyttää.

Simonson työskenteli Soylent-yhtiölle, joka tuottaa suuren osan väestön ruoasta ("soylent" on soijapapujen ja linssien sekoitusta). Soylent-yhtiö on julkistanut vastikään uuden vihreän värisen soylent-ravintokeksin, jota ihmiset jonottavat jopa mellakoiden uhalla. Thorn omii Simonsonin asunnosta erilaisia yleellisyystavaroita, kuten viinaa, vihanneksia, saippuaa ja oikeasta lihasta valmistetun pihvin – tavallisilla kansalaisilla ei ole näihin varaa. Samoin hän vie kollegalleen Rothille kaksi kirjaa, jotka käsittelevät merentutkimusta; myös aidot paperille painetut kirjat ovat käymässä harvinaisiksi. Roth kuuluu siihen kansanosaan, joita kutsutaan "kirjoiksi"; hän osaa lukea. Thorn myös haastattelee Shirliä, Simonsonin asuntoon kuuluvaa "huonekalua" eli tavallaan prostituoitua (Leigh Taylor-Young), sekä Simonsonin henkivartijaa Tab Fieldingiä (Chuck Connors), joka oli murhan aikaan Shirlin kanssa ostoksilla.

Thorn epäilee, että kyseessä on pikemminkin salamurha kuin ryöstö: asunnosta ei ole viety mitään arvokasta, hälyttimet eivät toimineet, ja Simonson oli ennen tapausta ilmeisesti tavallista hermostuneempi. Kun Thorn alkaa päästä murhaajan jäljille, häntä käsketään jättämään tapaus sikseen, ja kun hän ei suostu siihen, myös hänet yritetään murhata.

Samaan aikaan Roth on tutkinut Simonsonin kirjoja ja tutkinut lisää materiaalia kirjastossa, jossa "kirjat" kokoontuvat. "Kirjojen" yhteinen päätelmä oli, että Soylent-yhtiö on sotkeutunut kauhistuttavaan salaliittoon. Roth päättää seurata jälkiä ja toivoa että Thorn pysyy hänen perässään – hän menee "Kotiin" eli eutanasiaklinikalle.

Thorn saapuu klinikalle hieman liian myöhään; Rothin hidas kuolemaan vaipuminen on jo alkanut. Hän kuitenkin pääsee näkemään elokuvan, jota näytetään vain kuoleville: elokuvassa näytetään kauniita kuvia siitä, millainen maapallon luonto oli ennen tuhoutumistaan. Thorn ja Roth ovat hyvin liikuttuneita, ja Roth pystyy hädin tuskin kertomaan epäilyksistään Thornille ennen kuolemaansa.

Thorn seuraa Rothin ruumiin käsittelyä ja päätyy kaupungin ulkopuolella olevalle vahvasti vartioidulle "jätteenkäsittelylaitokselle", jossa ruumiit hävitetään. Hän kuitenkin huomaa kauhukseen, että Rothin päätelmä oli oikea: koska merien leväviljelmät ovat kuolleet, on Soylent-yhtiö joutunut keksimään uuden ravintolähteen, ja tehtaassa vihreän soylentin raaka-aineena käytetäänkin merten planktonin sijaan ihmisten ruumiita. Thorn pääsee pakenemaan tehtaalta, mutta miltei kuolee tulitaistelussa Fieldingin kanssa. Hän kuitenkin onnistuu varoittamaan viimeisillä voimillaan ihmiskuntaa: Vihreä soylent on tehty ihmisistä. Tämän myötä onkin jäänyt elämään lause: "Soylent Green is People!"

Tämä Soylent Greeniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa laajentamalla artikkelia tai muita samantapaisia artikkeleita.