Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

Luotamme Venäjään

 

Raahen seutukunnan uusi, uljas elinvoimastrategia valmistui vuodenvaihteessa. Erityistä luovuutta  osoittaa strategian tunnuslause: ”Luotamme itseemme.” Tunnuksessa on oivallisen älykkäästi kiteytetty asia, joka on itsestäänselvä välttämättömyys kaikille elinvoimaisille alueille, yrityksille ja ihmisille.

Luottamus-sana tuo mieleeni kylmän sodan vuodet, jolloin Suomen ja Neuvostoliiton välillä kerrottiin vallitsevan ainutlaatuinen keskinäinen luottamus. Luottamusta korostettiin tämän tästä juhlapuheissa, valtiovierailujen tiedotteissa ja tehtiinpä yhteistyössä keskinäisiä suhteitamme käsitellyt elokuvakin, jonka nimeksi annettiin kekseliäästi Luottamus. Luottamuksellisten naapuruussuhteitten korostaminen olikin tarpeen, koska luottamus puuttui.

Käytännössä naapurimaiden keskinäinen luottamus näkyi esimerkiksi siten, että Neuvostoliitto ehdotteli Suomelle yhteisiä sotaharjoituksia vastoin Suomen tahtoa. Suomen valtiojohto puolestaan presidentti Kekkosen johdolla pohti, miten Suomen omaa puolustuskykyä voitaisiin liioitella niin taitavasti, että Neuvostoliiton olisi vaikea huomata huijausta. Luottonaapurin petkuttaminen onnistui ja Neuvostoliiton johto uskoi Suomen puolustuskyvyn riittävyyteen eikä yhteisiä sotaharjoituksia järjestetty.

Elinvoimastrategian tunnus juontaa juurensa siitä, että raahelaiset eivät todellakaan luota itseensä. Strategiatyön nettikyselyissä sekä yritysten ja kuntien edustajien tapaamisissa tuli esille, että raahelaisille on ominaista itsensä vähättely ja vaatimattomuus.

Raahelaiset ovat kiitettävällä tavalla luottaneet muihin, esimerkiksi juuri aiemmin mainittuun Kekkoseen ja pystyttäneet hänelle näköispatsaankin. Rautaruukkiin työllistäjänä on luotettu niin vahvasti, että muu elinkeinojen kehittäminen on koettu tarpeettomaksi. Maankuulusta Raahen tietokonealan oppilaitoksesta valmistuneitten annettiin vapaasti valua muualle töihin ja lopulta oppilaitos annettiin Oulun ammattikorkeakoulun johdettavaksi. Sen jälkeen luotettiin Ouluun ja katseltiin sivusta, miten oululaiset ajoivat Raahen ammattikorkeakouluopetuksen alas.

Oululaisiin luottamisessa ainoan särön teki taannoinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pyry Suonsivu, joka kerran Oulun koulutuskuntayhtymän yhtymäkokouksessa arvosteli Raahen huonoa kohtelua, kun Raahen kampusalueen kiinteistötkin olivat huonossa hoidossa jätetty rappeutumaan. Onneksi muu kaupunginhallitus pyysi johtajansa puheita anteeksi, joten kampusalueen vanhat rakennukset jäivät Raahen kaupungille jokseenkin käyttökelvottomassa kunnossa.

Nyt Raahessa luotetaan venäläisiin ja Fennovoimaan. Matkailunkin kehittämisessä ainutlaatuinen vanha kaupunkimme, meri ja saaristo koetaan merkityksettömäksi sen rinnalla, millaisia mahdollisuuksia ydinvoimala antaa teollisuusmatkailun kehittämiselle.

 UAT

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE