Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

Tasa-arvoako

 

Olympiakisat ovat jo pari kuukauden päässä takanamme, joten pahimmat onnen ja pettymyksen tunnemyrskyt on jo käyty. Nyt on siten mahdollisuus tarkastella kiihkottomasti ja analyyttisesti joitakin kisojen kummallisuuksia.

Suomen ampumahiihto on mennyt eteenpäin viime vuosina siinä mielessä, että vuosikausia kansainvälisellä huipulla menestyneen Kaisa Mäkäräisen lisäksi viime kaudella toinenkin suomalainen, Mari Laukkanen, pystyi voittamaan maailmancupin osakilpailuja. Tällä kaudella jopa miehet ovat päässeet maailmancupin pisteille ja saavuttaneet kohtalaisen hyviä sijoituksia. Suomalaisen ampumahiihdon tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin pitkiin aikoihin.

Kaisa Mäkäräinen oli ennen olympialaisia yksi Suomen suurimmista mitalisuosikeista. Jo ennen kisojen alkua Koreasta kuului kummia. Kaisa Mäkäräisen majapaikassa kerrottiin olevan paljon rakennuspölyä. Tunnetusti Kaisa kärsi hengitystieoireista jo ennen kisamatkaa. Suomen joukkueen johto ei kyennyt järjestämään mitalisuosikille kelvollista majoitusta.

Urho-klubin delegaatio matkusti olympiakisoihin ensisijaisena tavoitteenaan edistää Korean niemimaan rauhanprosessia. Delegaatiossa on siinäkin pysyvästi hengitystieoireista kärsiviä, jotka havaitsivat, että PeyongChangin ilman laatu ylipäätään oli kaukana raikkaasta maalaisilmasta. Ilmassa oli selkeästi jotain pölyä, joka sai delegaation oireilemaan. Kuten tunnettua, Norjassa hiihtäjiksi valikoituu astmaatikkoja, jotka astmalääkityksensä ansiosta varmaankin pystyivät hyviin suorituksiin ilmanlaatuongelmista huolimatta.

Ampumahiihdon ensimmäisessä kisassa, pikakilpailussa, Kaisa Mäkäräisen ensimmäisen ammunnan aikana tuli paha tuulenpuuska, joka vei kaksi laukausta hutiksi. Sen jälkeen suomalainen media ryhtyi monikanavaisesti arvostelemaan Mäkäräistä huonoista hermoista ja ties mistä, jopa liian kovasta hiihtovauhdista. Näytti siltä, että suomalaismedia kaikin keinoin haluaa pilata Mäkäräisen kisafiiliksen ja menestymisen mahdollisuudet myöhemmiltäkin matkoilta. Muita epäonnistuneita suomalaisurheilijoita ei samaan tyyliin arvosteltu. Ensimmäinen kysymys kuuluu: ovatko urheilijat tasa-arvoisia?

Ampumahiihtäjien menestys kokonaisuutena oli kuitenkin hyvä. Miehet saivat hyviä sijoituksia ja odotukset olivat korkealla ampumahiihdon sekaviestissä, jossa kilpailee kaksi naista ja kaksi miestä. Pitkästä aikaa meillä oli mahdollisuus saada kasaan joukkue, jossa on kaksi maailman ehdottomalla huipulla kilpailevaa naista ja kaksi olympialaisissa parinkymmenen parhaan joukkoon sijoittunutta miestä.

Maastohiihdossa Krista Pärmäkoski pärjäsi joka lajissa hyvin. Naisten parisprinttiin oli kaiketi vaikeaa löytää Kristan pariksi toista vahvaa lenkkiä. Niinpä ampumahiihtäjä Mari Laukkanen kutsuttiin sivulajiinsa maastohiihtoon, parisprinttiin. Eihän siinä muuten mitään omituista ollut, mutta ampumahiihdon sekaviesti kilpailtiin parisprinttiä edeltävänä päivänä, joten Laukkanen ei pystynyt osallistumaan ampumahiihtoviestiin.

Ampumahiihdon sekaviestissä kaikki suomalaiset onnistuivat hyvin. Suomi tuli viestissä kuudenneksi ja hävisi voittajalle noin minuutin ja tuo ero syntyi ensimmäisellä osuudella. Jos Mari Laukkanen olisi osallistunut sekaviestiin ja onnistunut hyvin omaan tasoonsa nähden, Suomi olisi pysynyt kärkivauhdissa avausosuuden ja ollut mukana mitalikamppailussa. Maastohiihto sai käyttää hyväkseen ampumahiihtojoukkuetta ja tuhosi ampumahiihdon mitalimahdollisuudet viestissä. Toinen kysymys kuuluu: ovatko lajit tasa-arvoisia?

Urho-klubin delegaatiossa oli mukana ampumahiihdon ja erityisesti Kaisa Mäkäräisen faneja. Maastohiihdon röyhkeys ärsytti delegaatiota, jota muutenkin harmitti Mäkäräisen aiemmat epäonnistumiset. Kolmas kysymys kuuluukin: vaaransiko maastohiihdon röyhkeys Korean niemimaan rauhanprosessin, joka oli Urho-klubin delegaation päätehtävä.

Kahteen ensimmäiseen kysymykseen paginoitsijalla ei ole vastausta. Kolmanteen kysymykseen on kuitenkin lohdullinen vastaus. Urho-klubin delegaatio tunnisti Korean niemimaan rauhantahdon, joka suuren virran lailla vyöryi olympiakisojen kulisseissa ja yleisön keskuudessa. Ja klubimme delegaatio oli niin voimakastahtoinen, että se harmituksestaan huolimatta onnistui esittämään rauhanideansa riittävän monelle taholle. Korean niemimaan rauhanprosessi ei häiriintynyt Mäkäräisen hutien eikä edes maastohiihtoväen röyhkeyden tai typeryyden takia.

 

UAT

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE