Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Propagandaoppia venäläisille

 

Syyskuussa joukko ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivisteja osoitti mieltään arktista öljynporausta vastaan ja tunkeutui kutsumatta venäläiselle öljynporauslautalle. Aktivistien joukossa oli suomalainen Sini Saarela, josta tuli muuten harmaan syksyn väriläiskäksi uusi ja tuore superjulkkis.

Nuoruuteni kylmän sodan maailmassa eläneenä muistan sen ajan loistavan neuvostopropagandan, jota jäin haikeudella kaipaamaan. Nyky-Venäjän propagandataidot ovat ala-arvoiset entiseen Neuvostoliittoon verrattuna. Kylmän sodan aikana vierailijoille esiteltiin mieluusti ja hyvin johdatetusti neuvostoliittolaisen ihanneyhteiskunnan parhaita puolia ja vierailijoita varjeltiin näkemästä varjoisia kujia.

Jos tuo Greenpeacen operaatio olisi tapahtunut neuvostoaikaan, niin asia olisi hoidettu paremmin. Kun emme enää elä neuvostoaikoja, katson velvollisuudekseni antaa venäläisille maksuttomia neuvoja vastaavanlaisten tapahtumien hoitamiseksi tulevaisuudessa. Olemmehan jo liki seitsemänkymmentä vuotta eläneet sovussa venäläisten kanssa, yli tuhat vuotta kestäneen vihanpidon jatkoksi, joten apua naapurille on annettava. Greenpeacen operaatio olisi pitänyt hoitaa seuraavaan tapaan.

Kun aktivistit havaitaan öljynporauslautalla, ilmoitetaan oitis lautan päällikölle, joka tulee ripeästi paikalle toivottamaan vieraat tervetulleiksi. Sen jälkeen mahdollisesti kylmettyneet ja kastuneet tunkeilijat ohjataan lämpimään suihkuun tai kylpyyn ja kenties annetaan lämmikkeeksi jotain tuhtia juomaa.

Suihkun tai kylvyn jälkeen vieraille tarjotaan venäläiseen tapaan samovaarilla valmistettua teetä pikkupurtavan kanssa sillä aikaa, kun lautan keittiöhenkilökunta valmistaa vieraiden kunniaksi juhla-aterian. Ruokalajien valinnassa on syytä olla huolellinen ja on otettava huomioon vieraiden mieltymykset. Pääruoaksi suosittelen seitanpihvejä, koska kyseessä on luonnonsuojeluun vakavasti suhtautuvat vieraat, joista ainakin osa välttelee kaikkea eläinperäistä ruokaa.

Seitanpihveihin käytetään mm. vehnägluteenijauhoja, korppujauhoja, soijaöljyä ja rypsiöljyä. On tärkeää vaivata taikinaa riittävän kauan, jotta siitä tulee kimmoisaa, jolloin pihvit on helppo muotoilla. Pihvejä keitetään ensin viitisen minuuttia, jonka jälkeen niitä paistetaan pannulla runsaassa rypsiöljyssä pari minuuttia kummaltakin puolelta. Pihvit tarjotaan kaurakermasta valmistetun kermapippurikastikkeen ja lohkoperunoiden kera.

Seitanpihveistä tulee hämmästyttävän samannäköisiä kuin lihasta valmistetut pihvit. Jos isännät epäilevät vegaaniruuan maistuvuutta, he voivat valmistuttaa itselleen pihvit lihasta ja kastikkeen tavallisesta kermasta. Ruuan ulkonäöstä ei paljastu, ettei isäntien ruoka olekaan samaa kuin vieraiden.

Ruokajuomiksi suosittelen ranskalaisia tai eteläamerikkalaisia luomuviinejä. Jälkiruoiksi on syytä valmistaa useampia makeita jälkiruokia pohjoisista marjoista kuten tyrneistä, karpaloista ja puolukoista. Ruokapöytäkeskustelu ohjataan harmittomiin aiheisiin kuten tähtitieteeseen tai vaikkapa shakkipelin aloitusstrategioihin, mitkä aiheet viehättävät älyllisesti orientoituneita vieraita. Aterian jälkeen vieraat ohjataan ystävällisesti mutta päättäväisesti palaamaan aluksilleen.

Kuvaamallani tavalla Venäjä olisi kääntänyt Greenpeacen mielenilmaisun omaksi propagandavoitokseen. Nyt käytetty tyly menettely, jossa aktivistit pidätettiin ja heitä uhattiin aluksi syytteillä jopa merirosvouksesta, johti Greenpeacen riemuvoittoon. Kansainvälisen yhteisön sympatiat ovat tunkeutujien puolella.

UAT

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE