Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Miljoona turpeella lämpiävää taloutta

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies oli maanantaina 27.8.2012 haastateltavana YLE:n Metsäradiossa. Satuin kuulemaan haastattelusta suurimman osan. Ohjelmassa puhuttiin kovasti bioenergiasta.  Haastattelussa ministeri Häkämies totesi turpeen suuren merkityksen. Häkämiehen mukaan turpeella lämmitetään miljoonaa taloutta Pohjois-Suomessa.

On mielenkiintoista, että Pohjois-Suomessa on enemmän turpeella lämpiäviä kotitalouksia kuin ihmisiä. Pohjois-Suomeen lasketaan yleensä kuuluviksi Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat. Näissä maakunnissa asuu vajaa 700 000 ihmistä. Kotitalouksien määrää en osaa tarkkaan sanoa, mutta paljon vähemmän niitä on kuin ihmisiä. Pohjois-Suomessa on paljon suurperheitä. Onhan täällä tietysti paljon myös yhden hengen talouksia, mutta tuskin kotitalouksia on kolmeasataa tuhatta enempää.

Mistä lie Häkämies lukunsa tempaissut.  Joka tapauksessa hänen käsityksensä Pohjois-Suomesta on pahasti pielessä. Pohjois-Suomi käsittää toki puolet Suomen pinta-alasta, joten varmaan Häkämiehen kuvitelmissa täällä asuu puolet Suomen väestöstä. Todellisuudessa Pohjois-Suomessa asuu kolmisentoista prosenttia suomalaisista.

Elinkeinoministerin toimialaan kuuluu luonnollisesti energiantuotantoon ja kulutukseen liittyvät asiat. Häkämies on siten energiantuotannon asiantuntijaministeri ja hänen ministeriössään päätetään energiantuotantoon liittyvistä tuista ja muusta poliittisesta ohjauksesta. Tästä huolimatta elinkeinoministerimme käsitys turpeen roolista Suomen energiahuollossa on kovin harhainen. Turvelämmityksestä nauttii suunnilleen kymmenen prosenttia suomalaisista, joten edes koko Suomesta ei löydy likimainkaan miljoonaa turpeella lämpiävää kotitaloutta.

Maamme hallitus kootaan aina maamme viisaimmista miehistä ja naisista. Niinpä tälläkään kertaa virhearviota ei tietenkään ole tehnyt ministeri, vaan minä, joka en ole osannut oikein kuunnella. Modernin teknologian kannattajana ministeri Häkämies on myös ekologisesti valistunut ja ajattelee asioita laajemmasta näkökulmasta. Ihmisten talouksien lisäksi asunnoissa majailee epäilemättä muiden lajien, lähinnä hyönteisten talouksia. On liikuttavan herttaista, että ministerimme laskee kotitalouksien määrään mukaan lutikoiden, tupajumien, ampiaisten ja muiden ötököiden taloudet.

UAT

Kirjoittaja ei ole laskenut ötökkätalouksien lukumäärää, vaan luottaa Häkämiehen laskelmiin.

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE