Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Työ- ja työvoimapulaa
- Tällä kerralla saamme lukea uuden pakinoitsijan esikoispaginan -

Seuraava teksti vapaasti lainaten Työ- ja elinkeinoministeriön (ai, kuinka hieno nimi) tiedotteesta:

”Vuonna 2020 Suomeen tarvitaan noin 150 000 uutta työntekijää. Jos työllisyysaste pysyy nykytasolla, työntekijät eivät riitä korvaamaan työstä poistuvien joukkoa. Siksi työttömiä, maahanmuuttajia ja muuten työvoiman ulkopuolella olevia täytyy työllistää entistä tehokkaammin ja työuria pidentää. Kolmannes 3,4 miljoonasta työikäisestä ei ole töissä. Joka vuosi eläkkeelle jää vajaat 80 000 henkeä. Suurinta työvoiman vaje on Satakunnassa ja Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnissa. Tiedot selviävät 1.2.2012 julkaistusta alueellisten työmarkkinoiden muutosta selvittäneestä tutkimuksesta.”

On se hienoa että valtion virkamiehet vuosi ja vuosikymmen toisensa jälkeen osaavat tehdä samanlaisen nollatutkimuksen. 2000 –luvun alkupuolella uhkaavasta työvoimapulasta varoiteltiin jo 30 vuotta sitten… Ns. sodan jälkeen syntyneet ”suuret ikäluokat” ovat tosin jääneet tai jäämässä eläkkeelle, mutta niin ovat jääneet suurten ikäluokkien tekemät työtkin. Tekniikan kehittyminen on tietysti vaikuttanut työn tekemiseen, mutta monesti tänä päivänä pitkäaikaisen työntekijän jäädessä eläkkeelle työtehtävä yksinkertaisesti lopetetaan.

Elektroniikkateollisuudella ei Suomessa tule olemaaan työvoimapulaa.  Kuluneen viikon keskiviikkona Nokia uutisoi vähentävänsä Salon matkapuhelintehtaalta 1000 työntekijää. Kukaan ei tosin uskaltanut kertoa sitä että työntekijöitä vapautuu myös Suomessa toimivista Nokian alihankkijayrityksistä. Suurimman asiakkaan lopettaessa tilauksensa osa yrityksistä todennäköisesti ajautuu konkurssiin. Se vapauttaa satoja, ellei tuhansia työntekijöitä paikkaamaan tulevaa työvoimapulaa.

”Tällä hetkellä kolmannes 3,4 miljoonasta työikäisestä ei ole töissä.” Tuo tarkoittaa Elon laskuopin mukaan 1,1 miljoonaa työikäistä. Aivan oikein. Eurostatin mukaan Suomen työttömyysprosentti viime vuoden lopulla oli 7,6 joka tekee noin 258 000 henkeä.. Pakinan kirjoittaja ihmettelee, miksei työttömiä tai ainakin suurinta osaa heistä, voida kouluttaa ja työllistää uuteen ammattiin?

Pohjois-Suomeen valtiovalta  tarjoaa työvoimapulan lääkkeeksi koulutuksen ja erityisesti ammattikorkeakoulutuksen vähentämistä. Näinhän käy jo Raahessa, jossa nuorisoasteen sisäänotto loppui 2010. Lähivuosina myös koko Raahen kampuksen toiminta loppuu (toivottavasti ei, siellähän on aloitettu uusi RIKASTAMO-malli, toim. huom.). Tämän lisäksi esimerkiksi Ylivieskan ammattikorkeakoulutusta esitetään lakkautettavaksi.  Ylivieskassa mm. koulutetaan sähkövoimatekniikan insinöörejä, joita varmaan tarvitaan esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimalassa tai lukuisissa pohjoisen kaivoksissa?

Työpaikkoja on liian vähän, jotta esimerkiksi eri ammattialojen opiskelijat saisivat opiskelun välikesinä koulutustaan vastaavaa työtä. Kun et saa sitä ensimmäistäkään ”oikeaa” työpaikkaa, niin miten sitten työpaikan saanti valmistumisen jälkeen. Työvoimavaltaiset tehtaat viedään ulkomaille ja muutkin yritykset yrittävät pärjätä mahdollisimman vähällä työvoimalla. Näin esimerkiksi pankeissa.  Puutetta on loppujen lopuksi työpaikoista eikä  työntekijöistä. Työntekijöille asetettavista vaatimuksista ja työhönottoon liittyvästä rasismista voisi kirjoittaa ihan oman paginansa.

 

STJ

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE