Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Oikeistoa syrjitään

Me suomalaiset voimme olla ylpeitä siitä, että suvaitsevaisuutemme on lisääntynyt. Seksuaalivähemmistöön kuuluva presidenttiehdokas Pekka Haavisto sai kampanjoida avoimesti ja vaalitulos osoitti, että laajat kansalaispiirit tukevat häntä. Näin tapahtui vieläpä presidentinvaaleissa, jotka vaaleistamme kaikkein eniten keskittyvät ehdokkaiden henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Puoluetaustat jäävät vähemmälle huomiolle näissä henkilövaaleissa.

Ihan kaikkeen suvaitsevaisuutemme ei kuitenkaan riitä. Oikeistopuolueen, Kokoomuksen, ehdokas Sauli Niinistö, ei uskaltanut kampanjoida kuusi vuotta sitten oikeistolaisena, vaan naamioitui työväen presidenttiehdokkaaksi. Sama meno on jatkunut näissä tämänvuotisissa presidentinvaaleissa joskin entistä hienostuneemmilla sanakäänteillä ja kielikukkasilla.

Niinistön syrjinnän ymmärtäisi jotenkin, jos hän olisi pienen äärioikeistolaisen ryhmän ehdokas. Hän on kuitenkin Suomen tämän hetken suurimman puolueen ehdokas. Suomalaisessa monipuoluejärjestelmässä suurimmankin puolueen kannattajat ovat kokonaisuuden kannalta vähemmistö ja he voivat siten joutua syrjityiksi.

Niinistö joutuu kiistämään myös pitkän linjan myönteisyytensä sotilaalliseen liittoutumiseen, Suomen Nato-jäsenyyteen. Niinpä Niinistö joutuu kieltämään ja kiistämään koko elämäntyönsä, pitkän poliittisen uransa, identiteettinsä ja ideologiansa. Voin kuvitella, että sen täytyy olla henkisesti erittäin raskasta.

Presidentti on toki puoluepolitiikan ylä- tai ulkopuolella. Ei kukaan kuitenkaan voi ongelmitta luopua yhtäkkiä kaikista elämänarvoistaan ja asenteistaan eikä varsinkaan kuusi vuotta ennen mahdollista presidentiksi valintaansa, mutta juuri niin Niinistö joutui tekemään.  Myöntäessään oikeistolaisuutensa Niinistö joutuisi vaaraan tulla valitsematta eli syrjinnän kohteeksi.

Oikeiston syrjintä on uutta ja omituista suomalaisessa yhteiskunnassa. Jos oikeiston presidenttiehdokas ei uskalla myöntää oikeistolaisuuttaan, miten tavalliset rivioikeistolaiset voisivat rohjeta sellaiseen avoimuuteen. Viidesosa kansastamme joutunee siten kärsimään syrjinnästä oikeistolaisuutensa takia. Oikeistolaistenkin pitäisi rohjeta tulla ulos kaapeistaan ja olla aidosti ja häpeilemättä porvareita.

UAT

 Kirjoittaja on avoimesti einsteinilainen sosialisti.

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE