Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Loistava lukijamäärän lisäys

 

Raahessa ilmestyvät paikallislehdet Raahen Seutu ja Raahelainen ovat molemmat Alma Media -konsernin lehtiä. Niillä on myös yhteinen toimittajakunta ja muu henkilöstö. Raahelainen on lauantaisin ilmestyvä ilmaisjakelulehti ja Raahen Seutu viitenä arkipäivänä ilmestyvä maksullinen, tilattava lehti.

Olen ihmetellyt tuota kahden lehden politiikkaa, kun lehdillä ei ole muuta eroa kuin nimi. Voisi Raahen Seutukin mainosmielessä jakaa lauantain lehtensä ilmaisjakeluna jokaiseen Raahen seutukunnan talouteen ihan yhtä hyvin omalla nimellään kuin Raahelaiseksi naamioituneena. Enää en ihmettele tuota kahden lehden politiikkaa ja kerron syyn seuraavaksi.

Olen huomannut, että Raahen Seutu ja Raahelainen myyvät nykyisin ilmoitustilaansa ilmoittamalla lehtien lukijamääräksi 60 000 ja lisäksi verkkolehtien tuhannet eri lukijat viikoittain. On ymmärrettävää, että lukijamäärä halutaan suureksi, koska ilmoituksen hintavertailussa lukijaa kohti laskettuna palstamilliltään kallis miljoonan lukijan Helsingin Sanomat helposti päihittää pienet paikallislehdet.

Raahelainen jaetaan Raahen seutukunnan kaikkiin talouksiin. Seutukunnassa on 35 000 asukasta, joten jos oletetaan kaikkien, myös alle viisivuotiaitten, lukevan Raahelaista, saadaan siitä lukijamääräksi 35 000. Kun Raahen Seudun tilaajia, jotka lähes kaikki asuvat Raahelaisen jakelualueella, on alle kymmenen tuhatta ja arvioidaan, että jokaista tilattua lehteä lukee keskimäärin vaikkapa suunnilleen kolme silmäparia, saadaan Raahen Seudun lukijamääräksi vajaa 30 000. Yhteenlaskulla saadaan tosiaan lehtien lukijamääräksi tuo huikea 60 000.

Verkkolehtien lukijatkin ovat epäilemättä pääosin Raahen seutukunnasta, joten näin samat ihmiset voidaan laskea kolmannen kerran mainittujen lehtien lukijoiksi. Ei ihme, jos lehtien ilmoituskauppa käy hyvin. Lukijakohtainen ilmoituskustannus on sangen matala, kun otetaan huomioon, että kyseessä on pienen seutukunnan paikallislehti.

Minulla on Raahen paikallislehdille ehdotus. Lukijamäärää voisi vielä kasvattaa siten, että kahden nimen sijasta samaa lehteä toimitettaisiin ja myytäisiin kolmella eri nimellä. Voisihan maanantain lehti olla vaikka Pattijokinen ja se voisi olla ilmaisjakelulehti tai se voisi olla erikseen tilattavakin, jolloin Raahen Seudun tilaajahintaa voisi hieman alentaa. Näin lehdille saataisiin 30 000 lukijaa lisää ja lukijamäärä lähentelisi jo sadan tuhannen haamurajaa.

Lukijamäärän kasvattamisessa tulisi seinä vastaan vasta sitten, kun Raahen seutukunnan paikallislehdet ilmestyisivät joka päivä eri nimellä, kuutena eri lehtenä. Silloin Raahen paikallislehdet kilpailisivat tasapäisesti maakunnan valtalehden, Kalevan, kanssa lukijamäärällä mitattuna maakunnan suurimman sanomalehden asemasta.

UAT

Kirjoittajalla on valitettava taipumus rehellisyyteen ja hän on siksi lopettanut Raahen Seudun tilaamisen.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE