Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Huippuhuiputuksia

Kolmisen vuotta sitten Suomeen perustettiin huippuyliopisto. Teknillinen korkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Helsingin kauppakorkeakoulu yhdistettiin. Ajatuksena oli, että yhdistämällä kolme hyvää yliopistoa saadaan aikaiseksi yksi huippuhyvä yliopisto. Perustamisen yhteydessä valtiovalta antoi uudelle huippuyliopistolle vain naurettavat seitsemänsataa miljoonaa euroa ylimääräistä erillisrahoitusta. Näin syntyi Aalto-yliopisto.

Suunnitelma oli hieno, yliopistolle annettiin ylevä nimikin. Aalto voi viitata ylvääseen meren aaltoon tai yhteen kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista, arkkitehti Alvar Aaltoon, jonka työssä yhdistyivät tekninen ja taiteellinen osaaminen.  Tulos huippuyliopiston perustamisesta oli kehno. Jo tänä vuonna Aalto-yliopisto tipahti pois maailman yliopistoja vertailevalta Arwu-rankinglistalta, joka panee järjestykseen 500 yliopistoa lähinnä niiden tieteellisten ansioiden perusteella. Esimerkiksi Oulun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto tuolle listalle mahtuvat.

Aalto yliopiston kehno menestys ei ole yllätys. Jokaisen ajattelevan ihmisen olisi pitänyt tajuta, että yliopistojen yhdistämisen jälkeen kaikki henkiset voimavarat kuluvat eri osapuolen toimintatapojen yhteensovittamiseen. Suunnilleen sadan vuoden kitkatyön jälkeen alkuvaikeudet jäävät taakse, joten pitkällä tähtäimellä huippuyliopiston syntyminen on mahdollista, jos onni on myötäinen.

Huippuyliopiston perustaminen hallinto- ja nimikikkailulla on vasta toiseksi paras tänä vuonna paljastunut huippuhuiputus korkeakoulusaralla. Voiton huippuhuiputusten kisassa vie jälleen kerran Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) hallinto.

Ammattikorkeakoulujen lakimääräisen tehtäviin kuuluu aluekehitystä palveleva tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI). Parhaimmillaan tuo toiminta liittyy kiinteästi ammattikorkeakoulun opetukseen ja opetuksen kehittämiseen. Oamkin menestys tällä alueella ei ole aiemmin ollut kehuttava.

Nyt Oamkissa on päätetty laittaa TKI-asiat kerralla kuntoon. Ammattikorkeakouluissa tilastoidaan TKI-toiminnan parissa suoritettujen opintojen määrää. Kaikkien Oamkin koulutusohjelmien kaikki opinnot on nyt keksitty määritellä TKI-opinnoiksi.  Olipa kyseessä mikä tahansa koulutusohjelma ja minkä tahansa oppiaineen opintojakso, se on merkitty opinto-oppaaseen kokonaisuudessaan TKI-toimintaan liittyviksi opinnoiksi. Jatkossa Oamkssa ei siten suoriteta mitään muita kuin TKI-opintoja ja näin Oamk nousee kertaheitolla kärkeen ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan ja erityisesti sen opetuskytkennän vertailussa.

Poikkeuksen muodostavat Raahessa järjestettävät Oamkin koulutusohjelmat, joiden opintojaksoja ei hyväksytä TKI-opintoihin kuuluviksi. Kyse voi olla siitäkin, että Raahessa tehdään oikeasti TKI-työtä ja edelleen sairastetaan tuota yhä harvinaisemmaksi käyvää sairautta, taipumusta rehellisyyteen. Raahesta on jo lopetettu Oamkin nuorisoasteen sisäänotto. Kun tilastot pian osoittavat Raahen TKI-toiminnan kelvottomaksi muuhun ammattikorkeakouluun verrattuna, myös Raahen TKI-toiminta on helppo lopettaa.

UAT

Kirjoittaja myöntää sairastavansa taipumusta rehellisyyteen.

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE