Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Ruumiillinen työ loppumassa

Viime aikoina raskaan ruumiillisen työn palkat ovat nousseet niin korkeiksi, että niiden teettämiseen riittävät vain aniharvojen varat. Raskainta ja vaativinta ruumiillista työtä tekevät esimerkiksi NHL-jääkiekkoilijat ja maailman huippujalkapalloilijat. Työ on raskasta ja sisältää suuria terveysriskejä. Työssä loukkaantumiset ovat arkipäivää näiden ammattien harjoittajille.

Vastineeksi raskaasta työstään huippujääkiekkoilijat ja -jalkapalloilijat ansaitsevat vuosittain useiden miljoonien eurojen tulot. Näiden ruumiillisen työn tekijöiden palkat ovat pompanneet moninkertaisiksi tavallista henkistä työtä tekevien palkkoihin verrattuna.

Yksi raskasta ja vaativaa ruumiillista työtä tehnyt ammattiryhmä oli metsurit. He tekivät ulkona, sateessa ja pakkasessa, raskasta ja äärimmäisen välttämätöntä työtä suomalaisen metsäteollisuuden mahdollistamiseksi. Varsinaisten metsurien ammattikunta on jo kadonnut sen jälkeen, kun ruumiillisen työn tekijät hinnoittelivat työnsä sietämättömän kalliiksi.

Ilmeisesti metsurien palkkapyynnöt nousivat nekin miljooniin euroihin vuodessa. Muu ei ole mahdollista, sillä metsurin työ on vähintään yhtä vaativaa ja raskasta kuin huippujääkiekkoilijoiden ja -jalkapalloilijoiden. Kun metsäteollisuudella ei ollut mahdollisuuksia miljoonapalkkojen maksuun, kävi niin, että metsurit korvattiin metsänkorjuutyöhön pystyvillä monitoimikoneilla.

Entisen raskaan metsurityön sijasta puunkorjuu on nykyisin siistiä ja kevyttä sisätyötä metsäkoneiden viihtyisissä ja ilmastoiduissa ohjaamoissa. Ruumiillisen työn miljoonapalkkioiden sijaan koneenkuljettajien ansiot ovat hyvin vaatimattomia.

On vain ajan kysymys, milloin myös jääkiekkoilijat, jalkapalloilijat ja muut huippupalkattujen urheiluammattien harjoittajat korvataan automaatiolla, roboteilla. Ehkä jo lähimmän vuoden kuluessa NHL-liigaan ilmoittautuu ensimmäinen joukkue, jonka kaikki pelaajat ovat robotteja.

Sinänsä on surullista, että ruumiillinen työ maailmasta loppuu sen harjoittajien hinnoiteltua itsensä ulos työmarkkinoilta. Asialla on kuitenkin hyvätkin puolensa. Automaatio alentaa urheilutapahtumien kustannuksia ja siten pääsylippujen hintoja. Lisäksi huippuluokan urheilusuorituksiin kykenevien robottien suunnittelu antaa automaatiotekniikan kehittämiseen keskittyneille firmoille uusia, suuria haasteita.

Kuvitellaanpa vaikka jääkiekkoilijarobotin kehittämistä. Robotilta vaaditaan lujaa rakennetta, tietokonenäköä, luistelunopeutta, mailankäsittelytaitoa, hyvää tasapainoa ja vieläpä hyvää pelisilmää eli tilanteen ja joukkuetoverien sekä vastustajien sijoittumisen ja liikkeiden hahmottamista ja ymmärtämistä. Robotin peliälyn kehittäminen on erityisen suuri haaste ohjelmistosuunnittelulle. Urheilun automatisointi palvelee teknologian kehittämistä yleisesti.

 

UAT

 

Kirjoittaja ei ole koskaan pyrkinyt huippu-urheilijaksi.

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE