Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Vähemmistö enemmistönä

Eduskuntavaalien tulosanalyysi –paginassani tulin todistaneeksi, ettei tulevaisuutta kannata yrittääkään ennustaa ilman aikakonetta. Tein tulosanalyysin tunnetusti erittäin suuren asiantuntemukseni turvin, mutta silti se meni täysin pieleen. Analyysissani vaalitulokseen vaikuttaneista syistä oli epäilemättä perää, mutta tulosten arvointi meni pahasti poskelleen.

Eduskuntavaalit paljastivat kummajaisen suomalaisessa parlamentaarisessa demokratiassa. Ennen eduskuntavaaleja hallituspuolueet ilmaisivat tukensa mm. Portugalin taloudellisesta tukemisesta. Vaaleissa hallituspuolueet menettivät täpärästi enemmistönsä, joten Portugalin tukipaketti kävi siten epävarmaksi.

Nyt on sitten paljastunut, ettei viime vaalikauden päähallituspuolue, Keskusta, itse asiassa ilmeisesti tuekaan Portugalin tukipakettia eikä välttämättä muitakaan vastaavanlaisia Euroalueen vakausrahastojärjestelyjä. Hallituksessa ollessaan puolue halusi esiintyä vastuullisena eurooppalaisena toimijana ja sen vuoksi näytteli kannattavansa omaehtoisesti erityisesti Portugalin tukemista.

Tosiasiallisesti Portugalin tukipakettia ja Euroalueen vakausrahastoja tukevat vain Kokoomus ja Ruotsalainen kansanpuolue. Itse asiassa nekään eivät ole yksituumaisia ja jopa Kokoomuksessa esiintyy vahvaa kriittisyyttä. Vakausrahastoihin osallistumista tukee Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja hänelle uskollinen puolue-eliitti ja muita kokoomuslaisia lojaalisina puoluejohdolle.

Näköpiirissä on sellainen mahdollisuus, että Portugalin tukipaketista äänestetään eduskunnassa ns. omantunnon kysymyksenä, jolloin asiasta ei tehdä puolue- tai ryhmäpäätöksiä. Tuo äänestys voi olla paljastava. Eduskunnan näennäinen enemmistö voikin osoittautua alle kahdenkymmenen prosentin vähemmistöksi. Samalla osoittautuisi, että myös edellisessä eduskunnassa Portugalin tukemista on kannattanut eduskunnassa pieni vähemmistö kansanedustajista.

Suomen eduskunnassa on siten kyseenalaistettu keskeiset luonnontieteen ja jopa matematiikan lainalaisuudet. Tutkijoilla ja filosofeilla voi riittää tulevina aikoina työsarkaa pähkäiltäessä, miten ihmeessä alle neljäkymmentä kansanedustajaa onkin voinut muodostaa enemmistön kahdensadan kansanedustajan joukossa.

 

UAT

Kirjoittaja on pahasti aikaansa edellä ja on siksi jäänyt monesti vähemmistöön.

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE