Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Putin on Tarkka

Viime viikon maanantaina tehtiin Moskovan Domodedovon lentokentällä tuhoisa pommi-isku, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä. Tuollainen teko ei ole mitenkään puolusteltavissa.

Oikeusvaltiossa, jota voidaan myös sivistysvaltioksi nimittää, rikoksiin syyllistyneitä rangaistaan, mutta heille ei kosteta. Kostosta seuraa vain päättymättömän kostonkierteen myötä väkivallan kasvu, jota on hyvin vaikea lopettaa. Jos oikein muistan, Yhdysvaltain johto ei sentään puhunut kostosta vaan rangaistuksista sen jälkeen, kun World Trade Centeriin oli hyökätty syksyllä 2001.

Valtioiden välisissä suhteissakin kostamisella on menestytty huonosti, josta on esimerkkinä ikuiselta näyttävä väkivalta juutalaisten ja palestiinalaisten välillä. Kumpi tahansa tuon konfliktin osapuolista voisi saavuttaa varman sotilaallisen voiton yksinkertaisesti kieltäytymällä kostamasta vastapuolen toimia ja ilmoittamalla keskittyvänsä vain itsepuolustukseen omalla reviirillään. Kostosta kieltäytyvä osapuoli saisi puolelleen hyvin nopeasti kansainvälisen yhteisön tuen, joka tekisi vastapuolen asemasta sietämättömän.

Venäjän pääministeri, Vladimir Putin, näytti tietävän syylliset Domodedovon pommi-iskuun ennen kuin varsinaisia tutkimustuloksia tapahtumasta oli saatu. Julkisen palvelun viestintäyhtiömme, YLE, uutisoi viime viikolla, että pääministeri Putin vannoo kostoa pommi-iskuun syyllistyneille. Aluksi ajattelin, että YLE tavalliseen tapaansa uutisoi väärin. Putin puhuikin joissakin uutispätkissä englanniksi rangaistuksesta (punishment). Minun piti pyytää äidinkielenään venäjää puhuvaa ystävääni selvittämään, mitä Putin oikein oli puhunut. Kosto ja rangaistus ovat aivan eri käsitteitä suomenkielessä ja niin ovat myös englanninkielen punishment ja revenge.

Varsin nopeasti ystäväni selvitti asian ja lähetti linkin Putinin venäjänkielistä puhetta kuvaavaan nettivideoon. Venäjää en itse ymmärrä, mutta ystävääni luotan ja hän kertoi Putinin yksiselitteisesti sanoneen puheessaan, että kosto on välttämätöntä.  Näin pääministeri Putin samalla ilmoitti, ettei Venäjä ole oikeusvaltio.

Olen odottanut suuren ja mahtavan EU:n tai ihmisoikeuksista ja oikeusvaltioperiaatteesta lujasti kiinni pitävän Suomen paheksuntaa pääministeri Putinin kostopuheille. Jotenkin uutisten tarkkailutaitoni ovat huonontuneet, sillä en ole tuollaisia kannanottoja huomannut.

Aiemminkin olen pakinoinut jollakin foorumilla valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan kirjoituksista. Tarkka haluaa Suomen liittyvän Natoon. Viimeksi hän on perustellut liittymistä erityisesti sillä, että näin pääsisimme mukaan Naton ja Venäjän välisen neuvoston kokoontumisiin. Domodedovon myötä huomaan todellakin jotain yhteistä Tarkan ja Putinin puheissa.

Jukka Tarkan kahden viikon takainen kolumni Kalevassa synnytti joitakin kriittisiä kommentteja saman lehden mielipideosastossa. Tyylilleen uskollisena Tarkka vastasi kritiikkiin ja arveli Natoon liittymisen vastustajien olevan joko tyhmiä tai sitten heidän jättäneen ottamatta selvää asioista ja lukevan lehdistä pelkästään urheilusivuja. Ainoastaan tietämättömyys voi Tarkan mielestä olla syynä, jos joku suhtautuu kriittisesti Suomen Natoon liittymiseen.

Näkemyksellään tohtori Tarkka leimaa mm. pitkään ulkoministerinä toimineen valtiotietoon tohtorin, Erkki Tuomiojan, pelkäksi urheilusivujen lukijaksi. Tuomioja vastustaa Natoon liittymistä kaikesta oppineisuudestaan ja kokemuksestaan huolimatta. En ole huomannut  Tuomiojan koskaan vastaavasti väittäneen Tarkkaa tyhmäksi, mutta Tuomioja onkin sivistynyt ihminen.

Jukka Tarkassa on jotain samaa kuin Vladimir Putinissa. Putin tietää pommi-iskun syylliset ennen kuin asiaa on ehditty tutkia. Tarkka taas leimaa kanssaan eri mieltä olevat osaamattomiksi. Molemmat ovat siten ylivertaisen viisaita ja molemmilta puuttuu sivistyksen merkkinä oleva toisten ihmisten mielipiteiden kunnioitus.

 

UAT

 Jukka Tarkan kirjoitusten myötä kirjoittaja on entistäkin ylpeämpi maalaisuudestaan.

 

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE