Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Luovuus kukoistaa vaalimainonnassa

Päättymässä oleva eduskuntavaalikausi muistetaan varmaan pitkään vaalirahoitussotkuista. Seuraavat eduskuntavaalit ovat jo vajaan kolmen kuukauden kuluttua ja vaalikuume nousee, mutta puolueiden ja ehdokkaiden on entistä vaikeampaa saada rahaa kampanjointiin. On olemassa vaara, ettei raha pääsekään ratkaisemaan tulevia vaaleja.

Vaalikampanjointi vaatii nyt entistä suurempaa luovuutta ja kekseliäisyyttä. Niinpä olin suuresti ilahtunut huomattuani ihan uudenlaisen mainontakeksinnön. Sanomalehti Kalevassa oli tämän viikon maanantaina aukeaman kokoinen vaali-ilmoitus. Ilmoitus oli toteutettu erittäin tyylikkäästi ja siinä oli parasta, että kyseessä oli vaalimainos, joka ei kuitenkaan virallisesti ollut vaalimainos. Vaalimainos oli naamioitu Kalevan omaksi mainokseksi ja varmaankin Kaleva sen itse kokonaan rahoitti.  Näin ehdokkaat eivät rahoitusta tarvinneetkaan.

Tuo vaalimainos oli tehty erittäin huolellisesti ja se oli poikkeuksellisen älykästä ja tehokasta mielikuvamainontaa. Koko aukeaman kokoisessa korkealaatuisessa ja tyylikkäässä valokuvassa joukko oululaisia eduskuntavaaliehdokkaita istuu pöydän ääressä, vallan kamarissa. Jotta vaikutelma suurista vallankäyttäjistä vahvistuisi, huoneen seinällä on entisten presidenttiemme kuvat. Ehdokkaat nostetaan mainoksessa suurten valtiomiesten joukkoon. Kalevan omaa mainosta ilmoituksessa on sentään hippusen, sillä myös Kalevan toimittaja nostetaan valtiomiessarjaan.

Sitoutumattomaksi itseään mainostavan Kalevan tyyliin sopii, että mainoksessa esiintyvät kaikkien suurten puolueiden ehdokkaat. Raja on vedetty siten, että kustakin puolueesta on nostettu esille yksi ehdokas, jolle Kaleva ilmaisee tukensa. Kuvaan on kelpuutettu vain nykyisen Oulun kaupungin ehdokkaita. Tulevaan Suur-Ouluun liittyvien muiden kuntien ehdokkaita ei ole päästetty vallan kamariin.

Suomen puolueet ovat samankaltaistuneet. Suurimmat poliittisten voimasuhteitten muutokset tapahtuvat nykyään puolueiden sisällä eivätkä puolueiden välisissä mittelyissä. Puolueitten johdon valinnan ohella ratkaisevaa on, ketkä ehdokkaat menestyvät esimerkiksi eduskuntavaaleissa.

Kalevan vaalimainoksessa tuodaan vahvasti esille oululaisia kansanedustajaehdokkaita. Näin viestitetään, että valta on Oulussa eikä maakunnan ehdokkaille ole sijaa vallan kamareissa. Kaleva ilmoittaa siten avoimesti olevansa pelkästään Oulun kaupungin etuja puolustaja Pohjoisen Ääni. Lehti haluaa, että myös eduskunnassa Pohjois-Suomen ääntä käyttävät mahdollisimman suuressa määrin oululaiset kansanedustajat.

Kalevan koko aukeaman kokoinen kannanotto oululaisten ehdokkaitten puolesta sopii hyvin siihen suureen missioon, jossa oululaiset haluavat harjoittaa siirtomaapolitiikkaa ympäröivää maakuntaa kohtaan. Oulu on jo ulottanut siirtomaapolitiikkansa Pohjois-Pohjanmaan ohella Kainuuseen ja haluaa Lapinkin herruutta. Tuo siirtomaapolitiikka ansaitsee oman pakinansa, joten jatkoa on luvassa.

 

UAT

Kirjoittaja ei ihaile kieroutta ihan samassa määrin kuin luovuutta.

 

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE