Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Epämiellyttävä joulusaarna

Olemme kokeneet poikkeuksellisen vuoden. Viime talvi oli ennätyskylmä ja viime kesä ennätyslämmin. Tuo olisi vielä voinut mennyt normaalin satunnaisen säävaihtelun piikkiin, mutta nyt meneillään oleva jatkokertomus saa meidät hämmästelemään. Marras- ja joulukuu ovat olleet poikkeuksellisen kylmiä. Emme täällä ole lainkaan pulassa normaalitalviin kuuluvan lumen kanssa kuten Etelä-Suomessa, mutta jatkuvan kovan pakkasen takia kärsivällisyytemme alkaa olla koetuksella.

Läntisellä pallonpuoliskolla, Kanadassa ja Alaskassa, ikiroudan alue ulottuu jopa Helsingin leveysasteille asti. Meillä Pohjoismaissa noilla samoilla leveysasteilla on paljon lämpimämpää kuin lännessä vain ja ainoastaan sen takia, että itäisellä Pohjois-Atlantilla virtaava lämmin Golf-merivirta lämmittää ilmastoamme.

On kulunut jo ainakin viisi vuotta siitä, kun havaittiin Golf-virran hidastuneen kolmasosan verran suunnilleen kymmenessä vuodessa. Tämä tieto on jäänyt varsin vähälle huomiolle ehkä juuri sen takia, että tieto on äärimmäisen tärkeä, se on mittauksin todettu, täysin varma ja kiistaton. Mittauksia on varmaankin jatkettu, mutta tuloksista ei ole juuri hiiskuttu.

Golf-virran hidastuminen ja lopulta mahdollinen suunnan muuttuminen on niin iso juttu, että sen rinnalla euroalueen talousvaikeudet ovat hyttysen pierun varjon suuruusluokkaa. Vaikka maapallo keskimäärin lämpenee, meille saattaa käydä köpelösti. Pohjoismaat voivat jäähtyä jokseenkin asuinkelvottomiksi.

Fossiiliset polttoaineet ovat kertyneet maaperään miljoonien vuosien kuluessa. Ainoastaan ihminen voi suuressa viisaudessaan kuvitella, ettei öljyn, kivihiilen ja maakaasun polttaminen taivaan tuuliin parissa vuosisadassa vaikuta ilmakehään ja ilmastoon. Edelleenkin ihan totisella naamalla esitetään arvioita, ettei ihmisen toimilla ole juuri osuutta ilmastonmuutoksessa. Jotkut taas pitävät ilmastonmuutoksen seurauksena tulevaa lämpenemistä meidän kannaltamme tervetulleena.

Golf-virran nopeus on muuttunut erittäin nopeasti, voisi sanoa salamannopeasti verrattaessa sitä maapallon luonnonolosuhteiden muuttumisen yleiseen hitauteen. Ilmiön jatkuessa aiheuttamamme ongelmat kohtaavat meitä itseämme eikä vasta tulevia sukupolvia. Jos nyt saamme toisen ennätyskylmän talven peräjälkeen, voimme vain kauhulla odottaa kolmatta.

Saa nähdä, tarvitaanko Wikileaksia paljastamaan Golf-virran nopeudenmuutosten tuoreet mittaustulokset. Paljastus olisi paljon merkittävämpi kuin mikään tähänastisista.

VV

Kirjoittaja ei vielä valmistele muuttoa Uuteen Seelantiin.

 

 

 

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE