Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Hieno ohjelmaformaatti

Tänään tuli MTV3:lta jälleen jakso sarjaa Kadonneen jäljillä. Pentti Vittaniemi löysi kadonneen isänsä, jatkosodassamme taistelleen itävaltalaissotilaan. Pentti oli saanut lypsettyä äidiltään ja tämän sukulaisilta ja ystäviltä sen verran tietoa, että isä on Tirolista, nyt suunnilleen 95 vuotias ja nimeltään Oskar Fleich tai jotain sen tapaista. Muuta tietoa Pentillä ei isästään ollut eikä hänellä ollut aikaisemmin ollut isäänsä tai tämän sukulaisiin mitään yhteyttä.

Luulisi, ettei näin vähäisillä tiedoilla ole helppoa isää löytää. Pentti oli yrittänyt löytää isänsä Punaisen Ristin välityksellä, mutta ei ollut saanut mitään tietoa, vaikka kysely oli välitetty Itävallan Punaiselle Ristille. Isän löytymisen onnistumistodennäköisyys maalailtiin kehnoksi.

Kokeilin ohjelman mainostauolla googlettaa Oskar Fleichia. Tajusin heti, että sukunimi on varmaankin väärin. Saksalaiseen tapaan sukunimillä on hyvin usein merkitys. Fleich ei tarkoita saksan kielessä yhtään mitään, mutta Fleisch tarkoittaa lihaa. Google tiesi saman asian. Näpyteltyäni hakusanaparin ”oskar fleich”, kuukkeli kyseli, tarkoititko ”oskar fleisch” ja ehdotti ensimmäisenä hakutuloksena artikkelia tänä vuonna 21. helmikuuta 95-vuotispäiviään viettäneestä Oskar Fleishista. Artikkelissa kerrotaan, miten Oskar oli sotinut Norjassa, Suomessa ja Venäjällä (Neuvostoliitossa) ja palannut kuitenkin sodasta onnellisesti kotiin kulutettuaan vuoden sotavankeudessa Ranskassa.

Mainostauolla olin jo varmistunut siitä, että isä löytyy ja samoin kolme lasta ja viisi lastenlasta. Isän löytämiseksi piti osata kirjoittaa isän nimi hakukone googlelle eikä nimen tarvinnut olla edes oikein. Saman tarkistuksen olivat varmasti tehneet ohjelman tekijätkin ja valinneet kadonneen etsinnän hakukohteeksi varman tapauksen, näytön onnistumisesta.

Ohjelmassa sitten matkustettiin, tulkin kanssa, Tiroliin, kaivettiin esiin vihje väärästä sukunimen kirjoitusasusta, päädyttiin Vorarlbergin osavaltioon ja ryhdyttiin ensin etsimään Oskaria vanhainkodeista (nettiartikkelissa kerrottiin Oskarin asuvan omissa oloissaan ja liikkuvan edelleen mopoautolla). No eihän häntä vanhainkodeista löytynyt, mutta yhdestä vanhainkodista saatiin vihje lattiaremonttia tehneestä Oskar Fleischista. Näin päästiin Pentin isän veljenpojan, joka myös on Oscar Fleisch, jäljille. Muka kovan työn ja onnellisten sattumien ansiosta löydettiin isä, teräsvaari, jonka elämäntilanne oli tietenkin etukäteen jo kaikessa hiljaisuudessa selvitetty.

Tällä kertaa ohjelman teossa tehtiin jonkin sortin moka. Oli aivan liian ilmeistä, että kadonnut oli etsitty jo ennen ohjelman tekoa, kun hänet pystyi löytämään netin kautta yhdellä ainoalla hakukoneen kaikkein ilmeisimmällä hakusanalla. Kadonneen jäljillä -ohjelmaformaatti on hieno, upea, koskettava ja inhimillinen. Kaikki uskottavuus ohjelmasta on kuitenkin viimeistään nyt kadonnut. Minun osaltani uskottavuus kylläkin katosi jo kauan sitten. Yksi oikea tulos tämänkertaisestakin ohjelmasta saatiin: ei todellakaan kannata luottaa Punaisen Ristin kykyyn henkilöiden etsimisessä.

UAT

Kirjoittaja on löytänyt myös oikeasti vaikeasti löydettävissä olevia kadonneita netin ääressä istuessaan.

 

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE