Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Vakaita oloja luvassa

Jokunen aika sitten eduskuntamme päätti antaa luvan rakentaa maahamme pari uutta ydinvoimalaa. Kuten tunnettua, eduskuntamme koostuu kansakuntamme viisaimmista ja vastuuntuntoisimmista miehistä ja naisista. Eduskuntamme ydinvoimapäätös valaa lujaa luottamusta tulevaisuuteen.

Antaessaan luvan rakentaa lisää ydinvoimaloita eduskuntamme samalla osoitti olevansa vakuuttunut siitä, että voimaloita rakentavat yritykset pystyvät huolehtimaan kaikista ydinvoiman velvoitteista mukaan lukien korkea-aktiivisen jätteen loppusijoitus. Meillehän on nimittäin kerrottu, ettei ydinvoimaloiden rakentaminen tule missään olosuhteissa rasittamaan meitä veronmaksajia.

Ydinvoimaloiden korkea-aktiivinen jäte pysyy vaarallisena suunnilleen sata tuhatta vuotta. Niinpä eduskuntamme täytyy olla vakuuttunut siitä, että voimaloita rakentavat yritykset pysyvät pystyssä vähintään tuon sata tuhatta vuotta, sillä jäte vaatii jatkuvaa seurantaa ja vartiointia, joka on rakentajayrityksen vastuulla. Tuohon sadantuhannen vuoden ajanjaksoon saattaa sentään osua jokunen jääkausi ja sellaisia luonnonilmiöitä, joita emme ole vielä osanneet edes kuvitella.

Jos laskeskellaan varovaisesti alakanttiin, ydinvoimalan korkea-aktiivisen jätteen seuranta ja valvonta vaativat tuon sadan tuhannen vuoden ajan ainakin yhden hyvin koulutetun ihmisen ja hänen tuekseen korkeatasoista mittaus- ja seurantateknologiaa. Niinpä ydinjätteen loppusijoitus maksaa vähintään sata tuhatta euroa vuodessa eli yhteensä kymmenen miljardia euroa sadan tuhannen vuoden aikana. Jätteen loppusijoitus maksaa siten vähintään saman verran kuin voimalan rakentaminen.

Ydinvoimalalla ei ole enää mitään tuotantoa eikä myyntituloja jätteen loppusijoituksen aikana. Ydinvoimaloiden kannattavuuslaskelmiin ei suinkaan ole oletettu, että voimalan käyttöaikana pitäisi saada koko rakentamiskustannuksia vastaava rahasumma jemmaan jätteen loppusijoitusta varten. Jätteen loppusijoitukseen kyllä rahastoidaan ja sadan tuhannen euron vuosikustannuksia varten pannaan kenties syrjään kymmenen miljoonaa euroa, jolloin tuo vuosikustannus voitaisiin kattaa vaatimattomalla yhden prosentin pääomatulolla.

Eduskuntamme viisaasta ydinvoimapäätöksestä on vääjäämättömästi pääteltävissä, ettei maatamme uhkaa ainakaan sataan tuhanteen vuoteen sota, luonnonkatastrofi, pankkikriisi tai pörssiromahdus. Eduskuntamme viestitti nimittäin olevansa vakuuttunut siitä, ettei mikään voi vaarantaa ydinvoimalayhtiöiden pääomatuloja tulevien sadan tuhannen vuoden aikana. Meillä on siten odotettavissa pitkään kestävät, ainutlaatuisen vakaat olot myös taloudellisessa mielessä. Jos näin ei olisi, eduskuntamme olisi pitänyt kertoa meille, että ydinvoimalan rakentamiskustannukset joudutaan maksamaan kahteen kertaan: ensimmäisellä kerralla laskun maksaa rakennuttajayhtiö ja toisella kerralla tulevien sukupolvien veronmaksajat huolehtiessaan meidän jättämästämme korkea-aktiivisesta jätteestä.

UAT

Kirjoittaja ei voi olla ihailematta loogista päättelykykyään.

 

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE