Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Tehokasta poliisityötä

Ruotsin poliisi sai kosolti kunniaa ja mainetta reilu kuukausi sitten esitetyssä YLE:n Ykkösdokumentti-ohjelmassa. Tuo ohjelma ei tullut koskaan nähtäville YLE-Areenaan, vaikka siellä muita Ykkösdokumentteja onkin ollut nähtävissä. Dokumentti olikin niin hyvä, että on hyvin ymmärrettävää, ettei sitä laitettu verkkosivuilta katseltavaksi.

En tullut kirjoittaneeksi mainitun ykkösdokumentin henkilöiden nimiä muistiin, mutta eivät ne ole välttämättömiä asian oivaltamiseksi. Dokumentissa kerrottiin, miten Ruotsin poliisi oli uutteralla ja määrätietoisella työllä onnistunut selvittämään kymmenittäin pitkään selvittämättöminä olleita murhia.

Mainitussa dokumentissa kerrottiin ruotsalaisesta miehestä, joka oli kärsinyt pitkäaikaisista mielenterveysongelmista. Hänen mielenterveysongelmiinsa saatiin helpotusta sopivalla, mm. aistiharhoja sivuvaikutuksenaan aiheuttaneella lääkityksellä, jonka myötä potilas pystyi muistamaan hämmästyttävän traumaattisia ja traagisia kokemuksia. Hän muisti lapsuutensa karmeita kokemuksia ja myöhemmin tekemiään rikoksia.

Sopivan lääkityksen ja kuulustelumenetelmän avulla tämä mielenterveyspotilas tunnusti lukuisia tekemiään murhia ja sai siten vieritetyksi syrjään mieltään painaneita asioita. Kaikkiaan hänen tekemikseen arvioitiin yli kolmekymmentä murhaa, joten kyseessä oli Ruotsin historian vaarallisin sarjamurhaaja. Selkeä tunnustus saatiin kahdeksaan murhaan, joista mies sai tuomion. Muiden murhien osalta tutkimukset jäivät kesken, mutta koska ilmeinen murhaaja niihin löydettiin, muut tutkimukset niidenkin osalta voitiin lopettaa.

Vähäinen ongelma tuli siitä, ettei tunnustusten tueksi saatu teknistä näyttöä. Murhaaja muisti mm. uhriensa ruumiiden kätköpaikkoja, mutta ainoatakaan uhria hänen osoittamistaan paikoista ei löytynyt. Ainakin yhdessä niistä murhista, joista mies tuomittiin, hänen todettiin olleen murhan tapahtuma-aikaan useiden satojen kilometrien päässä murhapaikalta. Miehen kertomukset lapsuutensa traumaattisista kokemuksista eivät nekään vastanneen miehen sisarusten lapsuuden muistikuvia. Tunnustukset olivat kuitenkin niin vahvoja ja uskottavia, ettei teknisen näytön ja tunnustusten ristiriitaisuuden annettu häiritä oikeudenkäyttöä ja mies sai ansaitsemansa tuomion.

Tämä ei ollut ensimmäinen tämänlaatuinen osoitus Ruotsin poliisin toiminnan tehokkuudesta. Kuuluisin tapaus on pääministeri Olof Palmen murha vuodelta 1986, joka näytti pitkän aikaa jäävän selvittämättä. Lopulta poliisi löysi murhaajaksi sopivan, alkoholisoituneen laitapuolen kulkijan. Teko oli kylläkin hämmästyttävän hyvin suunniteltu ja poliisin ratkaistavaksi kovin työläs ollakseen alkoholistin päähänpisto. Näin Ruotsin poliisi onnistui ratkaisemaan tämänkin erittäin taitavasti toteutetun poliittisen murhan.

UAT

Kirjoittajan mielestä parhaankaan dekkarikirjailijan mielikuvitus ei vedä vertoja Ruotsin poliisin mielikuvitukselle.

 

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE