Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Vanhan sanonnan voima

Viikon kuluttua Oulaisissa vietetään jälleen veteraanikonepäiviä, Wanhan Woiman päiviä. Suosittelen päiville menemistä kaikille perinteitä kunnioittaville klubimme nettisivujen lukijoille. En tunne kovin hyvin muita vanhoja voimakoneita kuin hevosen. Hevonen on varsinainen voiman standardi, sillä vieläkin vaikkapa autojen tehoja ilmoitetaan toisinaan hevosvoimina, vaikka kilowatit ovat jo tuota vanhaa yksikköä syrjäyttämässä.

Kaikkein vanhin ja vahvin voima on kuitenkin sanan voima, jonka me suomalaiset tunnemme erityisen hyvin. Kansanrunoutemme voimahahmo, Väinämöinen, lauloi kilpailijansa Joukahaisen suohon ja Väinämöisen laulussa sanat olivat säveliä tärkeämpiä. Sana on säilyttänyt voimansa meidän päiviimme asti.

Vastikään Raahen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Pyry-Pekka Suonsivu, oli käyttänyt sanan mahtia Oulun seudun koulutuskuntayhtymän, Osekkin, yhtymäkokouksessa. Hän oli arvostellut kuntayhtymän johtoa Raahen ammattikorkeakouluopetusta koskevissa asioissa ja vaatinut Raahen kampuksen uuden toimintamallin palauttamista uudelleen valmisteluun.

Suonsivu lienee puhunut tapansa mukaan selvää mutta värikästä suomen kieltä. Hänen puheensa lienee ollut Väinämöisen sanankäyttöön verrattavaa ja Suonsivu oli, jos ei nyt ihan laulanut niin kuitenkin puhunut kuntayhtymäjohtaja Kari Juntusen niin sanotusti suohon. Luulenpa, ettei Juntunen ollut pystynyt kokouksessa juuri vastaamaan Suonsivun haasteeseen sanan säilän käytössä. Äänestyksessä Suonsivu oli kuitenkin hävinnyt ja demokratia oli siten toiminut Osekkin ja Juntusen eduksi.

Suuri on myös ikivanhojen suomalaisten sanontojen voima ja viisaus. Kun Osekkin virkamies- ja luottamushenkilöjohto eivät pystyneet haastamaan sanan käytössä Suonsivua kokouksessa, älähti myöhemmin vanhaa sanontaa noudattaen se koira, johon kalikka kalahti. Viikko sitten Kari Juntunen oli tehnyt viranhaltijapäätöksen, jossa hän mm. Suonsivun puheisiin viitaten päätti lopettaa ammatillisen koulutuksen yhteistyöneuvottelut Raahen suuntaan ja kehotti etsimään Raahen ammattikorkeakouluopetukselle uusia tiloja Raahen kaupungilta vuokrattujen tilalle.

Toisen vanhan sanonnan mukaan todenpuhuja ei ole ikinä yösijaa saanut. Pyry Suonsivu ei saanut tarpeeksi ymmärtämystä Oulussa vaan jäi vähemmistöön. Aluksi varmaan monetkin raahelaiset kunnallispoliitikot olivat tyytyväisiä Suonsivun puheisiin Oulussa, sikäli kuin niistä tiesivät. Kun yhtymäjohtaja Juntunen älähti, kävi niin, ettei Suonsivu saanut yönsijaa Raahessakaan.

Raahen kaupunginhallitus piti kiireesti ilman puheenjohtaja Suonsivua hätäkokouksen, jossa se kokouspöytäkirjan mukaan päätti sanoutua irti puheenjohtaja Suonsivun esityksestä Osekkin yhtymäkokouksessa ja esitti virallisen pahoittelunsa tapahtuneen johdosta. Olen kuullut useamman raahelaisen kunnallispoliitikon puhuvan yksityisesti ihan samaan tapaan Oulun seudun ammattikorkeakoulusta, kuin Suonsivu lehtitietojen mukaan oli puhunut. Samat kunnallispamput ovat saattaneet kuitenkin julkisissa juhlapuheissaan ylistää ammattikorkeakoulun rehtoria hyvästä yhteistyöstä.

Ihan kaikkeen vanhat suomalaiset sanonnatkaan eivät pysty. Vaikka olen yrittänyt, en ole millään keksinyt vanhaa sanontaa, joka osuvasti kuvaisi Raahen kaupunginhallituksen typerehtimistä hätäkokouksessaan.

UAT

Kirjoittaja pitää itseään huonona puhujana ja vielä huonompana laulajana.

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE