Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!

 

Keskustan historian vaikeimmat henkilövalinnat

Keskustan puoluekokous on tulevana viikonloppuna ja perinteiseen tapaan tunnelmat kuumenevat kokouksessa tehtävien henkilövalintojen takia, tällä kertaa jopa tavallistakin enemmän. Matti Vanhanen väistyy puheenjohtajan paikalta ja luopunee sen jälkeen myös pääministerin tehtävistä tehden tilaa uudelle puoluejohtajalle.

Pääministeriyden kytkeminen puheenjohtajan tehtävään oli mainio veto, sillä tällä tavoin realistiset puheenjohtajavaihtoehdot rajoittuivat ministerikokemusta omaaviin keskustalaisiin. Näin parhaat kandidaatit joutuivat jättäytymään kisasta ja valittavina on vain kehnoja ehdokkaita. Puheenjohtajaehdokkaiden esiintymiset maakunnissa onnistuttiin viemään läpi siten, ettei kukaan ehdokas tehnyt ainoatakaan merkittävää yhteiskunnallista aloitetta.

Keskustan kenttäväellä on ongelma, kun puheenjohtajakisassa ei ole mukana yhtään arvopohjaltaan ja tavoitteiltaan keskustalaista ehdokasta. Kaikki ministeriehdokkaat ovat ajautuneet Jyrki Kataisen hallituksessa istuessaan niin Kokoomuksen kylkeen, että heitä voidaan pitää paremmin oikeistolaisina kuin keskustalaisina. Se neljäs puheenjohtajaehdokas, mikäs hänen nimensä olikaan, on sen verran tuntematon, ettei hänellä ole mahdollisuuksia tulla valituksi.

Kun puheenjohtajaksi on vain huonoja ehdokkaita, on huomio siirtynyt puoluesihteerivalintaan. Nykyinen puoluesihteeri, Jarmo Korhonen, on arvoiltaan keskustalainen ja on esittänyt jopa alkiolaisiksi ja aluepoliittisiksi tulkittavia kannanottoja. Niinpä varsinaisen politiikan sisällön kannalta Korhonen on kenttäväelle hyvin mieluinen ehdokas.

Korhonen on kuitenkin ryvettänyt itsensä puolueensa vaalirahoitukseen liittyvillä menettelytavoilla. Hän ei ole yksin ongelmia aiheuttanut, mutta hänet on päätekijäksi leimattu. Lisärasitteena tulivat aivan puoluekokouksen alla esille Keskustan haamujäsenet ja mm. Keskustan pää-äänenkannattajaa, Suomenmaa-lehteä, julkaiseva media-alan konserni Joutsen Median yhtiökokoukseen liittyvä julkisuus.

Joutsen Media valitsi yhtiökokouksessaan uuden hallituksen. Valitun hallituksen kokoonpano poikkesi siitä, mitä ennen kokousta jotkut omistajat olivat sopineet. Niinpä hallitukseen valittu pääministeri Vanhanen erosi saman tien todettuaan, ettei hallitukseen tullut se porukka, jonka kanssa hän oli odottanut hallituksessa istuvansa. Entinen puoluesihteeri Eero Lankia ehti jo tässäkin asiassa moittia Jarmo Korhosta menettelytapavirheestä Maaseudun säätiön yhtiökokousedustajan, Aki Haaron, valtakirjan allekirjoituksessa. Kun ihan kaikkeen syntipukiksi perusteettomasti leimaaminen ei onnistunutkaan, Lankia joutui vetämään sanansa takaisin.

Joutsen Median suurimmat osakkeenomistajat olivat koolla sopimassa konsernin hallituksen kokoonpanosta huhtikuussa. Avainasemassa kokoontumisessa oli Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen, joka Suomenmaan entisen toimitusjohtajan, Seppo Maskosen, mukaan edusti tapaamisessa nuorisojärjestön lisäksi useita muita yhdistys- ja säätiöomistajia. Näin Maskonen kertoi viime lauantain Kalevassa. Kummallista on, ettei ole mitenkään kyseenalaistettu Kurvisen oikeutta ottaa kantaa muidenkin kuin johtamansa yhdistyksen puolesta. Kun huhtikuun epävirallisen tapaamisen junailema saneluratkaisu ei kelvannutkaan yhtiökokouksen enemmistölle, median tuomio kohdistui enemmistöön eikä huhtikuussa kokoontuneen porukan junttaukseen.

Elinkeinoministeri ja Keskustan puheenjohtajuutta tavoitteleva Mauri Pekkarinen osoitti viime perjantaina täydellistä suhteellisuuden tajun puutetta tai sitten valehteli aivan liian läpinäkyvästi. Hän piti Joutsen Median hallituksen valintaa merkityksettömänä Keskustan varsinaisen politiikan kannalta.

Käsittääkseni Joutsen Median hallitus valitsee esimerkiksi Suomenmaan päätoimittajan. Päätoimittaja taas ratkaisee sen, millaisia näkemyksiä Suomenmaan palstoilla pääsee julkisuuteen. Kun Suomenmaan päätoimittaja viimeksi vaihtui Juha Maunosta nykyiseen Timo Laaniseen, minun henkilökohtainen sananvapauteni Suomenmaan palstoilla tipahti likimain sadasta prosentista suunnilleen nollaan. Minun kannaltani olisi siten onnellista, jos Laaninen valittaisiin puoluesihteeriksi ja Suomenmaan päätoimittaja sen myötä vaihtuisi.

Laaninen on välttynyt julkiselta arvostelulta, vaikka hän on leimannut oman puolueensa toiminnan likimain rikolliseksi eli liannut omaa pesäänsä. Niinpä Keskustan kenttäväellä taitavat olla viikonvaihteessa edessä puolueen historian vaikeimmat henkilövalinnat.

UAT

Kirjoittaja on iloinen siitä, ettei hänen tarvitse osallistua Keskustan henkilövalintoihin.

 

 

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE