Arvoisat kansalaiset!

Kära hamburgare!


Vapaavuoren johtajuusnäyte

Suomen ympäristökeskus ja asuntoministeri Jan Vapaavuori vaahtosivat viime viikolla tiedotusvälineet pullollaan siitä, miten tavallista suurempi lumimäärä vaarantaa suomalaisten rakennusten katot. Väitettiin, että Suomessa jo puolikin metriä lunta katolla on riskitilanne.

Suomalaiset ottivat viranomaisten ohjeet tosissaan. Kiinteistönhuollon ammattilaisilla on toki taitoja ja välineitä, joiden avulla lumen tiputtelu katoilta sujuu turvallisesti. Pientalojen ja rivitalojen asukkailla ei yleensä sopivia välineitä ole eikä ammattitaitoakaan. Niinpä ainakin sata suomalaista loukkaantui vakavasti lähdettyään viranomaisten määräyksestä katolle lunta pudottamaan, mutta pudotessaan itse lumen sijasta. Muutama lumenpudottaja on kuollut putoamisen seurauksena.

Viranomaisilta jäi kertomatta, ettei Suomessa ole tiedossa ainoatakaan tapausta, jolloin asutun omakoti- tai rivitalon katto olisi romahtanut lumen painosta. Hylätyt ja lahonneet autiomökit ovat asia erikseen. Omasta talostani, joka lienee ihan tavallisten normien mukaan suunniteltu pakettitalo, totesin rakennusvaiheessa, että katto kestää tavallista pakkaslunta kolmisen metriä, vähintään kaksi. Kaikki eivät kuitenkaan ole itse taloaan rakentaneet eivätkä ole kattorakenteen kestosta tietoisia.

Suomalaistalot on rakennettu suomalaisiin säihin. Ne kestävät normaalit sääolot ja lumen eikä tämän talven lumimäärä ole mitenkään ainutlaatuista maassamme. Asia erikseen ovat julkiset rakennukset, varsinkin jotkut isot hallit, joiden kattoja on lumen painosta sortunut. Niissäkin sortumissa kyse lienee poikkeuksetta huonosta, suorastaan määräysten vastaisesta, rakentamisen laadusta.

Kuten edellä kirjoitin, Suomessa ei ole lumen painosta romahtanut ainoatakaan omakotitalon tai rivitalon kattoa. Vapaavuoren ansioksi voidaan laskea, ettei ainuttakaan tuollaista kattoa romahda tänäkään talvena. Näin ministeri Vapaavuori saa kunniaa ja mainetta hyvänä johtajana, joka sai kansalaiset vaaroja uhmaten tarttumaan lumilapioihin ja lähtemään katoille. Vähemmälle huomiolle jää, ettei ainuttakaan pientalon kattoa olisi romahtanut siinäkään tapauksessa, että Vapaavuori olisi ollut hiljaa asiasta tai kehottanut kansalaisia olemaan huolehtimatta lumikuormista.

Tiedotusvälineemme ovat jatkaneet perinteistä linjaansa viranomaisten toiminnan kunnioittamisessa. Tälläkin viikolla eräänä iltana kerrottiin mm. YLE:n pääuutislähetyksessä yhden katon romahtamisesta ja yhden ihmisen kuolemasta jäätyään katolta pudonneen lumen alle. Kertomatta jäi, että tämä lumen alle jäänyt oli ilmeisesti itsekin tullut ensin katolta lumen mukana alas ja niinikään kertomatta jäi samana päivänä tapahtuneesta toisen katolta pudonneen henkilön kuolemasta.

UAT

Kirjoittaja iloitsee suomalaisten loistavasta menestyksestä Vancouverin olympialaisissa: Jääkiekkojoukkueitten onnistumisten myötä saimme viitisenkymmentä olympiamitalistia. Kaikkien naapurimaittemme, Norjan, Ruotsin ja Venäjän, mitalistien määrä ja siten kisamenestys oli Suomeen verrattuna varsin vaatimatonta.

 

<-RETURN TO PAGINA MAIN PAGE

<-PALUU PAGINA-PÄÄSIVULLE